Skip to content

Omgevingsfonds Windmolenpark Ospeldijk “schot in de roos”

Redactie
12 maart 2023 | 12:00

Advertentie

Het door energiecoöperatie Zuidenwind en WML ingestelde Omgevingsfonds Windmolenpark Ospeldijk is een succes. De commissie die in 2022 is geïnstalleerd om tot een goede inzet van de in het fonds gestorte middelen te komen, heeft na één jaar de balans opgemaakt. Maar liefst 16 initiatieven werden beloond met een bijdrage uit het fonds tot een bedrag van ruim € 40.000. De commissie roept inwoners en organisaties in de omgeving op om zich te melden met ideeën.

Zuidenwind

Zuidenwind, opgericht in 2011, is een coöperatie van burgers die zich richt op een duurzame samenleving. Hoofddoel: windenergie realiseren. In 2021 is het windmolenpark Ospeldijk in gebruik genomen. Een deel van de opbrengst van dit park wordt jaarlijks in het Omgevingsfonds gestort. Met behulp van deze gelden worden waardevolle en kansrijke initiatieven vanuit de omgeving ondersteund.
De adviescommissie die door Zuidenwind is geïnstalleerd voor het omgevingsfonds, heeft sinds het voorjaar van 2022 29 initiatieven onder de loep genomen. Een aantal daarvan is in handen van Zuidenwind zélf gegeven omdat een ander fonds van de coöperatie -het Duurzaamheidsfonds- daarvoor meer aangewezen was. 16 projecten zijn positief beoordeeld en worden in aanmerking gebracht voor een ondersteunende bijdrage.

Voorzitter Mike de Roode van de Adviescommissie Omgevingsfonds Windmolenpark Ospeldijk: “Bij het beoordelen van initiatieven kijken we naar een aantal factoren. Hoe ideeën bijdragen aan duurzaamheid, ecologie en sociale cohesie bijvoorbeeld. Ook of het project een blijvende of eenmalige impact heeft. Verder wegen we ook mee binnen welke afstand een project zich bevindt ten opzichte van het windmolenpark. Waar mogelijk proberen we ook projecten te helpen met expertise of andere subsidies. We vinden het eerlijk dat mensen die dichtbij de molens wonen, profijt hebben van het omgevingsfonds.

Het overzicht van de ondersteunde projecten laat zien dat het fonds een uiteenlopend aantal initiatieven in Nederweert en Meijel mogelijk maakt: van een dierenweide in Meijel, de Kerstmarkt in Ospeldijk, de Pluktuin van Ruilwinkel Nederweert tot de renovatie van de kapel in Ospel. “Wij zijn blij met de bijdrage die we op deze manier kunnen leveren aan een stukje leefbaarheid. We roepen mensen met ideeën op om zich bij ons melden,” aldus De Roode.

Meer informatie over het omgevingsfonds kun je vinden op Omgevingsfonds – Zuidenwind. Tevens doet Zuidenwind een oproep om als vrijwilliger zitting te nemen in de adviescommissie die mee wil denken en een actieve relatie met de gemeenschap / omgeving heeft zoals bijvoorbeeld een dorpsoverleg.

Advertentie

12 Reacties

  1. “Maar liefst 16 initiatieven werden beloond met een bijdrage uit het fonds tot een bedrag van ruim € 40.000. ”
    En hoeveel hebben de uitbaters van deze winstmolens uitkeerd aan de gedupeerden van dit windpark?

    Omgevingsfondsen dienen geen ander doel dan het imago van dit soort clubs op te poesten en de weerstand tegen windturbines te verlagen. Trap er niet in want als je er eenmaal mee akkoord gaat kom er niet meer vanaf.

  2. Zielig charme offensief. Denken jullie dat er in de buurt van de turbines alleen maar indianen wonen die je om kunt kopen met glazen kraaltjes.
    Had dit geld maar gebruikt om de overlast op te lossen.

  3. Wat een hypocriet gedoe, compenseer de omwonenden en zet die lelijke dingen direct stil
    Dat is andere koek, ze maken woekerwinsten en enkele procentjes van die winst worden gebruikt om wat goodwill te kweken maar die krijgen ze echt niet van de meerderheid.
    Stopzetten en afbreken en in grote open wateren terugplaatsen langs de kust

  4. We vinden het eerlijk dat mensen die dichtbij de molens profijt hebben van het omgevingsfonds. Haha, nog nooit iemand gezien van het omgevingsfonds, ook niet van de klankbordgroep. Sinterklaas spelen over de ruggen van de gedupeerden en dan ook nog gewoon doordraaien terwijl 2 van de 2 gemeten molens niet aan de fabrieksgegevens voldoen en te veel geluid produceren. Ruim 2 dB verschil. 3 dB is verdubbeling van geluid. Dus iedereen die geld aanneemt uit dit fonds, realiseer je dat er veel omwonenden elke nacht wakker liggen door de windturbines.

  5. Heel vreemd dat een kerstmarkt en een renovatie van een RK kapel in Ospel uit dit miezerige fonds giften hebben ontvangen. Help de gedupeerden in Ospeldijk met isolatiemaatregelen, zodat ze ‘s nachts niet meer in een bestelbus ergens langs de weg hoeven te gaan staan om broodnodige uren slaap te krijgen. De RK kerk bulkt van het geld, die heeft niks nodig. Een kerstmarkt is een commerciële aangelegenheid. Afschuwelijk en heel schijnheilig.

  6. Geld aanvaarden van een project waar mensen overlast, zelfs gezondheidschade moeten(!) van ondergaan. Ze (we) worden verjaagd als indianen en gelukkig voelen mensen ook dat het niet klopt. Straks is dit schoon stuk Limburg verwoest… Ik ga alvast Stokershorst niet opgeven… een plek dat eeuwenoud een plek van Rust is. Ik voel dat Rust primeert boven alles en dat deze Regio niet lang van nu terug rustgevend zal zijn. Het gaat em zeker over samenhorigheid en dat doen gelukkig ‘indianen’ ook.

    Iedereen welkom op stokershorst Terras vanaf midden April om gedurende enkele uren te ervaren hoe dit in je lijf komt zitten. Daarnaast kan je blijven slapen indien niet verhuurd om snachts te horen hoe gekmakend deze Windturbines zijn… bij een Klooster en Stiltegebied. Ik doe mijn uiterste best om alvast de plek ondanks alles te blijven opknappen.

    Fijne zondag allen

    Pieter Van Reeth
    De belg die stokershorst kocht
    http://Www.innessence.org
    http://Www.biozentrisme.nl

  7. Het zijn geen windmolens maar industriële windturbines. De rest van het verhaal is net zo misleidend.

  8. Van de witte kathedralen van Bauer naar Kapel in Ospel, de rooms-katholieke kerk draait ook al met de wind mee. Net zoals bij ons in Heibloem parochie Isidorus.
    Beter geeft men een bijdrage aan al die procedures uit de buurt tegen deze zware industriële activiteit in het buitengebied. Of gebruik het om planschades te vergoeden voor de woningen in de omgeving van de turbines.
    En anders reserveren voor snellere afschrijving van de turbines dan zijn we sneller van de turbines af.
    Dus afbreken en dan nooit meer, foutje bedankt!

  9. Heel bijzonder dit artikel. Dit gaat nl. volledig over de rug van omwonenden, o.a. in Nederweert. Aandeelhouders wonen op gepaste of verre afstand. Dat is hoe de coöperatie te werk gaat. Gemeente Nederweert heeft via feitelijke metingen onlangs trouwens geconstateerd dat iets aan het windpark niet voldoet aan de normen. Foute boel daar. Zou maar op mn centjes passen.

  10. Omwonenden binnen 1500 meter zijn de gedupeerden. Daarbuiten wordt geld aangenomen. In de oorlog hadden ze daar een naam voor.

  11. Groot gelijk dat jullie (van de reacties) zó reageren. Hoop dat jullie klachten sneller gehoord worden dan in Groningen, Zuid Limburg, Toeslagen-ouders en kinderen enz. Als ik goed geïnformeerd ben, zijn jullie bedot met foutieve voorspiegeling t.o.v. werkelijkheid (de voorgestelde kleinere molen-bladen kwamen er niet,, foutieve informatie over geluidsoverlast, foutieve metingen) en is het kwaad al geschied. Hopelijk worden jullie nog gecompenseerd voordat lichamelijke klachten de overhand hebben.

  12. Schot in de roos voor wie? door wie?
    dit lees ik in: https://energeia.nl/ 13 maart j.nl
    artikel: Lokale, duurzame stroom bevrijdt Achterhoekers van hoge marktprijzen
    het hele artikel plaatsen kan natuurlijk niet hier, maar onderstaande stukken erin roepen bij mij veel vragen op hoe het verdienmodel van Zuidenwind is.
    Waar is dat transparant te lezen?
    Dat helpt bij het vormen van een mening over het nut en voordeel van een lokale(?) energiecooperatie
    “Hernieuwbare energie is voor een coöperatie geen verdienmodel om zoveel mogelijk winst te maken voor de aandeelhouder, maar om tegen ‘kostprijs+’ te produceren voor de gemeenschap.
    Miljoenenwinsten
    Tot dusver gebeurt dit echter niet. Sprekers van twee energiecoöperaties illustreren op Hier Opgewekt de spagaat waar ze momenteel inzitten. Gerlach Velthoven van Coöperatie Betuwewind uit Geldermalsen heeft met zeven windturbines in 2022 €5 mln pure winst gemaakt, en dat had veel meer kunnen zijn als ze geen storingen hadden gehad. “We hebben onze strategie omgegooid want met zoveel geld kunnen we als investeringsfonds duurzame projecten van derden ondersteunen”, zegt Velthoven.
    Andres Bauer van Coöperatie Zuidenwind uit Nederweert meldt dat zij in Limburg met vijf windturbines een winst van €4,5 mln hebben gedraaid. Ook Bauer vertelt over nieuwe wegen die Zuidenwind inslaat. De winst gaat in een fonds voor duurzame innovaties en het ondersteunen van de lokale gemeenschap, bijvoorbeeld via het verenigingsleven en een buurtbus. Voor Bauer, decennia terug geboren in de toenmalige DDR, heeft deze ontwikkeling ook een ideologisch tintje: “We laten in Limburg zien hoe we de macht van bedrijven kunnen terugpakken.”
    De coöperaties verdienen dus veel geld, terwijl ze daar nooit voor zijn opgericht en de leden dus geen aandeelhouders zijn die tevreden alle winst opstrijken. Tegelijkertijd moeten die leden, die in de coöperatie hebben geïnvesteerd om de ontwikkeling van duurzame energie een eind op weg te helpen, thuis de hoofdprijs betalen voor energie door een commerciële gestructureerde energiemarkt waar hun coöperatie deel van uitmaakt. Dit wringt voor de coöperaties.”
    Ik lees verder dat vervolgens pilots (gaan) draaien met local4local.
    Ook dat daar vervolgens miljoenen subsidie voor verkregen is ( denk wel dat ik hier zelf aan mee financier middels o.a.mijn ODE belasting?)

    Afijn, de constructies als lokaal- draagvlak-omgevingsfonds- sponsoring van buurtbussen, grasmaaiers, renovatie van kapellen, geitjes en alpaca’s (CO2 uitstoot?) – etc. … geven zoals in eigenlijk alle bovenstaande en eerdere reacties te lezen, meer vragen bij de burgers dan applaus?
    Het blijf voor mij en voor velen vooralsnog koffiedik kijken hoe de geldstromen lopen.

    Vooralsnog zijn er zowel in t plangebied als tot in de verre omtrek ( Andres Bauer heeft hiervoor een overzicht gemaakt van 1.5 km rondom) veel mensen betrokken en ik durf te stellen gedupeerden.
    Dus over welk schot in welke roos is voor mij niet duidelijk. Wellicht de Postcoderoos?

    Eigenlijk is mijn schrijven wederom een oproep tot transparantie.
    Zoals ik ook ooit vroeg om een overzicht van de ledenlijsten, niet de aantallen maar waar ze wonen t.o.v. de windparken hier. Dat kan immers ook verwerkt in een anoniem overzicht


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De-Beweegroute-Ospel-officieel-geopend-13
Week tegen Eenzaamheid, ook in Ospel
18 september 2024 | 12:00
Roaj-‘ns-uit-Neer-Winnaar-Midde-Limburgs-Leedjes-Festival-2023-Doospelse-Aod-Prinse-tweede12
Vastelaovesvereniging de Kwakkert
18 september 2024 | 10:11
Jell en Mien Vissers-Linders uit Nederweert 65 jaar getrouwd-3
Een briljanten huwelijksjubileum in Nederweert
18 september 2024 | 9:42
VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30

Advertentie