Om de problemen met overlastgevende asielzoekers in de gemeente Cranendonck tegen te gaan, start vandaag een speciaal toezichtteam. Het team van 4 toezichthouders zal tot en met het einde van het jaar aan de slag gaan op de plekken waar overlast het meeste voorkomt.
Asieloverlast
Het gaat in eerste instantie om een proef van 10 maanden. Het team zal zich laten zien op de locatie van het COA in Budel, in het winkelgebied en in het openbaar vervoer. Ze gaan daar op werkdagen aan de slag, maar als blijkt dat de uren effectiever kunnen worden ingezet, is inzet op andere momenten ook mogelijk.
Staatssecretaris Van der Burg:
“Voor mensen die onze bescherming vragen, maar vervolgens onze gastvrijheid misbruiken heb ik geen enkel begrip. De groep asielzoekers die overlast veroorzaken is weliswaar klein, maar de impact bij degene die het overkomt is enorm. Daarom hebben we in het kabinet geld gereserveerd voor een aanpak om de overlast tegen te gaan. Aan de voorkant door te voorkomen dat het plaatsvindt, zoals met de inzet van een speciaal toezichtteam. Maar gebeurt het toch, dan pakken we het keihard aan.”
Aanpak toezichtteam
Het team in de gemeente Cranendonck focust zich met name op het voorkomen van overlastgevend gedrag door asielzoekers. Het team zet zich dan ook in op persoonlijk contact met de doelgroep en bezit hiervoor ook de benodigde ervaring. Daarnaast wordt ingezet op nauw en frequent contact met omwonenden, winkeliers en ondernemers, de lokale politie, het COA en de vervoerders. Eenzelfde team is eind vorig jaar in Ter Apel (gemeente Westerwolde) gestart om overlast tegen te gaan.
Breder aanpak overlast
Er is een kleine groep mensen die gebruik maakt van de gastvrijheid in Nederland, maar zich vervolgens misdraagt. Het kabinet heeft daarom al eerder structureel € 45 miljoen beschikbaar gesteld voor een intensievere en strengere aanpak van overlastgevende en criminele asielzoekers. Dit team is daar een onderdeel van.
Overlastgevende en criminele asielzoekers moeten zo snel mogelijk uit ons opvangstelsel gehaald worden. Deze groep verpest het voor de rest en ondermijnt het draagvlak van opvang voor mensen die vluchten voor oorlog of vervolging.
7 Reacties
Ga werken daar doe je beter aan.
En in het weekend en je vrije tijd
ga bij een vereniging. Misschien goede
advies vragen aan het team het
team is er voor. Ik hoop dat de gemeente
Nederweert en Weert volgen.
Om de overlast tegen te gaan,
ga werken daar doe je beter aan.
IK denk dat het nog zover komt dat er “goed uitgeruste” teams nodig blijken om de criminelen hardhandig in hun kraag te grijpen en vast te zetten (in afwachting van de politie) natuurlijk.
iets met mosterd en een maaltijd ofzo…
Ik wil even benadrukken dat ik het gedrag van overlastgevende asielzoekers NIET tolereer. Ik zie hier in Maarheeze bijna dagelijks zaken die niet door de beugel kunnen. Zelf ervaring gehad met ingesloten worden door een groepje van 5 jongemannen terwijl ik met een kinderwagen door het dorp loop. Meld je dit bij de politie dan hoor je “Maar ja, FEITELIJK deden ze niks fout”. Om moedeloos van te worden. Zucht.
We kunnen wel hard roepen: zet ze aan het werk maar ze MOGEN niet werken. Pas nadat ze statushouders zijn, mag men gaan werken en deze procedure loopt gewoon veel te lang. Iets met ambtelijke molens……..
Dus deze asielzoekers wachten eindeloos, mogen niet werken, gaan zich vervelen met alle volgen vandien.
Welkom in Nederland, huizen en geld genoeg waarvoor de hardwerkende Nederlander zich uit de naad werkt
Ze mogen wel vrijwillerswerk doen.
Als ze een beetje dankbaarheid willen tonen zouden ze een plastic zak pakken en rommel langs de weg gaan oprapen.
Beste Coen, je hebt gelijk maar mijn ervaring leert mij dat ze hun eigen rommel niet eens opruimen.
E.e.a heeft veel te maken met herkomst, ik ken verschillende families welke zich hier erg goed hebben aangepast.
Jammer dat dit in Maarheeze nodig maar ik kan het mij wel voorstellen.
Wat een reacties zeg triest.
Ga de 15 stemmen en denk na!