Skip to content

De eikenprocessierups in aantocht

Redactie
4 mei 2023 | 12:00

Advertentie

Het afgelopen jaar was er vrijwel geen overlast van de eikenprocessierups. De verwachting is dat het diertje dit jaar, ondanks alle inspanningen, wel overlast gaat veroorzaken. De eerste rupsen zijn gespot, de preventieve bestrijding is gestart.

Eikenprocessierups

Natuurlijke vijanden
Nederweert en omliggende gemeentes zetten bij de bestrijding van de eikenprocessierups steeds meer in op natuurlijke vijanden. Zo worden er bijvoorbeeld bermen ingezaaid met kruiden waar ‘deze vijanden’ in kunnen wonen. Ook hangen er op diverse plekken nestkasten van vogels en vleermuizen. Deze maatregelen zijn natuurlijk goed, maar ze zijn nog onvoldoende. Daarom dat de gemeente ook dit jaar de meeste eikenbomen preventief laat behandelen. Je kunt dan een tractor zien rondrijden met een spuitunit.

Nabehandelen
Naast de preventieve methode is het mogelijk om de eikenprocessierupsen weg te zuigen of weg te branden. Dit noem je nabehandelen. Voordeel van deze methode is dat hier geen andere rupsen door gedood worden. Nadeel is dat het wegzuigen of wegbranden duurder is, en dat er rupsen worden behandeld die inmiddels brandharen hebben en dus al overlast kunnen veroorzaken.

Gespecialiseerd bedrijf
Wil je de eikenbomen op jouw erf preventief laten behandelen tegen de eikenprocessierups? Dan raadt de gemeente je aan om nu contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf.

Meer informatie
Via de website van de gemeente Nederweert en via Nederweert24 word je op de hoogte gehouden van de actuele ontwikkelingen over de eikenprocessierups. Hier vind je ook algemene informatie met betrekking tot gezondheidsklachten, preventie en een tekening met daarop de locaties waar de bestrijding plaatsvindt. Ook kun je kijken op de landelijke website over de eikenprocessierups.

Preventief behandelen
Kijkend naar de fase waar de rups zich nu in bevind zal het “go” moment ergens rond 1 mei liggen. Ook zit er rond die tijd voldoende blad aan de bomen. Je kunt dan een tractor zien rondrijden met een spuitunit.

Advertentie

2 Reacties

  1. Hier zijn ze bezig en het waait hard het meeste spul raakt de boom niet eens.
    Lijkt me niet erg nuttig dan.

    Hopelijk gaan ze niet weer smorgens om 5 uur spuiten,dat is niet er prettig.

  2. Gisteren met die wind heb ik ook vraagtekens bij.
    Maar ‘s morgens of ‘s nachts maakt mij niet uit.
    Ben zo blij dat ze het doen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_27 Herfstmodeshow InBtween-18
Bekijk hier de trends
27 september 2024 | 15:00
Politieauto-politie-stock 2024
Laat je niet neppen, wees alert
27 september 2024 | 13:56
Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00

Advertentie