Skip to content

Nel van Gemert-Stockmans viert haar 100ste verjaardag

Redactie
14 maart 2023 | 20:44

Advertentie

Precies 100 jaar geleden werd Nel van Gemert-Stockmans geboren, op 14 maart 1923. Burgemeester Op de Laak en wethouder Franssen brachten haar vandaag een bezoek om haar te feliciteren met deze bijzondere en respectabele leeftijd.

Nel Stockmans groeide op samen met twee jongere broers, op een boerderij aan de Heijsterstraat in Nederweert. Er waren in die tijd nog geen voorzieningen zoals waterleiding en elektriciteit. Alles gebeurde nog met de hand. Ook waren de wegen nog niet verhard. Nel moest elke dag op de klompen over de zandweg naar school, 3 km heen en 3 km terug.

100ste verjaardag

Tweede Wereldoorlog
Ze was 17 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze moesten vluchten naar Someren, maar wel elke ochtend en avond terug naar huis om voor de dieren te zorgen, wat niet zonder gevaar was. Het waren zware jaren. Nel kan daar uren over vertellen. Dat het voedsel alleen maar verkrijgbaar was op de bon en dat ze stiekem een varken hadden geslacht om toch voldoende eten in huis te hebben.

Gezin stichten
In 1952 trouwde ze met Sjeng van Gemert. Ze betrokken de boerderij naast haar ouderlijke huis en startten een gemengd bedrijf met koeien, varkens, kippen en akkerbouw. Het paar kreeg drie kinderen, twee zonen en een dochter. De voorzieningen waren toen al beter. Ze hadden elektriciteit en er werd waterleiding aangelegd. Later volgde ook een telefoonaansluiting en televisie. Begin jaren 70 kochten ze een auto en ging Nel op haar 51ste haar rijbewijs halen. Wie had toen gedacht dat ze daar nog bijna 50 jaar plezier van zou hebben!

Genieten van de tuin en de paarden

Omdat de kinderen geen interesse hadden in het overnemen van de boerderij, werd deze in 1982 verkocht en verhuisden Sjeng en Nel naar een woning naast het bedrijf. Ze genoten daar volop van de tijd die ze konden besteden aan de bloemen- en moestuin. De Belgische trekpaarden die ze eerst hielden voor het werk op de akkers werden ingeruild voor Gelderse paarden, er werd elk jaar een veulen gefokt en er werd een sjees gekocht waarmee ze samen vele ritjes gemaakt hebben.

Verhuizen naar Staat
Toen het werk rondom huis lichamelijk te zwaar werd, verhuisden ze in 1999 naar een levensloopbestendige woning in het dorp, op Staat. Daar hebben ze samen nog 10 jaar gewoond, totdat Sjeng moest worden opgenomen in het verzorgingscentrum. Maar Nel ging niet bij de pakken neerzitten. Naast haar dagelijkse bezoek aan Sjeng, onderhield ze ook haar sociale contacten, zoals het ouderenkoor, de heemkundevereniging en haar kaartclubjes.

Nog steeds zelfstandig wonen

In 2012 heeft ze na een huwelijk van bijna 60 jaar afscheid moeten nemen van haar man. Nel pakte de draad weer op en bleef geïnteresseerd in alles en iedereen om haar heen. Ze woont nog steeds zelfstandig in haar huis op Staat, mede dankzij de aandacht en hulp van heel veel lieve mensen om haar heen. Ondanks allerlei lichamelijke beperkingen, geniet ze nog volop van het leven

Een druk sociaal leven

Nel is nog zeer helder van geest, doet zelf de was en de boodschappen, kookt eten en bakt af en toe een heerlijke cake. Lopen gaat wat moeilijker, maar gelukkig mag ze nog auto rijden, waardoor ze er zelfstandig op uit kan. En dat is nodig, want ze gaat 2 keer per week buiten de deur eten, 4 keer per week kaarten, op zondag naar de kerk en ze houdt nog alle verjaardagen bij van haar 3 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen. Fijn als deze verjaardagen op zaterdag of zondag gevierd worden, want de andere dagen van de week heeft ze het druk met andere leuke dingen.

Nel is supertrots dat ze de prachtige leeftijd van 100 jaar heeft mogen bereiken. Aanstaande zaterdag gaat ze dit groots vieren met familie, buren, vrienden en kennissen. 

”Wij hopen dat ze nog een tijdje op deze manier door kan gaan”, aldus de trotse familie.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie