Skip to content

Bomenlezing ‘Bomen zoeken vriendjes’

6 mei 2023 | 9:00

Stichting Groen Weert organiseert dinsdag 16 mei een bomenlezing, gegeven door Louis Slabbers.

Stichting Groen Weert

Je start met een wandeling over de lange laan van de bomengeschiedenis. Van de laatste ijstijd tot nu. Er wordt gekeken naar de karakteristieke eigenschappen en herkomst van bomen. Maar ook naar de invloed van bomen op de mens en naar de boeiende geschiedenis van een bloeiende boom. Aan de hand van feiten en leuke wetenswaardigheden word je meegenomen langs miljoenen jaren bomenhistorie, in een notendop.

De lezing op 16 mei zal plaatsvinden bij het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. De aanvang is om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De entree kost €2,50, inclusief consumptie.

Onderwerpen
Tijdens de lezing zullen de volgende onderwerpen worden besproken:

De ontwikkeling van de boom na het laatste ijstijdperk
Hoe heeft het bomenbestand in Nederland zich ontwikkeld na het laatste ijstijdperk, ca 10. 000 jaar geleden? De eerste boom die weer opkwam is de berk, de jonkvrouwen van het woud, gevolgd door dennen en sparren. Daarna kwamen snel genoeg de eiken, de koning van het Woud en beuken de elegantste van het woud. De karakteristieke eigenschappen en herkomst van de bomen wordt besproken. Het gebruik door de mens en de invloed op mensen komt ook aan bod.

Het ontstaan van de boom
270 miljoen jaar geleden ontstond de eerste boom vanuit de evolutie van lagere planten en hogere planten. De ontwikkeling van deze hele omvangrijke bomenfamilie tot het ‘uitsterven’ en de herontdekking in 1690 door Kaemfer wordt belicht.

Het ontstaan van de eerste opvallend bloeiende boom
Hoe heeft deze merkwaardige boomsoort zich ca 50 miljoen jaar geleden ontwikkeld tot fraaie bloemdragende boom anno 2021?

De bomen en hun namen
Carl von Linné was de grondlegger van de moderne systematiek en nomenclatuur Standaardlijst 2020 Nederlandse namen.

De functie en levenstoewijding van de Taxusfamilie
Gekeken wordt naar de overheersing van de Taxus in het bomenbestand van Europa, het houtgebruik, de giftigheid van de Taxus, het symbool van het eeuwige leven. De geneeskrachtige werking van Paclitaxel, Taxol, en de oudste nog levende exemplaren.

Een inkijk in het Iepen-drama en hoe verder
Gekeken wordt hoe deze oer-Nederlandse boom zich probeert staande te houden en zijn gevecht tegen de schimmelziekte. De Iep staat voor: balans tussen je eigen interesses en die van anderen. De iep is op zoek naar creativiteit en ruimdenkendheid.

Ze zijn er nog steeds, de grote groep inheemse bomen van Nederland
Zoals de linde, es, esdoorn, paardenkastanje, robinia, wilgen, elzen, walnoten, platanen. De eigenschappen, herkomst, gebruik door de mens en de invloed op mensen gaat aan bod komen.

Advertentie

1 Reactie

  1. Leuk en zeker die consumptie ,waar krijg je nog een trappist voor 2,50€.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Sluit-het-jaar-af-met-een-lekker-lange-Peelwandeling-Marijke-Vaes
Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen
22 december 2024 | 12:00
Foto | Francien Verheijen
Prachtige bloemstukken van Mario en Andre
22 december 2024 | 11:00
2024_12_22-Grote-Kerst-sale-bij-Bloemstyling-t-Roosje
Én extra openingstijden!
22 december 2024 | 10:00
Koopzondag-kerst-2
Samen maken we er een warme, sfeervolle kerst van
22 december 2024 | 9:00

Advertentie