Skip to content

Seksueel misbruik: een kras op de ziel

Redactie
7 juni 2023 | 18:30

Advertentie

Anno 2023 lijkt het nog steeds taboe om te spreken over seksueel misbruik. Ik wil mij inzetten als ervaringsdeskundige voor de kinderen die hiermee te maken hebben en de (jong)volwassene die hiermee te maken hebben gehad in hun kindertijd. Hoe kwetsbaar het ook is, hoe lastig het ook is, als je het aan mij vraagt gaat het om maar 1 ding: je stem terug krijgen.

Myrthe Pellemans

Vaarwel bestaansrecht!
Wanneer een kind seksueel misbruikt wordt door een oom, tante, vader, moeder, opa, oma, buurman of buurvrouw is dit een kras op de ziel van het kind. De veiligheid, warmte, zekerheid, het respect, de onschuld en puurheid wordt in een klap weggevaagd. Het wordt net zo snel weggevaagd als dat wanneer er een atoombom op de aarde gegooid zou worden. In 1 klap, en dit zonder twijfel. Het tekent een kind voor het leven. Dit wil zeggen dat in de meeste gevallen het bestaansrecht van het kind ook verdwijnt. In veel gevallen denken kinderen die seksueel misbruikt worden het niet waard zijn om een goed en gezond leven te hebben. De veiligheid wordt in 1 klap onveiligheid; alles draait 360 graden om. Dit met alle gevolgen aandien.

Ursula en Ariël de kleine zeemeermin
Ik denk dat de meeste onder ons het sprookje van de kleine zeemeermin wel kennen. De scene waar Ursula de stem van Ariël wegneemt, is een scene die ik symbolisch kan bekijken wanneer het gaat om seksueel misbruik. In de film wil Ariël weten hoe het is om mens te zijn, dus in dit opzicht is het niet helemaal te vergelijken, maar toch wil ik je vragen dat even te parkeren.

Hear me out…

Wanneer een kind seksueel misbruikt wordt, wordt niet alleen het kind zijn afgepakt, maar ook de stem van het kind. Het kind wordt opgelegd te moeten zwijgen, niks te mogen zeggen want anders gebeurt er…. (Vul zelf maar in). Je kunt je voorstellen dat een kind zijn of haar stem kwijt raakt op deze manier door manipulatie, bangmakerij en de angst die het overneemt doordat het kind gelooft wat de persoon die hem of haar misbruikt heeft gezegd. Je stem terug krijgen als volwassene is hard werken. Er zijn inmiddels misschien complicaties opgetreden zoals in enkele gevallen een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, depressie, suïcidaliteit, liegen doordat je een patroon hebt ontwikkelt dat toch niemand je gelooft enzovoort. Het vergt onwijs intens en diep innerlijk werk om de kras op jouw ziel te helen van dit trauma en om zo dus jouw stem terug te krijgen. Als je Ursula dus op de plaats zou zetten van diegene die kinderen misbruikt en Ariël op de plaats zet van het kind dat misbruikt wordt komt het wel erg dichtbij.

Eerdere hulpverlening
Ik geloof in een wereld waar kinderen die te maken hebben met seksueel misbruik eerder geholpen kunnen worden. Ik geloof in een wereld waar de taboe rondom dit thema verbroken kan worden door als ervaringsdeskundige hierover naar voren te treden, en samen met mij nog meer ervaringsdeskundige wanneer het gaat om dit thema. Ik geloof in een wereld waar de kinderen niet als leugenaar weggezet worden wanneer ze het ooit durven te vertellen. Ook geloof ik in een wereld waar meer bewustwording mag komen dat dit toch echt gebeurt en waar de oogkleppen rondom dit thema van de mens af mag gaan: zelfs wanneer het erg dichtbij komt en betrekking heeft tot een van jouw dierbare. Ik geloof in een betere wereld voor onze kinderen met als doel dat wanneer seksueel misbruik een diepe kras op de ziel achterlaat er eerdere en specifieke hulpverlening komt per leeftijdsfases.

Heb jij een kind dat seksueel misbruikt is en weet je niet wat je hiermee aan moet als ouder? Ben jij als kind zelf seksueel misbruikt en wil je in jouw healing journey begeleid worden door een ervaringsdeskundige rondom dit onderwerp? Ben jij seksueel misbruikt en voel jij je niet gehoord, gezien of begrepen? Neem dan eens een kijkje op mijn website. Ik kijk graag met je mee, want ik weet uit eigen ervaring hoe het is om niet begrepen, gehoord of als leugenaar aan de kant gezet te worden. Tijdens de sessies zal ik mijn ervaringsdeskundigheid inzetten om jou als ‘slachtoffer’ of jou als ouder van het kind dat ‘slachtoffer’ is geworden te begeleiden.

Je mag ook altijd eens contact met mij opnemen door te appen of bellen naar 06-83788636 of mailen naar info@myrthepellemans.nl.

Liefs, Myrthe

In de rubriek ‘bewustwording’ schrijft Myrthe Pellemans over haar werk, deelt ze haar ervaring, geeft ze tips en tools zodat jij weer verder kunt in jouw leven en nog veel meer. Myrthe is aangesloten bij beroepsvereniging CAT Collectief. In haar praktijk kun je terecht voor trauma verwerking, persoonlijke ontwikkeling en nog zo veel meer. De praktijk van Myrthe is gevestigd in Cwartier in Weert en de sessies zullen dan ook daar plaatsvinden. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op haar website of neem een kijkje op haar Instagram.

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05
Kaars
Respectvol eerbetoon aan overleden exploitant
28 september 2024 | 16:19

Advertentie