Skip to content

Sta jij op de juiste plek in jouw familiesysteem?

Redactie
24 mei 2023 | 18:30

Advertentie

In iedere familie zit een familiesysteem. Als je nu wilt of niet. Zoals Els van Steijn heel mooi omschrijft gaat het erom dat je grip kunt krijgen op jouw leven door inzicht te krijgen in jouw familiesysteem.

Myrthe Pellemans

De fontein
Om je plek te leren vinden binnen het familiesysteem is het handig om kennis te maken met de fontein. Een familiesysteem gaat generaties lang terug. Ergens is het ooit begonnen bij een van jouw voorouders. Hoeveel jaar dat dit terug gaat? Geen idee. Echter kan ik me voorstellen dat dit heel wat jaren en misschien zelfs wel eeuwen zijn.

Om het te vereenvoudigen kun je jouw familiesysteem zien als een fontein. In de bovenste bak zitten jouw ouders, daaronder zitten jij en wellicht je broers of zussen, en daaronder zitten mogelijk jouw kinderen, doodgeboren kinderen en miskramen. Boven de bak van je ouders zitten hun ouders, en daarboven zitten weer de ouders van jouw ouders. Ik kan zo nog veel verder gaan, maar ik vermoed dat je inmiddels het concept wel begrijpt. Door de fontein en het familiesysteem ben jij ook verbonden met andere familieleden. Want je kunt je voorstellen dat onder de bak van de ouders van jouw ouders de bak is met jouw ooms en tantes, en onder de bak van jouw ooms en tantes weer de bak van jouw neven en nichten. Ga zo maar door. Wat is er nu zo belangrijk aan deze fontein? Het belangrijke is dat jij op jouw plek blijft in de fontein. Als jij het eerste kind bent sta je op de eerste plek, jouw broers of zussen die daarna komen staan dan weer op de derde of vierde plek.

Snap je het nog? In de meeste gevallen gebeurd het dat jij op de verkeerde plek komt te staan in de fontein. Het kan zijn dat je opstijgt en je de plek van een van jouw ouders inneemt en jouw ouders die van jou. Het kan zijn dat jij op de tweede of derde plek gaat staan in jouw eigen bak als je nog broers of zussen hebt. Het kan ook zijn dat wanneer jij kinderen hebt dat jij de plek van jouw eerste kind inneemt, en jouw kind de plek van jou als ouder inneemt. Zo wordt het leven erg ingewikkeld. Het heeft namelijk gevolgen wanneer jij op de verkeerde plek komt te staan. Zo kun je vastgeroest komen te zitten in hardnekkige patronen, kun jij verstrikt raken of geïdentificeerd raken met een rol die niet van jou is; je leeft dus het leven van iemand anders, je kunt met verslavingen kampen of een ouderrol opnemen terwijl jij kind bent. Zo zijn er nog meer gevolgen. Het is dus belangrijk dat jij terug komt op de juiste plek om de dingen in jouw leven weer te kunnen laten stromen. Door terug op jouw eigen plek te komen krijg je ook weer de regie terug over jouw eigen leven en neem je dus ook jouw eigen verantwoordelijkheid.

Het familiegeweten
Het familiegeweten is niets meer of minder dan een collectief geweten wat in verband staat met een groep in plaats van jou als individu. In dit familiegeweten ligt alles opgeslagen aan herinneringen en gebeurtenissen met betrekking tot de geschiedenis van jouw familie. Je zult hier niet zoveel van merken want het blijft onbewust, echter heeft het dus wel onbewust invloed op jou als individu die deel uitmaakt van een familiesysteem. In een familie gebeurd veel. Zo zijn er in sommige gevallen familie geheimen, is er sprake van incest/misbruik binnen een familie, kunnen we spreken over ziektes die generatie op generatie worden doorgegeven, kan er sprake zijn van een lichting emotioneel onbereikbare vaders/moeders in een familie en ga zo maar door. Dit heeft invloed op jouw als persoon. Daar waar ruzie ontstaat binnen een familie met een vader of moeder, oom of tante, opa of oma, nicht of neef wil je vanuit jouw persoonlijk geweten afstand van diegene doen door middel van het contact verbreken of diegene uit te sluiten. Het familiegeweten laat dit niet toe, al lijkt het dat je volledig gebroken bent. Je zult altijd onderdeel uitmaken van het familiegeweten en het familiesysteem. Dit komt omdat het hoofddoel van het familiegeweten simpel gezegd het bij elkaar houden van de familie is.

Verstrikking
Wanneer een persoon uitgesloten worden door een of meerdere familieleden vind er in de meeste gevallen een verstrikking plaats. Dit komt doordat zodra iemand uitgesloten/verstoten wordt het familiegeweten geactiveerd wordt. Hier heb je geen enkel zeggenschap over. Wat gebeurd er bij zo een verstrikking? Het familiegeweten zorgt ervoor dat iemand uit een latere generatie de plek inneemt/overneemt van diegene die uitgesloten wordt. Dit gebeurd volledig onbewust en wordt vaak pas later zichtbaar wanneer deze persoon tegen dingen aanloopt die niet van hem/haar lijken te zijn. Je kunt dan het gevoel hebben dat je het leven van iemand anders aan het leven bent. Het is complex en tegelijkertijd ook logisch. Doordat het diegene uit de latere generatie op de verkeerde plek staat kan deze persoon ook niet in zijn/haar eigen kracht komen te staan.

Neem de verantwoordelijkheid voor jouw eigen leven
Het is zo belangrijk dat jij de verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen leven om terug te kunnen komen op jouw eigen plek. Zodra jij terug gaat staan op jouw eigen plek in de fontein zal er een grote transformatie plaatsvinden in het hele familiesysteem. Zo hoef jij niet meer de vader of moeder van een van jouw ouders te zijn, maar mag jij bijvoorbeeld weer hun kind zijn. Zo hoef jij niet meer verstrikt te zitten in de rol van jouw opa of oma, maar mag jij weer kleinkind en kind zijn. Eigen verantwoordelijkheid nemen doe je door je eigen schuld te erkennen, iedereen is wel eens slachtoffer en dader, maar weet dat iedere keus positieve of negatieve consequenties heeft en durf daar voor te staan. Het maakt je geen minder mens wanneer je dit doet. Doe dit dus zonder oordeel. Uiteindelijk is dat alles wat in een familiesysteem verzwegen is of niet opgelost is dat wat aan het licht komt bij een latere generatie. Het laat zich zelf zien omdat het aangekeken wilt worden en tot iemand de kracht vind om zelf zijn of haar juiste plek terug in te nemen waardoor de transformatie kan ontstaan.

Donderdag avond 8 juni geef ik mijn eerste familie opstelling avond. Wil jij inzicht krijgen in jouw eigen patronen of jouw eigen plek weer innemen in jouw familiesysteem? Dan kun je je aanmelden per mail info@myrthepellemans.nl of door een whatsapp berichtje te sturen naar 06-83788636. De avond kost slechts €15 per persoon en kan bij genoeg aanmeldingen doorgaan.

Wil jij individueel met mij aan het werk gaan? Dat kan natuurlijk ook! Neem dan eens een kijkje op mijn website. Ook op mijn Instagram deel ik waardevolle content waar je wellicht iets aan hebt en wat jou motiveert of aan het denken zet.

Liefs, Myrthe

In de rubriek ‘bewustwording’ schrijft Myrthe Pellemans over haar werk, deelt ze haar ervaring, geeft ze tips en tools zodat jij weer verder kunt in jouw leven en nog veel meer. Myrthe is aangesloten bij beroepsvereniging CAT Collectief. In haar praktijk kun je terecht voor trauma verwerking, persoonlijke ontwikkeling en nog zo veel meer. De praktijk van Myrthe is gevestigd in Cwartier in Weert en de sessies zullen dan ook daar plaatsvinden. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op haar website of neem een kijkje op haar Instagram.

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05
Kaars
Respectvol eerbetoon aan overleden exploitant
28 september 2024 | 16:19

Advertentie