Skip to content

Al bijna 100 jaar passie voor de dieren op ‘De Riëberg’

19 april 2023 | 12:00

Bedrijf: van Hulsen-Koppen V.O.F.
Eigenaars: Peter en José van Hulsen

Het is 1996 als hun levens elkaar voor het eerst kruisen op de HAS in Den Bosch. Peter van Hulsen en José Koppen vinden elkaar leuk en delen dezelfde droom. Ze willen beiden boer worden. José is voorbestemd om het gemengd bedrijf van haar ouders over te nemen in Altweerterheide. De toekomst van Peter ligt op De Riëberg in Ospel, op de boerderij waar zijn opa Ties bijna 100 jaar geleden begon met een handvol kippen, koeien, varkens en wat akkerland en die zijn vader Jan vervolgens voortzette.

Peter en José van Hulsen

Samen boeren
De jonge, agrarische studenten ontdekken al snel dat het veel fijner is om samen te boeren. Met z’n tweetjes voor de dieren zorgen. Genieten van elkaar en van de vrijheid. Samen sparren over de bedrijfsvoering en plannen maken voor later. In 2008 verhuizen de zeugen van Altweerterheide naar Ospel. Peters ouderlijke boerderij uit 1926 wordt de thuislocatie voor de van Hulsen-Koppen V.O.F. Hun eigen gezinsbedrijf met zeugen, vleesvarkens, legkippen en akkerbouw.

Nog geen seconde spijt hebben ze gehad van het besluit om het samen te gaan doen. “Het gezin staat voor ons op 1, het bedrijf op 2. We vinden het belangrijk om thuis te zijn als de kinderen thuis komen”. Het echtpaar heeft er ook bewust voor gekozen om geen personeel aan te nemen zodat ze de zaken in eigen hand kunnen houden. “En dat werkt uitstekend”, zegt José. “We hebben aan een half woord genoeg. Samen houden we de vinger aan de pols en kunnen we direct bijsturen als dat nodig is. Het is soms flink aanpoten, maar gelukkig hoeven we niet alles alleen te doen. We hebben ons omringd met kritische vakmensen, zoals de dierenarts en de voerspecialist. Daarbij helpen onze zonen Mathijs, Luc en Rick in drukke perioden een handje mee.

Meebewegen met de tijd
Zoals dat hoort in een harmonieus gezin zijn de taken eerlijk verdeeld. Peter ontfermt zich over de zeugen en vleesvarkens, de akkerbouw, het onderhoud, de reparaties en het dagelijkse regelwerk. José zorgt voor de pasgeboren biggen, de vrije uitloopkippen (die in tijden van ophokplicht natuurlijk binnen blijven), de administratie en het huishouden. Strategische keuzes, bijvoorbeeld om kosten te besparen, de opbrengst te verhogen en het welzijn van hun dieren te verbeteren, maken ze samen. Denk aan de aanschaf van zonnepanelen en een warmtepomp of de keuze om over te gaan op vrije uitloopkippen.

 

Peter en José zijn zich heel bewust van de tijd waarin zij boeren en de maatschappelijke wensen die veranderen. Het echtpaar neemt deel aan het programma ‘Beter voor Varken, Natuur & Boer’, waarin een 100 tal varkenshouders in ons land samenwerken met Albert Heijn en vleesproducent Vion Foods Group. Samen zetten zij flinke stappen vooruit op het gebied van dierenwelzijn, CO2-uitstoot, stikstof-uitstoot, circulariteit en biodiversiteit. De basis van dit programma is een gezond verdienmodel voor alle ketenpartners.
Peter licht toe: “Onze varkens leven in een lichte stal met extra bewegingsruimte en speeltjes. Met een speciaal meetkastje zien we toe op een gezond en aangenaam stalklimaat. Ook hebben we veel aandacht voor het klimaat en de natuur. We wekken zelf zonne-energie op, beperken het gasverbruik door warmte uit de stallucht te hergebruiken met een warmtepomp en gebruiken varkensvoer waarin reststromen uit de menselijke voedselproductie, zoals broodresten en tarwegries, zijn verwerkt. Om de biodiversiteit te bevorderen, planten we bomen, plaatsen we vogelnestkastjes en insectenhotels en zaaien we stroken in met een bloemenmengsel.

Genieten
Ook educatie heeft een vaste plek in het programma. De familie van Hulsen is aangesloten bij Boer in de Klas. “Heel leuk om te doen”, vertelt José die zelf al gastlessen verzorgde op de basisschool in Ospel en op een school voor speciaal basisonderwijs in Blerick. “Kinderen vroegen me de hemd van het lijf. Bijvoorbeeld of varkens ook apenpokken kunnen krijgen. Ook leerlingen met een moslimachtergrond vonden het heel interessant, ook al mogen zij zelf geen varkensvlees eten. Zo’n gastles over de boerderij is voor elk kind een aanwinst, al is het maar om te ontdekken hoe je een eitje moet pellen. Geloof het of niet, maar dat kan nog niet iedereen, heb ik gemerkt.

Of een van hun zonen later hun bedrijf zal overnemen? Peter en José zijn er niet mee bezig. “Zolang de kinderen hun hart volgen, is elke keuze de juiste.” Daarbij vindt het echtpaar het werk zelf nog veel te leuk. De dagelijkse inspanningen om hun dieren gezond te houden en voor hun gezin een mooie boterham te verdienen. “Als het goed gaat, kunnen we daar samen echt van genieten. En als er een probleem is, lossen we dat samen op. Ook dát voelt goed.”

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

‘Vertellen we het papa?’
7 november 2024 | 21:43
Verschillende smaken
7 november 2024 | 20:30
Uitvaartbegeleiding van den Boom
7 november 2024 | 18:00
gemeenteraad stelt begroting 2025-2028 vast
7 november 2024 | 17:00

Advertentie