Op zaterdag 4 maart aanstaande is het HPV Awareness Day. Het moment om stil te staan bij het Humaan papillomavirus (HPV) en de zes soorten kanker die het, zowel bij mannen als vrouwen, kan veroorzaken. Gelukkig beschermt de HPV-vaccinatie hier goed tegen. Op advies van de Gezondheidsraad vindt er daarom in 2023 een éénmalige inhaalcampagne plaats voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Ze kunnen zich dit jaar gratis laten vaccineren, zo’n 158.500 van hen maakten al een afspraak.
HPV Awareness Day
Voor de overige 1,15 miljoen is enige haast geboden. Er moet namelijk minimaal vijf maanden tussen de twee prikken zitten. Brief kwijt, vergeten of nog niet aan gedacht? Op HPV Awareness Day openen 45 GGD-priklocaties in heel het land de deuren om zonder afspraak de HPV-vaccinatie te halen. Zo ook de locatie in Weert, aan de Fuutstraat 6.
Kanker door een virus
HPV kan zowel bij mannen als vrouwen tot kanker leiden. Het virus is bijzonder besmettelijk, 80% van de mensen loopt het op. Meestal verdwijnt het binnen twee jaar weer uit het lichaam, maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dit niet. Dan kan HPV cellen aantasten die vervolgens kanker kunnen ontwikkelen. Bij mannen is dat penis-, anus- of mond- en keelholtekanker. Bij vrouwen gaat het om baarmoederhalskanker, kanker aan de vagina, de schaamlippen of in de mond- en keelholte. Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 400 mannen en vrouwen door HPV-kanker. Voor alle vragen over HPV en de vaccinatie organiseert het RIVM op 3 maart een online chat.
Alleen in 2023 gratis prikken voor 18-27-jarigen
Vanuit het Rijksvaccinatieprogramma krijgen meisjes en jongens in het jaar dat ze tien worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Jongens krijgen pas sinds vorig jaar de kans zich tegen HPV te beschermen, daarom vindt de eenmalige inhaalcampagne plaats. Alle jongens, jonge mannen en ongevaccineerde meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 27 jaar hebben vorig jaar of dit jaar een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen. Tieners tot achttien jaar krijgen een brief met afspraak van de jeugdgezondheidszorg. Jongeren tussen de 18 en 27 kunnen op 4 maart tussen 9.00 en 16.00 uur in Limburg-Noord en van 9.00 tot 17.30 uur in Zuid-Limburg terecht zonder afspraak. Ook na 4 maart blijf je op de locaties in Venlo, Weert en Echt een vrije inloop houden. De locatie in Weert vind je op de Fuutstraat 6. Dus heb je tijd, wil je de prik? Je bent welkom! De inhaalcampagne eindigt in december van dit jaar. Daarna zijn de prikken voor jongeren tussen de 18 en 27 voor eigen rekening, zo’n €350 tot €400 in totaal.
Over de HPV-vaccinatie
De eenmalige uitbreiding van de HPV-vaccinatie volgt op een advies van de Gezondheidsraad en is in lijn met de doelstelling van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De WHO wil een vaccinatiegraad van 90% onder meisjes realiseren om baarmoederhalskanker de wereld uit te helpen – op dit moment is gemiddeld 65% van de meisjes gevaccineerd. Jongeren, van 18 tot 27 jaar, die zich tegen HPV willen beschermen, kunnen via deze website zelf een afspraak plannen bij de GGD of vanaf zaterdag binnenlopen.
De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het RIVM. Zie voor meer informatie ook deze website.
1 Reactie
Lieve mensen,
Denk na alvorens weer een prik te halen voor jezelf of je kind. Neem verantwoording en geloof niet klakkeloos alles wat de overheid en farmaceutische industrie je wil doen geloven. Doe onderzoek en kijk bijvoorbeeld eens op http://www.vacinvrij.nl of verdiep je eens in de bijsluiters van al die vaccins die we onze kinderen inspuiten, ik vrees dat je hier veel ziektebeelden van je kind en ook volwassenen gaat vinden en herkennen. Hoe vreemd is het dat er steeds meer wordt gevaccineerd en er steeds meer zieken mensen en vooral kinderen zijn met de meest vreemde ziektes.…zou het niet zo moeten zijn dat we gezonder werden in plaats. Wees alert en bedenk dat de farmaceutische industrie een miljarden bedrijf is en niet gebaat is bij gezonde mensen.
Lievelove (ervaringsdeskundige)