Op zaterdag 6 mei vindt er een symposium plaats ter ere van het 500-jarig bestaan van de kapel en het 75-jarig bestaan van de kerk in Laar. Het symposium zal plaatsvinden bij ‘Beeij Bertje’ in Laar, de aanvang is vanaf 19.00 uur. De entree is geheel gratis, maar een ondersteunende bijdrage is welkom.
Laar
Tijdens het programma zullen enkele sprekers aan het woord komen. In de pauze zullen de Streetsingers een optreden verzorgen.
Jan Brouns
Jan Brouns (72 jaar), oud- docent geschiedenis, Nederlands, opleidingsdocent Fontys Tilburg en mede auteur van o.a. boek “Laar, van naober tot kerkdorp” vertelt via een beeldpresentatie meer over:
- De historie van de St Sebastianus kapel, de beelden en betekenis voor Laar
- De oprichting van de parochie en de bouw van de parochiekerk St Antonius en HH Hieronymus
- Het Mariakapelletje en de begraafplaats
Gerard Heesterbeek
Gerard Heesterbeek, gardiaan van het klooster op de Biest, vertelt over de HH Hieronymus en de H. Antonius, de martelaren van Weert. In 1566 trekt een storm van vernieling door de Nederlanden, die bekend staat als de Beeldenstorm. Kerken en kloosters worden vernield en verwoest. De Spaanse koning Philips II stuurt de Hertog van Alva om het verzet en de opstand te onderdrukken. Op 5 juni 1568 worden de graven van Egmont en Van Horne in Brussel vermoord. De Watergeuzen o.l.v de Heer van Lumey besluiten wraak te nemen en geestelijken en religieuzen te doden. Dat overkomt op 9 juli 1572 19 priesters en religieuzen, die bekend zijn als de Martelaren van Gorcum. De Weertenaren Hieronymus en Antonius, patronen van de kerk op Laar, zijn met 9 andere broeders de franciscanen onder hen.
Jan Lemmen
Jan Lemmen (81 jaar) zat in de eerste klas die in 1949 in de nieuwe Parochiekerk de eerste Heilige Communie heeft gedaan. In zijn verhaal neemt Jan je mee op zijn zesjarige tocht door de Aoj Laorschool In zijn verhaal gaat hij in op aspecten als:
- Wie waren toen de meesters en juffen en wat kan hij er zich nog van herinneren;
- Was het naar zijn herinnering een goede school;
- Wat was de invloed van de kerk – met name de pastoor – op het onderwijs;
- Wat werd er zoal voor de leerlingen georganiseerd (de zgn. buitenschoolse activiteiten);
- Waar gingen zijn klasgenoten na hun lagere schooltijd doen (de zgn. uitstroom).
Voor meer informatie kun je mailen naar houtappelshenricus@gmail.com of bellen naar 0653841307.
Er zijn nog geen reacties geplaatst