Skip to content

Muziekdocent Eric Kessels | ‘Iedereen kan schitteren’

Redactie
5 juni 2023 | 15:00

Advertentie

Rock Plein

Het motto van muziekdocent Eric Kessels, creatieve duizendpoot bij RICK

Ruim veertig jaar geleden maakte Eric Kessels (60) van zijn grootste passie zijn beroep. Als muziekdocent en popcoördinator bij RICK combineert hij een grenzeloze liefde voor muziek met een groot organisatietalent en een karrevracht aan energie. “Elke dag zie ik mensen stralen en groeien in hun creatieve ontwikkeling. Dat voelt niet als werken, dat is genieten.

Muziekdocent Eric Kessels

Negen jaar was hij toen hij op de accordeon zijn eerste melodie speelde. Noten lezen kon hij nog niet, de jonge Eric deed wat zijn oom en leermeester Jo hem influisterde. Hij volgde zijn gehoor en zijn instinct. Het talent zat in de familie, aan moeders kant om precies te zijn. De Pastoor Vullerstraat in Ospel, waar Eric opgroeide, was de muziekstraat. “Oom Jan leerde mij gitaarspelen, met ome Wiel speelde ik mondharmonica en oom Ber maakte me wegwijs op het orgel. Ik vond het fantastisch. Met een cassetterecorder nam ik de liedjes op die ik speelde. Ik was dus ook nog eens ‘producer’”, vertelt hij met een vette knipoog.

Rock Plein

Muzikale duizendpoot
Als pupil bij Streekmuziekschool Weert kwam zijn talent in de jaren zeventig tot volle bloei. Hier en ook later op het conservatorium ontwikkelde Eric zich tot een muzikale duizendpoot die met speels gemak diverse instrumenten bespeelt, waaronder de accordeon, hammondorgel, keyboard, synthesizer en piano. Sinds 2001 geeft de muziekdocent zijn passie voor pop en rock bij RICK door aan nieuwe generaties, volgens dezelfde filosofie die oom Jo hem als kind meegaf. In plaats van leerlingen te overladen met lastige partituren stelt Eric zijn beginnende pupillen steevast dezelfde vraag: ‘Welk nummer staat bovenaan jouw Spotify playlist?’ “Dát is het vertrekpunt in mijn muzieklessen. Samen gaan we aan de slag om dat favoriete liedje te leren spelen. Vroeger, toen ik zelf accordeonles had, stond het leren en presteren centraal. Aan de hand van het lesboek moest je jezelf blijven ontwikkelen. Die tijd is gelukkig voorbij. Het plezier staat nu voorop. Goed en fout bestaan in mijn lessen niet, de leerling bepaalt zelf de lat. Daardoor wordt muziek maken veel leuker en hoef ik cursisten ook niet te motiveren om ‘studiemeters’ te maken. Je hoeft écht geen noten te kunnen lezen om een topmuzikant te worden. Kijk maar naar Stevie Wonder. Hij is het levende bewijs.

‘Grandioos gaaf’
Met zijn passie voor muziek als basis haalt Eric Kessels het beste naar boven bij zijn pupillen. “Het is prachtig om kinderen en volwassenen te begeleiden in hun muzikale ontwikkeling. Om hen te zien genieten en groeien. Neem oud-leerling Joost van den Broek. Op zijn achtste schreef hij een opstel waarin hij zijn eigen toekomst uitstippelde. Al zijn dromen kwamen uit. Als toetsenist in de metalband After Forever, met Floor Janssen als leadzangeres, speelde hij voor volle stadions over de hele wereld. Daarnaast is hij een gerenommeerd producer. Grandioos gaaf vind ik dat! Op dezelfde manier geniet ik van leerlingen die weliswaar met minder talent gezegend zijn maar minstens zoveel plezier hebben. Iedereen speelt op z’n eigen niveau en heeft z’n eigen ambitie. Ook ik loop als muzikant wel eens tegen de grenzen aan van mijn kunnen. Dat is helemaal niet erg, nobody’s perfect. Niet elk mens is een geboren ster, maar iedereen kan schitteren.

Coördinator en organisator
De moderne geluidsstudio met drie door glaswanden gescheiden leslokalen in de kelder van RICK voelt voor hem als een speeltuin. De veelzijdige Nederweertenaar kan er zijn creativiteit en energie helemaal kwijt. Eric verzorgt er onder meer de cursussen accordeon, keyboard, popkeys en synthesizer. Ook begeleidt hij muzikanten bij het samen spelen in een muziekband. In de cursus MediaMusic leert de docent-producer cursisten de kneepjes van het componeren, (re)mixen, en ontwerpen van muziek en geluid.

Ook buiten de muren van het kunstencentrum laat Eric zijn muzikale hart spreken. Als popcoördinator voor de gemeente Nederweert zet hij zich in voor een bruisende muziekcultuur. Samen met het Muziekcollectief Nederweert Live organiseert hij allerlei muzikale activiteiten, zoals jamsessies, schoolpleinconcerten en het Familiefestival. Ook de jaarlijkse SingerSong-wandeltocht is inmiddels een begrip in de gemeenschap van Nederweert. Een speciale wandeling, in de Week tegen de Eenzaamheid, met akoestische optredens van Nederweerter muzikanten en leerlingen van RICK’s Rockplein. Verder stond Eric als docent en popcoördinator aan de wieg van het onderwijsproject ‘In de Band’. “Basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 maken in vijf lessen kennis met verschillende instrumenten die in een band gebruikt worden. Ze ontdekken zelf, aan de hand van een popsong, hoe het is om bijvoorbeeld de (bas)gitaar of het drumstel te bespelen. Ter afsluiting gaan ze samen het podium op om te laten zien wat ze geleerd hebben.

Samen spelen
Uiteindelijk blijft dat voor Eric het allermooiste: muziek spelen. Hoe druk de docent het ook heeft en hoezeer hij ook geniet van zijn werkzaamheden bij RICK, de geboren Ospelnaar blijft in zijn hart op de eerste plaats muzikant. “Er gaat geen dag voorbij dat ik geen muziek maakt. Even heerlijk losgaan op mijn keyboards. Of ik pak mijn gitaar om een uurtje blues te jengelen. Maar het meest geniet ik nog van de optredens met mijn bandleden van Join In en Fonkie Monkie. Al spelend ga ik helemaal op in het moment en voel ik de verbinding met mijn collega-muzikanten. Het is heerlijk, dat gevoel dat je samen even groter bent dan de wereld.

Op vrijdag 9 juni van 15.30 – 21.00 uur vindt, tijdens de Cultuurweek, het Familiefestival plaats bij Kanaalpark de Heerlijckheid. Een tof programma vol activiteiten rondom kunst, cultuur en sport. Om 15.30 uur presenteren de kersverse bandjes van het schoolproject ‘In de Band’ zich, waaraan de basisscholen in Nederweert hebben deelgenomen. Erna kun je genieten van de bandjes van RICK’s ROCKPLEIN.

Tekst: Bas Poell

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
Van Deursen Uitvaartverzorging
 
28 september 2024 | 9:00
Oktoberfest bierpullen bier feest Depositphoto franky242
Dresscode: Tiroler.
27 september 2024 | 20:30
Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30

Advertentie