Skip to content

De realiteit onder ogen zien

Redactie
28 april 2023 | 19:00

Advertentie

Je hoopte misschien op een warme, zonnige meivakantie en had je daar al helemaal op ingesteld. Maar april doet wat ie wil. Zon, regen, onweer, hagel en wind wisselen elkaar af. Er zit niets anders op dan de realiteit onder ogen te zien en je aan te passen. En misschien moet je improviseren.

Help jezelf door je gedachten en gevoelens een klein zetje in de richting van een gezondere en gelukkigere kant te geven. Maar let op. Er is een valkuil. Doe dit pas als je je eigen innerlijke automatische reacties hebt erkend. Dat is heel belangrijk! Juist die bewuste acceptatie van alles wat je voelt en denkt, erkennen wat er is en de realiteit zoals die op dat moment is onder ogen zien is nodig. Dit is een stukje zelfzorg en nodig zodat het denken en emoties geen eigen leven gaan leiden.

In het voorbeeld van de meivakantie gaat het dan over accepteren dat het regent. En het gevoel van teleurstelling accepteren en alle gedachten daarbij, omdat het geplande uitje met je kinderen letterlijk in het water valt. Gewoon een paar ademteugen lang erbij zijn en doorvoelen. En dan kun je jezelf een zetje in een andere richting geven. Je kunt nu eenmaal niet op commando de zon tevoorschijn toveren. Je laat je kinderen hiermee zien dat het oké is om je gevoelens te tonen en hoe je jezelf vervolgens een zetje in een andere richting geeft en niet onnodig lang blijft hangen in die sfeer van teleurstelling. Wist je dat onderzoekers hebben aangetoond dat een emotie slechts 90 seconden duurt? Waarom we dit soms anders beleven wordt verklaard vanuit de neurowetenschap. 

In plaats van de meivakantie wil ik je graag nog een ander voorbeeld aanreiken.  Stel je voor dat je onterecht van iets wordt beschuldigd. Gedachten en emoties gieren door je heen. Je lichaam reageert en wil in actie komen. Er is maar één ding wat je wilt en dat is zo snel mogelijk de waarheid vertellen.  Die actie, de waarheid vertellen, is een reactie op eerdere innerlijke reacties. Die ervaar je in een splitsecond, zonder tussenkomst van jou. Het wordt allemaal door je autonome zenuwstelsel geregeld. Ook hier is het belangrijk dat je de werkelijkheid accepteert zoals die is; de situatie zoals die zich voordoet en alle gedachten en gevoelens die hierbij opkomen. Bij mindfulness is de ademhaling het meest gebruikte anker in dit proces. Je bent op dat moment niet bezig met jezelf verdedigen maar activeert je zorgsysteem. Gevoelens over deze situaties en gedachten zullen niet meteen weg zijn. Het helpt je echter om niet compleet verzwolgen te worden. Vanuit een heldere mind kun je immers verstandige keuzes maken. 

Het is een grote misvatting te denken dat je je moet neerleggen bij alles wat er gebeurt. Bewust accepteren gaat over de werkelijkheid onder ogen zien zoals die is en in het laatste voorbeeld is de werkelijkheid dat je onterecht van iets wordt beschuldigd en je merkt dat dit iets met je doet.  Bewust accepteren, erkennen van de werkelijkheid gaat over opmerken, voelen en doorvoelen en betekent niet dat je opgeeft of je ergens bij neerlegt. Het is wel degelijk mogelijk en soms zelfs noodzakelijk om in actie te komen terwijl je nog bezig bent in het proces van acceptatie. Accepteren dat het regent is anders dan het tweede voorbeeld dat ik hier beschreef. Jezelf een weg eromheen banen, gevoelens negeren, wegstoppen en jezelf bekritiseren is een broedplek voor onbehagen. Uiteindelijk gaan die een eigen leven leiden en raak je steeds verder van jezelf vervreemd.

De realiteit onder ogen zien, erkennen wat er is, is dan ook een vorm van zelfacceptatie. Eerlijk is eerlijk, ik vind het ook niet altijd makkelijk om in die spiegel te kijken maar doe het wel. En dat komt omdat ik ook die andere kant ken.
De vorige column ging over blinde vlekken. Misschien vind je die ook interessant om te lezen.

Ben jij op zoek naar een beroepscoach dan kun je via deze link een afspraak maken. Of stuur me gewoon een e-mail.

Klik hier voor de nieuwsbrief van praktijk Jij bent Oké.

Agenda

  • Zaterdagochtend 29 april module 2 Hart van mindfulness
  • Dinsdagavond 16 mei Ont-Moeten IKC Laar

pastedGraphic.png


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’.
Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links:  Facebook , LinkedIn, Instagram. 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie