Op 29 mei aanstaande. zal de St. Lambertuskerk van 13.00 uur tot 17.00 openen zijn en kun je het interieur van dichtbij bezichtigen.
De kerk met een geschiedenis vanaf 1467 heeft in al die jaren veel doorstaan. Veel hiervan het monument is aan binnenzijde waar te nemen. De kerk “het monument van Nederweert”, is veel kunst en cultureel erfgoed te zien. Om daar iets van mee te krijgen om dat van dichtbij te zien en te ervaren, kom dan binnen en verbaas je over al dat moois van eeuwen en geniet van het mooie kerk interieur, dat u bij deze gelegenheid kunt bewonderen. Het is teveel om hier op te noemen, maar enkele zaken willen zij hier niet onvermeld laten.
St. Lambertuskerk
Barok hoogaltaar van omstreeks 1840 met aan linker en rechterzijde 2 prachtige houten koorbanken met rug paneel en opklapbare zittingen XVI-XVII. Hardstenen doopvont, 1698, met koperen deksel. De 2 zijaltaren, preekstoel, biecht stoelen, communie banken, allen met prachtig houtsnijwerk, kruisweg staties, enz….
In 1659 is de kerk voor de tweede maal door brand verwoest waarbij vrijwel het hele interieur verloren gaat, behalve een houten kruisbeeld dat als door een wonder werd gered. In de 18e en 19e eeuw werd te Nederweert het H. Kruis vereerd.
Op enkele kerkbanken, die niet geheel door brand zijn verwoest, kunt u nog brand vlekken zien van de brand in dat jaar.
De kerk schaft een hardstenen Calvariegroep aan in 1776, bestaande uit Jezus aan het kruis, Maria en Johannes. De beelden plaatst men boven de entree van de kerk. In 1900 verhuist de groep naar de kloostertuin van de zusters Franciscanessen aan de Schoolstraat. Toen het klooster werd afgebroken is de passiegroep geplaatst in de Mariakapel. Op de hardstenen sokkel van het kruis staat chronogram, wat betekent: “laat ik blij het kruis aanbidden. Een chronogram geeft het jaartal aan, in dit geval: 1776”. De uit 1776 daterende beeldengroep, is van groot kunsthistorisch belang vanwege de voor Nederland relatieve zeldzaamheid van een dergelijk ensemble aan de buitenzijde van een gebouw. Bescherming van de groep als Rijksmonument is zonder meer gerechtvaardigd. Vermeldenswaardig is ook het pas gerestaureerde monumentale Clerinx orgel uit 1849 dat pas een grote restauratie beurt heeft gehad. Leden van de Orgelkring zullen bij dit orgel de gewenste informatie geven en zal op die middag dat orgel zijn te beluisteren.
De bezoekers ontvangen bij de ingang een brochure met de geschiedenis van de kerk, die sinds 1467 het centrum van Nederweert is. Sommige bronnen vermelden zelfs het jaar 1062 iets over kerk van Weert en Nederweert.
3 Reacties
Keigoed dat de monumentenexcursies onder leiding van Alfons Breukers na moeten stoppen weer opgestart worden. Mooie inhoudelijke verhalen met veel deskundigheid en humor gebracht. Ik zal er zeker bij wezen in de Sint Lambertuskerk met pinksteren
Dit is geen actie of vervolg op de excursies van Alfons. De gezamenlijke kerken in Nederland, zowel protestants als katholiek, doen hun best om op deze manier het religieus erfgoed dat zij beheren te presenteren. Er is zoiets in september als Open Monumentendag maar hierbij komen de kerken er bekaaid van af. Het is dus een landelijke actiedag ( zie http://www.openkerkendag.nl) voor deelnemende kerken. In Nederweert zal ook de orgelkring Nederweert aanwezig zijn om het pas gerestaureerde orgel te laten horen en zien, dus kom gerust boven kijken.
Henk Sieben, voorz. Orgelkring Nederweert
Dat is heel jammer om te horen Henk. Maar het orgel is ook heel erg de moeite waard,