Skip to content

‘We werden in Ospeldijk met open armen ontvangen’

Redactie
19 juni 2023 | 14:00

Advertentie

Het Thomashuis Ospeldijk bestaat alweer 10 jaar, en het is daarom tijd om terug te kijken op het afgelopen decennium. Het verhaal begint met Johan en Hedwig Smeets, twee bevlogen mensen uit Mierlo met een achtergrond in de zorg en het onderwijs. Johan had 25 jaar lang bij Providentia binnen de organisatie Kempenhaeghe in Sterksel gewerkt. Hedwig was actief als vrijwilliger bij deze organisatie en heeft daarnaast een achtergrond in het basis- en voortgezet onderwijs, waar ze met basisberoepsleerlingen werkte. Door veranderingen en verkapte bezuinigingen in de zorgsector ontstond het idee om zelf een zorgboerderij te beginnen.

Thomashuis Ospeldijk

De stap gezet
We gaan ruim jaar tien jaar terug. 
In die tijd stopten veel boeren met hun bedrijf en begonnen zorgboerderijen als paddenstoelen uit de grond te schieten. Zoon Mark liep stage bij Thomashuis Helmond. Een bezoek aan een open dag zorgde ervoor dat Johan en Hedwig dol enthousiast werden over het concept. Ze namen contact op met de Drie Notenboomen (DDN), de overkoepelende organisatie, en doorliepen een sollicitatieprocedure. Vervolgens begon de zoektocht naar een geschikte locatie. Tijdens deze periode hoorden ze dat de school in Ospeldijk leeg kwam te staan vanwege te weinig leerlingen. Op de website Ospeldijk.eu werd de vraag gesteld: “Hoe behouden we het schoolgebouw ’’. Iemand uit het dorp stelde voor om een Thomashuis naar het voormalige schoolgebouw te halen. Hans van der Putten, de oprichter van Thomashuis, kwam persoonlijk eerst een kijkje nemen. Naast Ospeldijk waren er voor Johan en Hedwig ook mogelijkheden in Grathem, Blerick en Sint Joost. Johan’s vader leefde destijds nog, dus ze wilden graag een locatie openen binnen een straal van 30 kilometer vanaf Mierlo.

Met open armen ontvangen

Voordat Johan en Hedwig in Ospeldijk begonnen, werkten ze regelmatig als invallers in Thomashuis Helmond om ervaring op te doen. Er lag een plan klaar om de locatie Helmond over te nemen als de eigenaren met pensioen zouden gaan. Ze kenden de groep bewoners daar erg goed en het was er altijd gezellig. Maar toen ging de pensioengerechtigde leeftijd omhoog en besloten Johan en Hedwig zelf een Thomashuis te starten.

Nog voordat het Thomashuis naar Ospeldijk kwam werd er een informatieavond gehouden waar meer dan 100 mensen bij aanwezig waren. Johan en Hedwig werden door de inwoners met open armen ontvangen. De informatieavond werd georganiseerd en door Petra Verdonschot werden de uitnodigingen huis aan huis verspreid. Zij was destijds actief binnen de dorpsraad van Ospeldijk. De buren van Jami Recreatie zorgden voor de locatie en catering, John Linders zorgde voor het geluid en de beamer. Kortom, vanuit alle hoeken werd de helpende hand geboden.

Els Teeuwen

Op een onverwachts moment nam Els Teeuwen, een inwoonster van Ospeldijk, contact op met Johan en Hedwig. Els was geïnteresseerd in vrijwilligerswerk en vroeg zich af of ze kon helpen met knutselklusjes. Op een gegeven moment kregen Johan en Hedwig stoelen en tafels van Savant, die na enkele jaren werden afgeschreven. Deze meubels werden beschikbaar gesteld door Antoinette, een vriendin van Hedwig en Johan. Els nam het initiatief om de stoelen opnieuw te bekleden, in totaal 20 stuks. Els is zeer speciaal voor alle bewoners, begeleiding en zorgondernemers, ”wij vinden eigenlijk dat ze een lintje verdiend’

Bij de jaarvergadering van de dorpsraad van Ospeldijk waren Johan en Hedwig aanwezig om kennis te maken. Het was tijdens die bijeenkomst dat ze Els persoonlijk ontmoetten, en vanaf dat moment ontstond er een waardevol contact. Els werd meteen vrijwilligster, nog voordat Hedwig en Johan daadwerkelijk in Ospeldijk kwamen wonen.

Van Mierlo naar Ospeldijk
In juli 2013 verhuisde het echtpaar naar Ospeldijk, op dat moment waren er nog geen bewoners. Hoewel aanvankelijk slechts twee kamers bezet waren, trok de open dag in september veel bezoekers (ruim 1000!) en vergaarde het Thomashuis bekendheid in de regio. Geleidelijk werden er meer bewoners verwelkomd. De langst wonende bewoner van het Thomashuis is Eduard, die te maken heeft met een spierziekte en rolstoel afhankelijk is. Eduard ontvangt uitstekende begeleiding en samen ondernemen ze veel oefeningen. Nu, 10 jaar later, is Eduard nog steeds fit en kan hij nog altijd deelnemen aan de activiteiten binnen de groep.

Gedurende de afgelopen 10 jaar heeft Thomashuis Ospeldijk diverse mijlpalen bereikt. Dankzij de steun van verschillende fondsen en acties, zoals de flessenactie van de plaatselijke supermarkt en de opbrengst van een boek geschreven door de moeder van een van de bewoners, kon er bijvoorbeeld een duofiets worden aangeschaft. Ook werden er speciale activiteiten georganiseerd, waaronder de jaarlijkse kerstmarkt en koningsmarkt, waarbij de bewoners en de lokale gemeenschap samenkomen en plezier beleven.

Leuke activiteiten

Naast deze evenementen werden er ook uitstapjes georganiseerd, zoals het inmiddels wekelijks kegelen op donderdag, zwemmen op zaterdagochtend en de zomeractiviteiten gedurende de vakantieperiodes. Bovendien ontstonden er unieke initiatieven, zoals de populaire cabriotocht, waarbij bewoners samen met hun begeleiders in cabrio’s door de omgeving reden. Ook werden er motor- en trucktoertochten georganiseerd, waarbij de bewoners volop konden genieten. De buurman organiseerde een Range Rover tocht met de Modderboys, Deze activiteiten worden mogelijk gemaakt door de hulp van bewoners, ondernemers uit Ospeldijk en goede vrienden van Johan en Hedwig, die zich allemaal inzetten voor het welzijn van de Thomashuis-gemeenschap.

Tien jaar Thomashuis Ospeldijk
Na 10 jaar blikt het echtpaar Smeets terug op hun tijd in Thomashuis Ospeldijk. Ze hebben vijf jaar bijgetekend en zullen tot 2028 aanblijven als zorgondernemers. Ze zijn trots op de ontwikkeling die het Thomashuis heeft doorgemaakt en dankbaar voor de warme en betrokken gemeenschap in Ospeldijk. Het Thomashuis is een plek geworden waar bewoners met een beperking zich thuis voelen en waar ze liefdevolle zorg en ondersteuning ontvangen. Op dit moment zijn er 119 Thomashuizen in Nederland.

Met een team van betrokken medewerkers en vrijwilligers blijft Thomashuis Ospeldijk zich inzetten voor het welzijn van de negen bewoners. Ze streven ernaar om een veilige en vertrouwde omgeving te bieden waar bewoners zich kunnen ontwikkelen, genieten van het leven en deel uitmaken van de lokale gemeenschap. De komende jaren hopen Johan en Hedwig samen met het team van Thomashuis Ospeldijk nog meer mooie momenten te creëren en de bewoners een fijne en zinvolle leefomgeving te bieden. Ze zijn vastberaden om de passie en zorg die ze in de afgelopen 10 jaar hebben geïnvesteerd voort te zetten, en kijken vol vertrouwen naar de toekomst van Thomashuis Ospeldijk.

Advertentie

1 Reactie

  1. Met open armen ontvangen???
    Dat valt wel mee.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10_06 Koopzondag Nederweert-17
Mooi weer trok veel bezoekers naar het centrum
6 oktober 2024 | 20:00
2024_10_06 Synchroon team ZPC Nederweert
Het wedstrijdseizoen is weer begonnen!
6 oktober 2024 | 19:22
default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00

Advertentie