Skip to content

Zuidenwind beloont duurzame LEGO ontwerpen

Redactie
15 mei 2023 | 11:00

Advertentie

Afgelopen zaterdag was het een vrolijke drukte in de Pinnenhof. De organisatie van de succesvolle LEGO-bouw wedstrijd “Blökske Um” reikte prijzen uit voor de winnende ontwerpen. Coöperatie Zuidenwind beloonde LEGO ontwerpen die het thema duurzaamheid hadden verwerkt.

Blökske Um en Zuidenwind

Maar liefst tien bouwers vielen in de prijzen. Windturbines waren in drie bouwwerken te zien. Maar ook zonnepanelen, laadpalen voor de elektrische auto, een sedum-dak en regenwateropvang zijn in de LEGO ontwerpen te zien. Fantastisch hoe duurzaamheid bij de jonge generatie leeft!

Dit sluit aan bij de motivatie van veel leden van coöperatie Zuidenwind: een leefbare aarde achterlaten voor de volgende generaties. Daar is het opwekken van groene stroom door windenergie een onlosmakelijk onderdeel van. Zuidenwind vindt het dan ook mooi hoe dit door de jonge generaties als vanzelfsprekend wordt opgepakt en verwerkt in de LEGO bouwwerken van “Blökske Um”. De tien prijswinnaars krijgen van Zuidenwind naast een oorkonde een rondleiding met uitleg in een echte windturbine.

Advertentie

15 Reacties

  1. Opnieuw een poging van Zuidenwind om haar imago op te poetsen.
    Schandalig dat kinderen al op zo’n jonge leeftijd geïndoctrineerd worden en van alles wordt wijs gemaakt over zogenaamde duurzame en groene initiatieven.
    Over 20 to 30 jaar zullen de kinderen van nu ontdekken dat de wereld van windturbines en zonnepanelen die Zuidenwind heeft achter gelaten helemaal niet zo leefbaar is als gedacht maar laat ze nu gewoon kind zijn en met lego spelen.

  2. Propaganda is een vorm van communicatie waarbij door de belanghebbende partij wordt getracht aanhangers voor haar gedachtegoed te vinden. Door het bewust verspeiden van eenzijdige en/of verzonnen informatie wordt geprobeerd de publieke opinie te bespelen. Een vorm van massacommunicatie die als doel heeft de opinie of het gedrag van mensen te beïnvloeden. Indoctrinatie is het opdringen van een bepaalde mening aan anderen, vaak grote groepen mensen. Als synoniem voor de term worden ook wel begrippen hersenspoeling of manipulatie gebruikt. Leiders of dictaturen zorgen via propaganda voor indoctrinatie van de massa met bepaald politieke of religieuze ideologieën. Volgens het kinderrechtenverdrag heeft een kind recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst. Ben bewust en bescherm je kinderen tegen indoctrinatie van de groene religie.

  3. Er zijn meer partijen die gebruik maken van propaganda, of niet.

  4. Maar beste Frank, onze kinderen spelen graag met Lego. Ze bouwen windmolens omdat het indrukwekkende apparaten zijn in de ogen van kinderen (en sommige volwassenen). Dat heeft dus niks te maken met indoctrinatie.
    De prijs van Zuidewind was tijdens het bouwen overigens nog helemaal niet bekend. Jammer dat de wereld van alternatieve feiten inmiddels ook deze site is binnengedrongen.

  5. Hmm, niet veel als er maar 3 kinderen waren die kozen voor de windturbine als duurzaam idee?
    Ze waren blijkbaar goed op de hoogte van alternatieven 🙂
    Natuurlijk is het wel een goede zaak om kinderen bewust te maken hoe we met z’n allen zo milieu vriendelijk mogelijk moeten omgaan met onze omgeving en zeg maar onze planeet.
    Maar om nu te jubelen dat duurzaamheid leeft bij deze generatie lijkt me wat simplistisch…
    Ze kregen immers een duidelijke opdracht toch? En wisten ook voor wie t was?
    In het dagelijkse leven van kinderen zitten veel meer en veel andersoortige aanknopingspunten!
    Ik sluit me dan ook zeker aan bij Frank en Angela.
    Het zijn verdorie kinderen!. Die moeten zich vrij en zelfstandig kunnen ontwikkelen.
    En zeker nog niet opgescheept worden met de doemscenario’s die Zuidenwind en c.s verspreiden.
    Dergelijke apocalyptische voorspellingen bezorgen de generaties na ons nu reeds ernstige geestelijke problemen. En zijn er reeds klimaat psychologen aan t werk om onze depressieve jeugd te begeleiden.
    Check hierop t vreselijke boek dat wordt gepromoot als lees-bevorderend…
    https://leesbevorderingindeklas.nl/book-review/fridas-coole-koele-klimaatboek/
    Zuidenwind zou zich op zijn minst moeten bekommeren wat de daadwerkelijke impact van megawindturbines is op de (biologische) ontwikkeling van kinderen.
    Ook bij hoogspanningsmasten werd te laat ontdekt dat kinderen daar ernstig ziek van worden. Het is zeer ongezond voor kinderen om te moeten slapen in een zone met laagfrequent en infrasoon geweld van deze megawindturbines.
    Gezondheidsvoorlichting- en opvoeding is een belangrijke taak van ouders – school en samenleving.
    En dus ook van Zuidenwind..

  6. Wederom een doorzichtige poging van Zuiderwind om in een beter daglicht te komen…

  7. Maar beste Thijs, wanneer je zó onder vuur ligt in Nederweert als Zuidenwind, is dit toch wel een mooie kans om jezelf even positief op de kaart te zetten, niet? Hoe goed je wel niet bezig bent?

  8. @Thijs,

    Natuurlijk spelen kinderen graag met Lego en dat ze windturbines indrukwekkend vinden wil ik nog wel geloven. Maar als in de ontwerpen ook zonnepanelen, laadpalen, een sedum-dak en regenwateropvang te zien zijn dat wijst dat wat mij betreft wel degelijk op beïnvloeding van kinderen. Dat zijn namelijk geen dingen die kinderen uit zichzelf gaan nabouwen omdat ze het leuk, interessant of indrukwekkend vinden.

    Het maakt niet uit of de prijs van Zuidenwind al bekend was tijdens het bouwen. Wat Zuidenwind hier doet is een wedstrijd voor kinderen gebruiken om haar imago op te poetsen en zichzelf meer bekendheid te geven en dat vind ik zeer kwalijk. Want ook op die manier ben je kinderen aan het beïnvloeden.

    Met de wereld van alternatieve feiten heeft dit alles niks te maken. Het gebruik van dit soort kreten vind ik een zwaktebod.

  9. NW24 plaatst een artikel over een lego bouw wedstrijd voor Nederweerter Kinderen waar ook een verwijzing naar windmolens / zuidenwind in zit.

    In plaats dat er dan geprezen / gewezen word op het ontwikkelen & bevorderen van creatief talent bij kinderen springen de Nederweerter “Windmolen Don Quichottes” weer in de pen om hun argumenten kracht bij te zetten…..

    Het begint lichtelijk vervelend te worden dat willekeurige plaatselijke nieuwsitems in dit soort discussies omgeturnd worden……

    “Lego bouwwedstrijd voor Nederweerter kinderen verzandt in discussie over ultrasoon geluid van Windmolens….”

  10. Ach wat sympathiek van Zuidenwind! De liefdadigheid spat van het scherm. Dat u dat niet ziet..
    Het redden van de aarde, zorgen voor het milieu en daarbij omkijken naar de omgeving van mens en dier.
    Het is de hoogste tijd om de klimaatveranderingen te stoppen. Waren de barmhartige antropologen van Zuidenwind er maar voor de ijstijd geweest… Maar het is nog niet te laat!
    Deze wereld-reddende taken kunnen maar beter zo jong mogelijk met de paplepel ingegoten worden.
    Dat laatste doen ze goed bij Zuidenwind en dat er een aardig centje mee te verdienen valt….. ach dat is een aardige bijkomstigheid.

  11. Nee Roy, het is niet “Lego bouwwedstrijd voor Nederweerter kinderen verzandt in discussie over ultrasoon geluid van Windmolens….
    Het is “Lego bouwwedstrijd voor Nederweerter kinderen wordt gekaapt door windmolenlobby”.
    De term ultrasoon geluid is door niemand in zijn/haar commentaar gebruikt.
    Het is triest dat iets wat inderdaad zou moeten bijdragen tot het ontwikkelen & bevorderen van creatief talent op deze manier door Zuidenwind wordt misbruikt.

  12. Er is inderdaad helemaal niks mis mee dat kleine kinderen met lego bouwen aan windmolens of wat dan ook, net zo goed als dat ze raketten en straaljagers mogen bouwen. Dat is creatief en onbesmet. Je kunt wel overal een probleem van maken of wat achter zoeken.
    Het wordt pas besmet als over de rug van zo’n festiviteit een organisatie met toch op zijn minst een gehavend draagvlak in de lokale maatschappij probeert haar imago te witwassen. En dat lijkt hier het geval.

  13. Dat zo n leuk lokaal initiatief als blukske um wat bedoelt is voor de jeugd waarin ze in alle vrijheid en eigen idee hun creativiteit kunnen ontdekken en tonen aan de rest van de gemeenschap en tevens ook iets mee te winnen valt wat het voor de bouwers ook uitdagend maakt om deel te nemen aan deze bouwchallenge hoort na mn mening door niemand een bepaalde richting in gestuurd te worden! Even los van het feit welke gedachte er achter deze actie van Zuidenwind zit, vind ik het echt tegenvallen van de organisatie die blukske um in het leven heeft geroepen en organiseert wat na mn mening een dikke 10 verdiend, het toelaat dat een organisatie als Zuidenwind hierin toegelaten word is een slechte zaak!! Laat blukske um om en voor de jeugd zn, en die volwassen mannen achter welke organisatie dan ook hun agenda elders uitrollen. Zeer kinderachtige actie door volwassenen wat nu juist voor de jeugd bedoelt is!

  14. De volwassenen willen weer de aandacht vestigen op het negatieve van de windmolens.
    Er is geen een kind dat hier mee bezig is om één negatief stukje te schrijven.
    Vinden het gaaf om te bouwen met Lego wat het ook is.
    Tevens vaak geholpen door de ouderen.

  15. @Inwoner, natuurlijk is het gaaf om te bouwen met lego.

    Wist je ook dat er kinderen wakker liggen bij de windparken? Dat ze klachten zoals groeiachterstand ontwikkelen door de windturbines? Laten we inderdaad niet negatief doen maar realistisch.
    Lees over het windturbinesyndroom dat ook kinderen treft en kijk op windwiki. Lees over vervuiling door turbines. Bpa en sf6gas, precies in de omgeving waar onze kinderen opgroeien. Kijk daarna nog eens naar de foto’s in dit artikel.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie