Op dinsdag 21 maart heeft Robert ten Kate, wethouder volkshuisvesting, plattelandsontwikkeling, klimaat en erfgoed, zijn functie neergelegd. Tijdens de raadsvergadering dinsdagavond licht hij zijn besluit toe aan de raad. Hij geeft aan te moeten concluderen dat de rol meer van hem vergt dan hij op dit moment als persoon kan bieden.
Verklaring wethouder Ten Kate
“Toen ik na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar de vraag kreeg of ik namens het CDA wethouder wilde worden van deze gemeente, heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Dat heb ik gedaan in de wetenschap dat ik begon aan een bijzonder eervolle, maar ook zware taak. Een sprong in het diepe, omdat een succesvol wethouderschap niet vanzelfsprekend was. De combinatie van geen ervaring als raadslid en ook geen jarenlange ervaring als bestuurder betekende dat ik in zeer korte tijd het vak en de vaardigheden van een wethouder eigen moest maken om daadkrachtig handen en voeten te geven aan de grote uitdagingen waar we als gemeente voor staan, zoals de woningbouwopgave, de transitie van het buitengebied en de energietransitie. Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit meer van me vergt dan ik als persoon op dit moment kan geven. Ik merkte dat dit ook steeds vaker ten koste ging van mijn gezondheid, misschien wel de belangrijkste randvoorwaarde om effectief te zijn in deze veeleisende functie. Om die reden leg ik mijn functie neer.”
Reactie college van B&W
Burgemeester Birgit Op de Laak reageert mede namens de wethouders Carla Dieteren en Jorik Franssen met respect en begrip. “We hebben gezien dat de afweging om te stoppen hem zwaar is gevallen. Negen maanden geleden startte hij aan het hem onbekende ambt van wethouder. Hij heeft zich met enthousiasme ingezet voor Nederweert. Deze persoonlijke keuze respecteren we natuurlijk en wensen hem alle goeds voor de toekomst.“ De portefeuille van wethouder Ten Kate wordt de komende tijd waargenomen door burgemeester Op de Laak en de zittende wethouders Dieteren en Franssen.
Reactie CDA
CDA-fractievoorzitter Antoine Hekers heeft begrip voor het besluit. “Bijna een jaar geleden na de verkiezingen mochten wij Robert ten Kate voordragen als kandidaat Wethouder, een gedreven jongeman die met beide benen op de grond staat, en nu volgt een zwaar doch dapper besluit. Dat kunnen we alleen maar respecteren en steunen.”
6 Reacties
Wat jammer want we hadden je nodig Robert, bij windpark Ospeldijk.
Begrijpelijk! Als iemand die werkzaam is in de gemeentewereld zie ik wel vaker dat het vak van wethouder vrij pittig is zonder veel dossierkennis en zonder bestuurlijke ervaring (evt. als Raadslid). Dapper dat hij het geprobeerd heeft en dapper dat hij nu het besluit neemt om te stoppen op deze wijze!
@angela1967 gelukkig draait de wereld niet alleen om de windmolens, er komt gewoon een opvolger 🙂
Robert verdient respect. Hij heeft het geprobeerd, de moed gevonden om nee te zeggen en eerlijk te zijn dat het niet lukt. Hij is een voorbeeld voor vele anderen. Zo moet het.
Respect verdient Robert wat mij betreft zeker.
Zowel voor het aangaan van de uitdagingen destijds als nu zijn reflectie op hoe het gaat.
En natuurlijk heeft hij zelf vorig jaar de kans om wethouder te worden aangenomen,
doch anderen hebben hem die ook geboden..
Ieder kan zich daar achteraf ook vragen bij stellen?
Gelukkig heeft Robert dit zelf wel gedaan: “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”…
Allereerst mag iets nooit ten koste gaan van iemands gezondheid!
Vervolgens vragen de door hem genoemde zaken woningbouwopgave, transitie van het buitengebied en de energietransitie + al wat daartoe nog ‘op de rol’ staat ( en niet te vergeten het Nederweerts erfgoed..) m.i. met spoed meer dan ‘waarneming’ door collega’s..
En misschien beginnen met een grondige reflectie en evaluatie?
Want in de afgelopen 2.5 jaar dat ik zelf betrokken ben middels het dossier van de energietransitie in t buitengebied, is Robert de 3e wethouder met deze portefeuille, die ermee stopt..
Het roept bij mij opnieuw vragen op, over hoe het kon gebeuren, dat hier in midden Limburg ons buitengebied in de kortste keren omgebouwd is tot een groot energielandschap.
En daarbij bovendien de woon- leef- en werkomgeving voor veel omwonenden de komende 20 jaar verziekt is..
Waren maar meer collega bestuurders tijdig tot inkeer gekomen..
Heel begrijpelijk deze beslissing. Je raakt in gewetensnood als je moet instemmen met besluiten waar je niet achter kunt staan. Elke maand vanaf 2010 wordt er gemiddeld €10.000,- uitgegeven door de gemeente alleen al aan advocaatkosten om een ex-ambtenaar de mond te snoeren die volledig onterecht ontslagen is. Dit kost de gemeente, dat zijn dus alle inwoners, intussen al meer dan een miljoen euro’s. En dan te bedenken dat de raadsleden dit zomaar laten gebeuren. Maar ja, die krijgen door ja te knikken elke maand € 1000,-.
En daar is Ruud ook weer. Het lijkt mij dat die ex-ambtenaar zomaar ineens ervoor kan zorgen dat de gemeente elke maand 10.000 euro extra te besteden heeft. Ik ken het dossier niet maar vind het zwak omdat iedere keer weer op dit forum ter sprake te brengen. Er zijn wel meer zaken waar geld naartoe gaat. Maar even terug naar het topic. Alle respect voor Robert, je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Maar beginnen met goed doen/zorgen voor jezelf is het belangrijkste.