Skip to content

De schuld buiten jezelf leggen: hoe vaak doe jij dat?

Redactie
26 april 2023 | 18:30

Advertentie

schuldIk denk dat wij als mens allemaal wel herkennen dat het soms makkelijker is om iemand anders aan te wijzen in plaats van te reflecteren op onszelf. Nu is zelfreflectie misschien ook wel een van de moeilijkste dingen dat bestaat. Natuurlijk is het ergens logisch dat je het spannend vind om naar jezelf te kijken of dit zelfs liever niet doet. Wanneer je hier op zult gaan letten zul je merken dat je het vaker doet dan dat je bewust doorhebt. Het wordt dan ook pas bewust wanneer je er mee bezig gaat zijn.

Myrthe Pellemans

De ander als schuldige
In het leven gebeurd het nu eenmaal dat je soms uit elkaar groeit. Dit gebeurd net zo zeer als dat je in een mogelijk conflict raakt met een ander persoon, of dat er ruzie in de familie komt. Wat ons typeert als mens is dat we weigeren om naar onszelf te kijken in deze situatie. Stel jezelf eens de vraag: hoe eerlijk is dit nu echt? En stel jezelf vervolgens eens de vraag: ‘wat maakt het dat ik het probleem/de schuld buiten mijzelf leg? Wat zit daar wat ik nog niet durf aan te kijken?’ Ik geloof er oprecht in namelijk dat de wereld een stuk mooier zal worden wanneer we als mens eerst te raden gaan bij onszelf voor we met de vinger naar de ander gaan wijzen. Ik zal je wat voorbeelden geven:

‘Door haar voel ik mij slecht’
‘Ik krijg ook altijd de schuld van hem’
‘Ik weet echt niet wat ik fout gedaan heb, maar ineens deed iedereen zo tegen mij’
‘We kwamen in een discussie, en ik heb niets fouts gezegd hoor. Ineens, uit het niets, begon ze tekeer te gaan tegen mij’
‘Ik heb altijd voor hem klaar gestaan. Op deze manier krijg ik stank voor dank’

De trigger
Bovenstaand heb ik een aantal voorbeelden neergezet. Wellicht wordt je je nu bewust van het feit dat ook jij als lezer dit wel eens doet. Misschien wel heel vaak doet. Ik ga je nu uitleggen hoe dit komt.

Daar waar jij het gevoel krijgt dat er niet aan jouw behoeften wordt voldaan, komt een reactie uit voort. Als jouw behoefte is om gezien te worden zul je altijd de verantwoording bij de ander neer blijven leggen. Daar waar jij de behoefte hebt om geaccepteerd te worden zul je altijd de behoefte bij een ander neer leggen. Daar waar jouw behoefte is om geliefde en gewaardeerd te worden zul jij altijd de behoefte bij een ander neerleggen. Wat wordt er getriggert wanneer er niet aan deze behoefte voldaan wordt? De angst voor afwijzing, de angst voor gezichtsverlies, de angst om alleen te staan. Jouw trigger, is jouw verantwoordelijkheid. Dus stop met de verantwoordelijkheid van jouw trigger bij de ander neer te leggen, en begin met het eerlijk onderzoeken wat het nu echt met jou doet.

Als je het aan mij vraagt kunnen op deze manier veel conflicten en problemen verminderen. Je mag op jezelf vertrouwen dat jij net zo ‘schuldig’ bent dan de ander. Al is iemand als ‘schuldig’ zien een oordeel wat je als sticker op iemand plakt.

Wat kun je doen om zelf verantwoordelijkheid te nemen?
Zelf verantwoording nemen is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar je mee kunt beginnen is eerlijk reflecteren op jezelf. Dit kan al makkelijk door een recente ervaring waar jij last van hebt eens naar voren te halen. Stel jezelf deze situatie eens voor en neem waar wat er gebeurd. Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

  • Wat doet of zegt de persoon wat mij raakt?
  • Op welk vlak raakt dit mij?
  • Wat voor gevoel roept dit bij mij op?
  • Aan welke behoefte wordt niet voldaan?
  • Wat heb ik nodig in deze situatie?
  • Wat had ik zelf anders kunnen doen in deze situatie?
  • Hoe zou ik het de volgende keer aanpakken?

Op deze manier kun je zelf aan de slag gaan met bewust te worden van wat het met jou doet en wat jouw eigen aandeel is in een situatie. Hierdoor hoef je de schuld niet meer buiten jezelf te leggen, en kun je jezelf al een stukje helen.

Loop je vast en heb je hulp nodig? Neem dan eens contact met mij op 06-83788636 of info@myrthepellemans.nl.

Liefs, Myrthe

In de rubriek ‘bewustwording’ schrijft Myrthe Pellemans over haar werk, deelt ze haar ervaring, geeft ze tips en tools zodat jij weer verder kunt in jouw leven en nog veel meer. Myrthe is aangesloten bij beroepsvereniging CAT Collectief. In haar praktijk kun je terecht voor trauma verwerking, persoonlijke ontwikkeling en nog zo veel meer. De praktijk van Myrthe is gevestigd in Cwartier in Weert en de sessies zullen dan ook daar plaatsvinden. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op haar website of neem een kijkje op haar Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05
Kaars
Respectvol eerbetoon aan overleden exploitant
28 september 2024 | 16:19

Advertentie