De normen in Limburg om huizen tegen regionale wateroverlast te beschermen zijn veel te laag. Die norm is vaak 1:25 of lager. Dat wil zeggen dat het watersysteem zonder schade- een regenbui van eens in de 25 jaar kan verwerken. In de rest van Nederland is dat de norm voor akkerland. In stedelijke kernen in de rest van Nederland is de norm 1:100. Het watersysteem kan dan -zonder schade- een regenbui van eens in de 100 jaar verwerken. Buien die dus veel heviger zijn als we die in Limburg aan zouden kunnen!!
Stem AWP
Die landelijke norm is dus een veel beter beschermingsniveau, dan delen van Venlo, Nederweert, Weert, Roermond, Montfoort, Nieuwstadt, Sittard-Geleen, Munstergeleen, Windraak, Beek en Geleen, Schinnen, Heerlen en omgeving, Geulle en Bunde, bovenloop Geul, Maastricht en Valkenburg.
Het te lage beschermingsniveau is de oorzaak van veel schade in Limburg na de overstroming van juli 2021 (schade bijna 2 miljard). Als het waterschap zelfs maar een deel van dat bedrag zou investeren in maatregelen, dan komt dat de veiligheid ten goede en zal het Limburg bestendiger maken tegen klimaatverandering.
AWP
De AWP wil met zijn deelname aan de verkiezingen;
- dat bij nieuwbouwprojecten de normen worden verhoogd naar 1:100.
- De maatregelen kunnen voor een deel worden betaald uit de planexploitatie.
- dat de regionale normen voor wateroverlast worden heroverwogen op basis van de landelijke werknormen die al in 2003 zijn opgesteld.
Limburg wenste toen nog een uitzondering omdat Limburg vrij afstromend gebied was. In de rest van Nederland is ook sprake van vrij afstromend gebied maar daar hanteren alle waterschappen en provincies een norm van 1:100 (STOWA-rapport).
Er zijn nog geen reacties geplaatst