Skip to content

Jij mag jij zijn. Mag ik dan mij zijn?

Redactie
21 juni 2023 | 18:30

Advertentie

Als ik ergens voor sta in dit leven, is dat iedereen mag zijn hoe hij of zij graag wil zijn. De een is niet beter dan de ander. Al draait het in dit patriarchaat vandaag de dag vaak om geld, macht en status. De mannelijke energie heeft het overgenomen in de huidige maatschappij en we doen als mens allemaal ons best om hierbij te kunnen horen. Het is een soort ratrace geworden die we willen winnen zodat we ergens bij kunnen horen en belangrijk gevonden worden door de buitenwereld. Dit geeft de meeste mensen een soort zingeving en recht van bestaan.

Myrthe Pellemans

Ik ben ik en jij bent jij
Ik heb mijn onzekerheden. Zo heb ik mijn contactgestoorde momenten wanneer ik in het dorp naar de supermarkt moet, angstig dat ik iemand tegenkom die wel weer iets van mij zal vinden net zoals velen dat vroeger, en soms nu nog steeds, hebben gedaan. Ik hou van botox, fillers, gel nagels en alle dingen die met het uiterlijk te maken hebben die niet natuurlijk zijn. In mij zit een feestbeest dat niet vies is van een feestje en waarbij ik dan soms net te ver kan gaan als het gaat om de drankjes die ik drink. Ik heb beslissingen in mijn leven genomen waar niet iedereen het mee eens is of het niet begrijpt. Ik ben niet op mijn mondje gevallen, lekker impulsief en ik kan enorm koppig zijn. Maakt dit mij minder dan de ander? Nee.

Als ik kijk naar mijn leven heb ik de mensen altijd onbewust iets gegeven waar ze iets van konden vinden. Als iemand tegen mij zei dat ik me te bloot had aangekleed, kwam mijn innerlijke rebel omhoog waardoor ik een statement wilde maken. Zo ook op het feest van mijn ouders x-aantal jaar geleden. Ik had hoge hakken aan en een witte body van kant met een hele diepe uitsnede. Alles was zichtbaar met als doel ze nog meer voer te geven zodat ze het over mij konden hebben. Dit was mijn manier geworden om te laten zien dat het me niet interesseerde wat ze over me te zeggen hadden, want ik deed toch wel waar ik zelf zin in had. Achteraf gezien kwam dit natuurlijk puur uit onzekerheid en wilde ik ze voor zijn door ze het oordeel zo in de handen te schuiven.

Na drie jaar intensieve therapie heb ik geleerd dat ik oké ben zoals ik ben. Ik laat de ander zichzelf zijn en oordeel niet. Dat wil niet zeggen dat de ander niet meer over mij zal oordelen. Wat ik ook in deze jaren heb geleerd, is dat waar een ander over je oordeelt of iets over je te zeggen heeft, dit slechts vanuit een diepe angst of onzekerheid komt die de ander zelf niet aan durft te kijken. Het is makkelijker om iets over de ander te zeggen dan naar je eigen pijn te kijken. Ik noem dit overleven in de huidige maatschappij.

Misschien zie je wel wat herkenningspunten terwijl je dit zo aan het lezen bent. Erkenning kan zowel fijn als confronterend zijn. Misschien herken je je in het stukje dat de mensen om je heen altijd wel iets van je vinden OF misschien herken je je in het stukje dat jij degene bent die altijd iets van de ander vindt. Beide is goed, want in beide zit groei. Als mens kennen we allemaal de angst, bewust of onbewust, om uitgesloten te worden. Deze angst zit onder dat wat je doet, zegt en denkt. Als jij degene bent die altijd oordeelt over een ander, wil ik je uitdagen om eens te kijken wat daaronder zit waarom je doet wat je doet. Als jij degene bent die altijd bang is dat er weer een nieuw oordeel door de buitenwereld op je geplakt wordt, wil ik je vragen om eens te kijken en jezelf af te vragen: waarom doe ik mij anders voor om erbij te horen? In de kern willen we allemaal onszelf kunnen zijn, is het dat dan waard om de ander (onbewust) omlaag te halen? Het vraagt om heel eerlijk naar jezelf te kijken, zelfs wanneer je dit lastig vindt.

Als jij jij wilt zijn, mag ik dan mij zijn?

Liefs, Myrthe

In de rubriek ‘bewustwording’ schrijft Myrthe Pellemans over haar werk, deelt ze haar ervaring, geeft ze tips en tools zodat jij weer verder kunt in jouw leven en nog veel meer. Myrthe is aangesloten bij beroepsvereniging CAT Collectief. In haar praktijk kun je terecht voor trauma verwerking, persoonlijke ontwikkeling en nog zo veel meer. De praktijk van Myrthe is gevestigd in Cwartier in Weert en de sessies zullen dan ook daar plaatsvinden. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op haar website of neem een kijkje op haar Instagram.

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38
default
Maandag lezing
5 oktober 2024 | 19:00

Advertentie