Skip to content

Afval Nederweert | Nieuwe container voor restafval komt er aan

27 juni 2023 | 12:40

Vanaf 1 september komt in de gemeente Nederweert een nieuw verbeterd afvalinzameling voor restafval en GFT. De groene duobak is vanaf dan alleen nog bestemd voor GFT-afval. Voor restafval krijg je in juli een nieuwe afvalcontainer. Alle huishoudens in de gemeente Nederweert ontvangen daar binnenkort een brief over. Voor hoogbouw en appartementen geldt een apart traject.

Afval Nederweert

Levering van nieuwe container
Nadat je de brief met daarin de leveringsdatum ontvangen hebt, brengt het bedrijf Kliko de nieuwe container op de afgesproken dag. Voor de aflevering hoef je niet thuis te blijven. De container wordt zorgvuldig op je oprit of voor je woning geplaatst. Op de container zit een adressticker, zodat je de container die bij je woning hoort herkent.

Vragen over nieuwe container
De nieuwe container voor restafval is donkergrijs en heeft een inhoud van 140 liter. Heb je vragen over de bezorging van je restafvalcontainer, kijk dan op de website voor veelgestelde vragen en antwoorden. In de brief staan ook een emailadres en telefoonnummer.

Gebruik van nieuwe container
De nieuwe container kan vanaf 1 september gebruikt worden. Dan start nieuwe afvalinzamelaar Van Kaathoven. Vanaf 1 september veranderen ook de kosten. Je betaalt dan per lediging van de restafvalbak. Het ophalen van GFT (groente-, fruit en tuinafval) is verwerkt in de afvalstoffenheffing. Je betaalt daar geen extra kosten voor.

Inleveren glas blijft hetzelfde
Naast het restafval zamelt Van Kaathoven vanaf 1 september ook het GFT, het PMD, de luiers en het incontinentiemateriaal in. Vanaf 1 juli 2024 ledigt het bedrijf ook de glasbakken die in degemeente staan. Je kunt glas dus gewoon blijven scheiden. Van Kaathoven haalt het glas niet huis aan huis op.

Hoogbouw en appartementen
Voor hoogbouw en appartementencomplexen wordt een maatwerktraject opgesteld. Dat bestaat o.a. uit het plaatsen van ondergrondse containers die met een bewonerspasje bereikbaar zijn of een kleinere restafvalcontainer. Bewoners krijgen daar binnenkort persoonlijk bericht over.

Verbeteringen doorvoeren
De gemeenteraad besloot vorig jaar, op voorstel van het college van burgemeester en wethouders, tot invoering van deze verbeteringen. Er is een balans gevonden tussen service, kosten en milieu. Met het nieuwe systeem zet de gemeente in op beter gescheiden afval, minder restafval en zuivere grondstofstromen die kunnen worden hergebruikt.

Veranderingen per 1 september 2023

Het nieuwe afvalsysteem vanaf 1 september 2023.

  • Voor restafval krijgen alle huishoudens in juli 2023 een nieuwe container.
  • Huishoudens gaan vanaf 1 september 2023 per lediging van de restafvalcontainer betalen. De kosten zijn € 4,26 per lediging. Hoe minder vaak je het aan de straat zet, hoe goedkoper je uit bent.
  • De huidige duobak kan vanaf 1 september 2023 alleen worden gebruikt voor het aanbieden van GFT (in beide vakken).
  • De kosten voor het aanbieden van GFT zijn vanaf 1 januari 2023 verrekend in het vastrecht. Je betaalt voor het GFT niet meer per kilo of per lediging.
  • Inzameling van GFT en restafval vindt één keer per twee weken plaats.

Meer informatie
Voor de start van de nieuwe inzameling in september informeert de gemeente nog uitgebreid over het nieuwe afvalsysteem via publicaties in het Gemeente Contact, op de website nederweert.nl/afval en via een brief. Kijk je nu alvast bij veelgestelde vragen en antwoorden. Ontbreekt er informatie of heb je een vraag? Stel deze dan bij voorkeur via de mail: info@nederweert.nl.

Advertentie

6 Reacties

  1. 1 keer per 2 weken bleek bij het pmd verhaal ook veel te weinig. Grote gezinnen gaan tot hun nek in de rotzooi zitten, en kleine tuintjes staan vol met afvalcontainers. Om van de stank nog niet te spreken.

  2. Het blijft vreemd dat onze buurgemeente Weert voor minder geld elke week inzamelt en door machinale nascheiding hetzelfde doel bereikt namelijk hergebruik van grondstoffen.
    Waarom kan dat niet in Nederweert?
    Waarom hebben wij 2 bakken + plastic zakken voor PMD nodig om hetzelfde doel te bereiken?
    Het kan dus ook anders met minder kans op zwerfafval.

  3. Dit is zeker waar. 1 kliko elke week ophalen.
    Waarom niet in overleg geweest met de buurtgemeente Weert .
    Hier rijdt ook van Kaathoven.
    Gaat vreselijk stinken bij warm weer in de kleine en vaak aangrenzende tuintjes.
    Hier zou wel eens een buren ruzie door kunnen ontstaan.
    Vooral als de kliko bijna nooit word schoongemaakt………

  4. Gewoon alles, behalve glas en papier, in de kliko, en iedere week ophalen. Scheelt ook een hele hoop plastic pmd zakken. Dit is trouwens verschrikkelijk ontsierend. Geen gezicht

  5. Hier werkt het prima! 2 bakken; pmd/rest en groen.
    In de zomer groen elke week en winter om de 3, pmd/rest om de week. Snap niet waarom elke gemeente altijd zo moet willen experimenteren terwijl er prima oplossingen zijn.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2025_01_12-Elke-stap-elke-trap-brengt-ons-dichter-bij-een-wereld-zonder-kanker1
Beklim de Mont Ventoux in 2025
12 januari 2025 | 13:00
2025_10_11-Zonnebloem-Nederweert-start-historisch-jaar-met-Nieuwjaarsontmoeting4
Een bijzonder jaar; 60 jarig bestaan
11 januari 2025 | 15:00

Advertentie