Skip to content

Hypnotherapie: zweverig of niet?

Redactie
12 april 2023 | 18:30

Advertentie

Wat ik in deze tijd merk is dat er best wel een stigma heerst wanneer het gaat om hypnotherapie. De een noemt het zweverig. De ander noemt het fantasie of waanbeelden. Waar dit vandaan komt is voor mij nog steeds een mysterie. Het is iets waar ik soms wel eens uren over kan malen. Je zou het kunnen vergelijken met het spreekwoordelijk gezegde ‘wat de boer niet kent, dat eet hij niet’. Als je het aan mij vraagt is hypnotherapie dan ook iets wat je zelf mag ervaren voor je kunt vertellen of zelfs geloven of het iets voor jou doet. Voor je verder leest wil ik je dan ook vragen om niets van wat ik schrijf voor lief te nemen of als waarheid te zien. Ik ben niet diegene die dit voor jou kan invullen.

Myrthe Pellemans

Jouw bewustzijn en onbewuste
Als mens hebben we allemaal het plaatje van de ijsberg wel eens voorbij zien komen. Ik wil je vragen dit plaatje eens voor de geest te halen. Het topje van de ijsberg is dat alles wat bewust is. De onderkant van de ijsberg, dat wat in het water zit, is alles wat onbewust is. Zo kan er een onderscheid gemaakt worden tussen jou bewustzijn, onbewuste en onderbewustzijn.

Jouw bewustzijn is dat alles waar je je al bewust van bent. Dit wilt zeggen dat je bewust dingen waar kunt nemen of doen. Jouw onbewuste/onderbewustzijn is dat alles waar je je (nog) niet bewust van bent. Denk aan bepaald gedrag, jouw copingstijl of overlevingsmechanisme. Tijdens de hypnotherapie werk ik samen met jou en jouw onbewuste.

Fabels over hypnotherapie
Ja, tegenwoordig zijn er een hoop fabels over hypnotherapie. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

  • Hypnose kan me dingen laten doen die ik normaal nooit zou doen; dit zie je soms gebeuren bij showhypnose. Wat je hier niet bij ziet is dat er vaak al een hele screening hieraan vooraf gaat.
  • Tijdens hypnose verlies ik de controle; je hebt altijd zelf controle en zelf regie. Nee is nee, ja is ja. Ook blijf je bij bewustzijn wanneer je in trance gaat.
  • Hypnotherapie werkt niet voor lichamelijke klachten; medische hypnose werkt uitstekend voor lichamelijke klachten. Onthoudt wel dat het nooit een vervanging is voor medische behandelingen of diagnoses bij een dokter of arts. Als hypnotherapeut zal ik jou dan ook altijd eerst doorverwijzen naar de dokter wanneer ik vermoed dat er onderzoek nodig is. In uitzondering als er al een diagnose is.

Zoals je in dit column al hebt kunnen lezen is hypnotherapie geen hocus pocus. Het is een volwaardig therapeutisch middel wat ingezet kan worden tijdens de therapie.

Wil je weten wat hypnotherapie voor jou kan betekenen? Stuur me dan een appje naar 06-83788636 of een mailtje naar info@myrthepellemans.nl.

Liefs, Myrthe

In de rubriek ‘bewustwording’ schrijft Myrthe Pellemans over haar werk, deelt ze haar ervaring, geeft ze tips en tools zodat jij weer verder kunt in jouw leven en nog veel meer. Myrthe is aangesloten bij beroepsvereniging CAT Collectief. In haar praktijk kun je terecht voor trauma verwerking, persoonlijke ontwikkeling en nog zo veel meer. De praktijk van Myrthe is gevestigd in Cwartier in Weert en de sessies zullen dan ook daar plaatsvinden. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op haar website of neem een kijkje op haar Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05
Kaars
Respectvol eerbetoon aan overleden exploitant
28 september 2024 | 16:19

Advertentie