Energiecoöperatie Zuidenwind en Stichting Rhythm & Blues Ospel hebben de handen in een geslagen. Zuidenwind sponsort een fors deel van de energiekosten van het festival Moulin Blues, dat op 5 en 6 mei aanstaande plaatsvindt. Aanleiding hiervoor is de verduurzaming van het festival.
Zuidenwind en Moulin Blues
Overal in Nederland staan festivalorganisaties voor de uitdaging hun evenement op een duurzamere manier te organiseren. Afvalvermindering en gebruik van groene stroom maken hier deel van uit. Ook het bestuur van de Stg. Rhythm & Blues wil het festival duurzamer maken. Een eerste stap daartoe is de samenwerking met Energiecoörperatie Zuidenwind. Middels windturbines wekt Zuidenwind groene energie op. De verdiensten daarvan vloeien onder andere terug naar een Omgevingsfonds, waaruit lokale projecten ondersteund worden.
Onderzoek
Jo Evers, bestuurslid van de stichting, nam het initiatief om Zuidenwind te betrekken in de duurzaamheidsplannen voor het festival. Het bestuur van de coöperatie had daar wel oren naar. Mogelijkheden werden onderzocht. Het voorstel van Zuidenwind om het festival dit jaar rechtstreeks aan te sluiten op stroom uit windenergie, bleek echter niet haalbaar. De kosten van bekabeling zouden de voordelen van de duurzaamheidsmaatregelen te niet doen.
Biodiesel en zonnepanelen
Partijen vonden een oplossing in het gebruik van biodiesel aansluiting op het zonnepanelennetwerk van de fam. Van Rooijen, van wie de festivalweilanden zijn. Zuidenwind neemt een gedeelte van de kosten van de lokale bekabeling en de biodiesel op zich. Jo: “Zo kunnen we een eerste stap maken in de verduurzaming van ons festival. We zien in Zuidenwind een prima partner voor een langdurige samenwerking.” Andres Bauer, bestuurslid van de Energiecoöperatie Zuidenwind vult aan: “We onderzoeken hoe we in de toekomst de samenwerking verder kunnen uitbouwen. Voor dit jaar hebben we een duurzame oplossing gevonden door een financiële bijdrage te doen uit het Omgevingsfonds. Dus…al met al kunnen bezoekers toch ‘dansen op de wind’.”
Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: John Linders
Wil je meer weten over Moulin Blues in Ospel. Kijk dan op de speciale Moulin Blues pagina van Nederweert24.
12 Reacties
Het zou beter zijn als Moulin Blues zich als Ospelse organisatie zou scharen achter de Ospelse gedupeerde van de windturbines van Zuidenwind i.p.v op deze manier zich een groen imago aan te meten en mee te werken aan het valse groene imago van Zuidenwind. Opkomen voor je dorpsgenoten lijkt mij toch beter dan de aandeelhouders van Zuidenwind steunen.
Beste Frank, met alle respect voor je mening, maar je maakt toch een denkfout. Zuidenwind kent geen aandeelhouders maar leden. Sommige leden hebben geld aan de coöperatie geleend om het eigen vermogen, wat nodig was om twee windturbines te bouwen, bij elkaar te krijgen. Dank zij hun zijn de turbines nu geen eigendom van een grote multinational die wel aandeelhouders kent. Het stond iedereen vrij om hieraan deel te nemen, ook voor jou Frank. Veel van deze leden wonen in Ospel en Ospeldijk en heel Nederweert. Ook zij zijn je dorpsgenoten! Dank zij deze dorpsgenoten is er nu geld beschikbaar voor duurzame initiatieven in onze mooie gemeente wat anders naar de aandeelhouders van de multinationals zou verdwijnen.
Hypocriet gedoe van Zuidenwind, stopzetten van die lelijke dingen is de enige manier om de omwonenden te compenseren en afbreken is het beste om de mooie Peel horizon weer in ere te herstellen…
Beste Andres,
Ik neem aan dat die leden niet uit liefdadigheid in windturbines geïnvesteerd hebben.
Als die leden profiteren van de winst van de onderneming Zuidenwind dan zijn het aandeelhouders.
Verder is “duurzaam” een nietszeggende marketingkreet geworden. Vroeger betekende duurzaam dat iets lang meegaat. Tegenwoordig is het een etiket dat op alles wat zogenaamd goed is voor klimaat of milieu wordt geplakt.
Ik neem aan dat je op de hoogte bent van alle negatieve gevolgen van windturbines voor mens, milieu en natuur.
Daar is inmiddels genoeg over bekend, ook bij Zuidenwind.
Hoeveel % bio is er nodig om deze biodiesel ook daadwerkelijk biologisch te maken? 5%, 10% ? Klink nu nog steeds als aggregaten die op diesel lopen…
Zolang ze niet op zonne-energie lopen/draaien.
Ongeacht de tegenstanders uit de buurt (dit even buiten beschouwing gelaten)
https://milieudefensie.nl/actueel/zelfs-diesel-is-beter-dan-biodiesel
Klinkt nu vooral als eenvoudige en goedkope PR net als in de rest van Nederland gebeurd…
Benieuwd of de molens dit jaar weer stil staan met de blues ?
Zodat de bezoekers geen last van de herrie hebben.
Dit wetenschappelijk artikel is een aanrader voor de leden-aandeelhouders en de gasten van Moulin Blues.
Veel plezier op 5 en 6 mei!
https://www.windwiki.nl/wp-content/uploads/2023/04/2023-Laagfrequent-geluid-Ervaringen-van-een-grote-groep-mensen-die-laagfrequent-geluid-waarnemen.pdf
Deel Frank zn mening! Hier een aantal verhalen van omwonenden: https://twitter.com/ongehoordnedtv/status/1650046854229291008
(Video duurt 2 min 43 sec)
Sandra ik begrijp je punt.
Maar al draaien ze alle 4 “full throttle” op 5 en 6 Mei, dan nog zullen ze daar op het Moulin bleus terrein weinig last van hebben naast de blues DB’s.
De ene helft gaat op in de muziek, en de ander helft in booze & weed….
Dansen met Janssen.
Dansen op de wind.
Ziekmakende propaganda.
De titel: “Kansen op de wind” was wellicht meer passend geweest?
Mooi-praterij en volksverlakkerij, dat is het.
Alsof Moulin Blues iets met industriele windturbines van doen heeft?
Moulin Blues is een prachtig festival, kleinschalig en authentiek.
De turbines van Ospeldijk zijn grootschalige industrie.
Van de sfeer, de muziek van het bluesfestival gaan mensen vast ontzettend genieten.
En het kan natuurlijk ook dat je niet echt een blues fan bent, maar dan weet je dat het festival 2 dagen per jaar is.
Bovendien is er s’nachts geen programma en kunnen de festivalgangers genieten van hun nachtrust.
Alhoewel: geen idee wat het infrageluid van de turbines in Ospeldijk voor de campinggasten betekent….
De turbines draaien door, 25 jaar, dag- en zeker s’nachts!
Omwonenden van de turbines zullen door deze ziekmakende ellende niet zoveel puf meer hebben om het festival te bezoeken.
Al zouden gratis tickets een bijzondere geste zijn, toch? Of kan dat dan weer niet uit het omgevingsfonds?
Terug naar de publicatie: “voorstel van Zuidenwind om het festival dit jaar rechtstreeks aan te sluiten op stroom uit windenergie, bleek echter niet haalbaar.” dat zou een leuke 1 april grap zijn geweest.
Helaas is het hier puur bedoeld om de indruk te wekken dat het allemaal lokaal en cooperatief is..
Ik ben het helemaal eens met Flupke dat het een PR verhaal is.
Sponsoren van een festival = zieltjes winnen door en voor Zuidenwind. Ze worden vast allemaal tot lid gemaakt en ja… voor wat hoort wat…
De Blues is een muziek stijl die voortkomt uit het slavernij verleden…
Afijn, geen afbreuk aan de mooie Blues muziek en het mooie festival. Mensen putten er veel positieve energie uit. Deze energie is helend voor mensen.
Dat kunnen we vooralsnog van impact van de windenergie niet zeggen…
Met termen als “BIO” en Duurzaam doorspekt lijkt het allemaal zeer lovenswaardig.
Vaag wordt iets gemeld over de kosten van de bekabeling. Dat zou mensen aan het denken moeten zetten. Want de (immense ondergrondse) bekabeling is slechts een van de zaken die maken dat nog steeds niet is aangetoond dat Windturbines zo duurzaam zijn als men wil doen geloven ..
https://www.masterresource.org/energy-density/infrastructure-overload-renewables/
En tot slot: dat dhr Andres Bauer bovenstaande publiceert met een slogan: “Dansen op de wind”,
is ronduit schofferend naar de omwonenden die inmiddels 2,5 jaar een slechte nachtrust hebben door de overlast van de turbines.
We hebben dit recent ook allemaal bevestigd gezien: “B&W acht het noodzakelijk om ter bescherming van de omwonenden, een tijdelijke handhavingsmaatregel op te leggen in verband met een mogelijk dreigende overschrijding van de geluidsnorm.”
En inmiddels weten we allemaal hoe ernstig de geluidsoverlast dan zal zijn, want met een jaargemiddelde-normering, is een overschrijding van de geluidsnorm voor omwonenden ingewikkeld aan te tonen..
Misschien een idee om voor de komende festivals een gemiddelde geluidsnormering te bedingen?
Dan kun je nog eens “los” gaan:)
Misschien dat ze uit het omgevingsfonds mijn slaappillen ook kunnen vergoeden.