Skip to content

Je hoeft niet alles vast te pakken

22 juni 2023 | 20:00

Je ouders hebben je vast geleerd dat het niet de bedoeling is dat je alles, wat er in je vizier komt, mag aanraken. De bakker op de hoek en de slager verderop in de straat zijn ouders dan ook dankbaar, als ze hun kinderen ervan weerhouden op toonbanken te klimmen en vingers en natte neuzen tegen het glas te drukken. Toch kun je het die jonge kinderen niet kwalijk nemen dat ze die neiging hebben. Het zit in hun natuur.

Je hoeft niet alles vast te pakken

Van nature is de mens nieuwsgierig en dat stopt niet als je ouder wordt. Door eerdere, onplezierige ervaringen kan nieuwsgierigheid wel bedekt raken. Je merkt dat doordat je minder goed kunt focussen, snel interesse verliest. Misschien ervaar je minder plezier, geremdheid of onverschilligheid. Want eenmaal ouder zijn het niet zozeer de zichtbare dingen die ons problemen kunnen geven, zoals toen je nog een klein kind was. Maar met name zaken die niet direct zichtbaar zijn zoals; je gedachten en mentale beelden die je over iets kunt hebben en de gevoelens waarmee dit gepaard gaat.

De wereld komt via de zintuigen bij ons binnen en wordt door ons autonome zenuwstelsel verwerkt. Daarop volgt een interne reactie, van de prikkels die via je zintuigen van de externe wereld bij je binnenkomen. Zodra we die ervaring niet meer als neutraal beschouwen word je aandacht er naartoe getrokken. Dan is er geen sprake meer van gelijkwaardigheid. Die ene gedachte, of dat ene specifieke beeld dat je hebt vastgepakt krijgt je volle aandacht en kan explosief groeien. Met een kracht zoals wanneer het zonlicht dat door een vergrootglas valt, het papiertje dat eronder ligt vlam doet vatten.
Vaak ben je je hiervan niet eens bewust. Maar het kan ook zijn dat je het idee hebt opgevat dat je elke gedachte en elk mentaal beeld dat er in je bewustzijn verschijnt aandacht moet schenken.

Op de eerste plaats is dat onmogelijk. We kunnen met ons verstand de snelheid en veelheid van gedachten niet bijhouden.
Op de tweede plaats maakt dit je op den duur vreselijk onrustig en misschien zelfs angstig of wantrouwend.
En tot slot, het merendeel van onze automatisch gedachten zijn complete onzin gedachten. Behalve als je ineens te binnen schiet dat je fietsband nog steeds lek is en nog geplakt moet worden.

Merk je dat je aandacht vaak blijft hangen in gedachten of mentale beelden of gevoelens? Misschien kan mindfulness je dan helpen hier anders mee om te gaan. Meditatie is een wezenlijk onderdeel van mindfulness. Je oefent om gedachten en gevoelens helemaal toe te laten maar verder met rust te laten. Je pakt ze niet vast maar ziet ze als gebeurtenissen aan je voorbij trekken. Net zoals je vroeger in de kinderwagen de steeds groter wordende wereld aan je gezichtsveld voorbij zag trekken. Toen besloten je ouders wat goed en niet goed voor je was om bij stil te staan en vast te pakken. Nu ben je zelf aan zet.

Maar met mindfulness gaat het net even anders. Daar gaat het niet over goed of niet goed maar over gelijke aandacht en over toelaten wat er is en zelfcompassie. Zonder dat je iets aan een ervaring toevoegt of van afhaalt, met een mateloze mildheid voelen en doorvoelen wat er in dat ogenblik is.

Beginnen met mindfulness?
Individueel kun je al op korte termijn starten. Vaak wordt dit met coaching gecombineerd. Een groep start in week 36.
Waar je ook ter wereld bent. Je kunt altijd meedoen als je tenminste beschikt over een internetverbinding en een computer, laptop, tablet of gsm. De fysieke bijeenkomsten vinden plaats in de basisschool IKC Laar.

Ont-Moeten
De eerstvolgende bijeenkomst Ont-Moeten, die 10 jaar geleden voortvloeide uit een mindfulnesstraining is op dinsdagavond 4 juli.

Wil je graag de nieuwsbrief van praktijk Jij bent Oké ontvangen die ongeveer 1x per maand verschijnt. Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief. Je kunt hem op elk moment weeer opzeggen. 

Agenda

  • Donderdag 22 juni Hart van Mindfulness – thema Het Ego – besloten groep.
  • Donderdag 6 juli Hart van Mindfulness – thema Levenskunst – besloten groep.
  • Dinsdag 4 juli Ont-Moeten bij IKC Laar – open inschrijving.
  • Week 36 start groepstraining Mindfulness – open inschrijving.

Ik wens je alle goeds.

pastedGraphic.png


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links:  Facebook , LinkedIn, Instagram. 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Foto | PEP Photo
Alle deelnemers ontvangen de iconische Unox muts
23 december 2024 | 15:02
Veer-weite-mieer-as-eine-2
Hilarische video-podcast op komst!
23 december 2024 | 13:38
Lichtjes op Oorlogsgraven Nederweert 2022
Kerstavond, 24 december
23 december 2024 | 13:00
Foto | politie Weert
Bezit van dergelijk vuurwerk is levensgevaarlijk
23 december 2024 | 11:28

Advertentie