Skip to content

Nederweert Anders | Waar gaan we naartoe met Nederweert?

Redactie
12 mei 2023 | 15:00

Advertentie

Waar gaan we naartoe met Nederweert?

Vier jaar lang heeft de vorige coalitie, bestaande uit het JAN, Nederweert Anders en D66, te horen gekregen dat er geen visie was en geen tempo. We zijn inmiddels een jaar verder, sinds de critici van het CDA en de VVD samen met het JAN een nieuwe coalitie vormden. ‘Positieve gezondheid’ vormt hun veelbelovende leidraad. Welke maatregelen hebben hier inmiddels aan bijgedragen?

Schone lucht is een basisvoorwaarde voor gezondheid
Daarom heeft Nederweert al in juni 2020 als eerste Limburgse gemeente het Schone Lucht Akkoord getekend. Nederweert is in tegenstelling tot veel andere gemeenten verplicht om een omgevingsprogramma luchtkwaliteit vast te stellen vanwege overschrijding van de wettelijke fijnstofnorm. In dit programma moeten concrete maatregelen worden opgenomen om de fijnstofknelpunten op te lossen.
Topprioriteit? Integendeel: het staat op de agenda van december 2023.
Deadline: 1 januari 2024.

Gezondheid heeft ook een duidelijke link met een goed woon- en leefklimaat
In Nederweert is sprake van een sterke verwevenheid van dorp en platteland, in combinatie met een zeer hoge concentratie intensieve veehouderijen. Woningbouw is daarom bijna uitsluitend mogelijk in een slecht woon- een leefklimaat. Om woningbouw mogelijk te maken zijn geurnormen al meermaals versoepeld, iets wat volgens ons de omgekeerde wereld is. Overigens was het JAN het daarover tot een jaar geleden hartgrondig met ons eens.

Hoe zit het met voormalige (agrarische) bedrijfswoningen, een hot politiek issue in Nederweert met hoge impact voor de gezondheid? Besluitvorming staat geagendeerd voor december 2023, de laatste vergadering vóórdat de Omgevingswet in werking treedt waarin dit geregeld moet zijn.

Intensieve veehouderijen mogen van Burgemeester en Wethouders in Nederweert nog steeds uitbreiden, ondanks de fijnstof- en stikstofproblematiek en het feit dat in Nederweert drie Natura 2000 gebieden liggen. Op onze vraag waarom de raad hierin geen stem heeft was het antwoord, dat de raad hierover eerst nieuw beleid moet vaststellen. Allemaal zaken die een plek moeten krijgen in de Omgevingswet, die per 1 januari 2024 in zal gaan.

Een van de Natura 2000 gebieden is Nationaal Park De Groote Peel, een unieke parel met unieke mogelijkheden. Helaas krijgt dit Park niet de aandacht die het verdient, gezien de zeer moeizame ontwikkelingen rondom het verkrijgen van de status ‘Nationaal Park Nieuwe Stijl’, waarbij al subsidies zijn misgelopen en de urgentie vanuit B&W tot nu toe lijkt te ontbreken.

Behalve luchtkwaliteit is ook huisvesting een basisvoorwaarde voor positieve gezondheid
Net als elders in Nederland is in Nederweert sprake van woningnood. Er is met name een gebrek aan betaalbare woningen voor jongeren en aan betaalbare levensloopbestendige woningen, die tevens de doorstroming bevorderen. We zien weinig creativiteit en weinig tot geen plannen voor alternatieve woningbouw, zoals flexwoningen en tiny houses. Ons herhaaldelijk pleidooi om het ambtelijk capaciteitsprobleem te bestrijden door samenwerking met onze buurgemeente Weert heeft tot nu toe geen gehoor gevonden.

Een goede financiële basis is een absolute voorwaarde voor gezondheid
Door allerlei omstandigheden groeit de armoede onder grote groepen mensen. Daarom hebben wij in december gevraagd om een extra bijdrage van 10.000 euro voor De Voedselbank en Stichting Leergeld als tegemoetkoming aan de meest kwetsbare inwoners.

Dit voorstel werd afgewezen, maar een VVD voorstel om alle woningeigenaren 30 euro (!) korting te geven op de WOZ werd omarmd. Voor de goede orde: Nederweert hoort tot de gemeentes met de hoogste woningwaarden. Voor de eigenaren van deze woningen is 30 euro een aalmoes, terwijl de meest kwetsbaren (letterlijk) in de kou blijven staan. Ons dringende verzoek om dan tenminste met De Voedselbank en Stichting Leergeld in gesprek te gaan leidde overigens tot een structureel hogere gemeentelijke bijdrage, hoewel de wethouder daar aanvankelijk geen enkele aanleiding toe zag.

Het klimaat, de natuur, een gezonde leefomgeving, bestrijding van armoede en een betaalbare woningmarkt zijn voor Nederweert Anders uitermate belangrijk. Beslissingen moeten niet worden vooruitgeschoven, waardoor straks te veel zaken op hetzelfde en allerlaatste moment aan de orde komen, wat slecht is voor een goede besluitvorming.

Het mag duidelijk zijn dat wij tot nu toe teleurgesteld zijn in de daadkracht van de coalitie en dat wij sommige besluiten volstrekt onbegrijpelijk vinden. Natuurlijk is het aan elke burger om daar een eigen oordeel over te vellen. Uiteindelijk gaat het er om dat we samen, coalitie en oppositie, besluiten nemen in het belang van Nederweert.

Wordt vervolgd.

Fractie Nederweert Anders,
Jan van Nierop en Els Vaes-Jacobs

Advertentie

5 Reacties

  1. Hypocriet gedoe van N-anders, waar is de oude wethouder met haar standpunten?

  2. Wie zwaait hier met de scepter? Coaltie lijkt wel onder de duim te zitten.
    Herinneren jullie je dat, Nederweert Anders?

  3. Jammer dat politieke partijen zelf niet op de hoogte zijn van nieuwe wetgeving.
    Een omgevingsprogramma is onderdeel van het omgevingsplan en hoeft niet voor invoering van de Omgevingswet te zijn vastgesteld. Gemeenten krijgen tot eind 2029 de tijd om het tijdelijke deel van het omgevingsplan en andere regels over de fysieke leefomgeving om te zetten naar een nieuw omgevingsplan..
    Ook bij het beleid rondom plattelandswoning is er geen verplichting dat dit moet gebeuren voor de invoering van de Omgevingswet. Begrijpelijk dat de wethouders van deze partij op dit dossier zijn gestopt. Ze snappen er zelf helemaal niets van en roepen maar wat voor de bühne.

  4. Wanneer zou het tijdstip aanbreken dat deze negatievelingen zich druk gaan maken om het feit dat er in Nederweert slechts 282 elektrische auto’s rondrijden. Dat is naar verhouding behoorlijk veel minder dan in andere gemeenten. Dat zal volgens Nederweert Anders ook wel aan het huidige college liggen. Gelukkig is Nederweert anders dan Nederweert Anders.

  5. Ik weet dat het voorjaar is en we allemaal met azijn in de tuin bezig gaan, maar je hoeft de fles niet op te drinken hoor. Jemig


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_27 Weert kermis is geopend-17
Ga jij ook naar de kermis?
28 september 2024 | 10:15
2024_09_19 Boeken en platenmarkt in KelpenOler
Groot aanbod
28 september 2024 | 10:00
Screenshot
Van Deursen Uitvaartverzorging
 
28 september 2024 | 9:00
Oktoberfest bierpullen bier feest Depositphoto franky242
Dresscode: Tiroler.
27 september 2024 | 20:30

Advertentie