Skip to content

Erfgoedgemeenschap Nederweert richt het vizier op Nederweert

1 juli 2023 | 20:03

Vier erfgoedorganisaties met werkterrein in Nederweert starten met een gezamenlijke informatierubriek op Nederweert24. Onder de titel ‘Vizier op Nederweert’ gaan daar met regelmaat lezenswaardige artikelen verschijnen over oude en actuele erfgoedonderwerpen uit Nederweerts verleden.

Vizier op Nederweert

In juni 2023 heeft Nederland zich aangesloten bij het Europese Verdrag van Faro. Daarmee wordt door de overheid uitgestraald dat cultureel erfgoed mensen samenbrengt en dat het van grote waarde is voor de samenleving op ruimtelijk, sociaal en economisch vlak. Het is dan ook van belang om in de zorg voor dat erfgoed de vraag te stellen: waarom en voor wie bewaren we zaken, en hoe kunnen mensen maximaal betrokken worden? Dat is net zo belangrijk als de vraag hoe erfgoed het beste beschermd en gerestaureerd wordt. Doel is om de mens en de samenleving en hún relatie met erfgoed centraal te stellen.

Krachtenbundeling
Zo’n abstract doel moet niet blijven hangen in mooie woorden maar moet ook concreet en betekenisvol kunnen zijn voor de Nederweerter gemeenschap met zijn rijke historie. Aandacht voor erfgoed in de samenleving is ook bij ons belangrijker dan ooit, want door allerlei ruimtelijke en bestuurlijke ontwikkelingen staat erfgoed in Nederweert ondanks mooie intenties onder steeds grotere druk. Diverse lokale vrijwilligers op het gebied van erfgoed vervullen daarom al geruime tijd een koploperspositie. Een viertal in Nederweert actieve erfgoedorganisaties heeft haar krachten enige tijd geleden gebundeld in de Erfgoedgemeenschap Nederweert.

Samenwerking
De Erfgoedgemeenschap Nederweert is een samenwerking van:

  • Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN)
  • Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO)
  • Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh
  • Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert

Gemeenschappelijke doelen
Deze organisaties trekken samen op bij het realiseren van hun gemeenschappelijk doelen. Dat is namelijk het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Daaronder valt o.a. het attenderen op de gewenste bescherming van historische gebouwen en monumenten, archeologisch waardevolle terreinen en aandacht voor de cultuurhistorie en erfgoed in de brede zin. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals historische tradities en folklore.

Publieksbereik
Kennisdeling, publieksbereik, participatie en krachtenbundeling is een belangrijk deel van de oplossing. Dat doen de betrokken erfgoedorganisaties alle op hun eigen manier zoals bijvoorbeeld door middel van het organiseren van lezingen en presentaties, cultuurhistorische projecten, het publiceren van boeken en andere publicaties, rubrieken in de digitale en papieren media enz. Verder door het stimuleren van onderzoek in archieven, oral history (vastleggen van interviews), stamboomkunde (genealogie) en collectievorming van foto’s en particuliere archieven.

Podium
Met de nieuwe rubriek Vizier op Nederweert maakt de Erfgoedgemeenschap Nederweert een gemeenschappelijk podium voor deze organisaties en voor geïnteresseerde inwoners. Om op die manier een groot publiek te bereiken, en zo draagvlak en publieksparticipatie te kweken voor erfgoedbeleid en monumentenzorg in onze gemeente. Met regelmaat zullen daarom lezenswaardige artikelen over die onderwerpen verschijnen.

Verbindend
De Stichting Geschiedschrijving Nederweert fungeert als penvoerder van de Erfgoedgemeenschap Nederweert en voert de eindredactie van de nieuwe rubriek. Vandaar het bekende logo van de stichting in het beeldmerk van de rubriek. De rubriektitel ‘Vizier op Nederweert’ is gebaseerd op die van het eind 2022 verschenen boek met die naam dat inmiddels een bestseller is gebleken. Een bewijs voor de grote belangstelling voor erfgoed in Nederweert. Het rode vizierteken benadrukt de focus op Nederweert. De rode slingerlijn staat niet alleen voor de verbindende waarde van erfgoed in de Nederweerter samenleving. Zij symboliseert ook de collegiale samenwerking tussen de vier genoemde lokale erfgoedorganisaties. Want erfgoed is in alle opzichten verbindend.

Meer informatie? Stuur een email naar contact@nederweertsverleden.nl. Of volg ons op de facebook-pagina Nederweerts Verleden.

Heroïsche foto van de restauratie van de St. Lambertustoren in 1948. Nog van voor de invoering van de ARBO-wet… Foto van Jan Biezenaar, collectie SGN. Afgebeelde personen: Piet Scheijven, Tinus Saes, Harrie Hoeben en Tjeu Bongers.

Advertentie

5 Reacties

  1. Goede dag, vraagje bestaat er een boek over Nederweert van vroeger waar kan ik dat bestellen voor mijn vader Mvg

  2. Van het historische verhalenboek ‘Vizier op Nederweert’ (verschenen in november 2022 in een oplage van 1150 stuks) zijn nog maar ca. vijf exemplaren verkrijgbaar. Te bestellen via de webshop (bedankt Paul!) en ook verkrijgbaar bij Bruna Lambertushof. Zolang de voorraad strekt….

  3. Goeie zaak en veel succes. Daar kunnen ze vanaf nu niet meer om heen, die praatjesmakers in de raad.

  4. @ Andere tijden,

    Volgens mij heeft de erfgoedcommissie nooit veel problemen gehad met de gemeenteraad……
    Tot N.A. zich met een Babbeltruuk het gemeentehuis binnen praatte!

    Samengevat, nu zou het weer goed moeten komen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Foto: Johan Horst Fotografie
Bijzondere gebeurtenis in stadhuis Aken
25 november 2024 | 12:00
Prins-Ivo-Veltrop-I-CV-De-Bengels-Nederweert-5
Tot zaterdag bij Dansrijck!
25 november 2024 | 11:11
Overlijdensbericht-Jan-Smolenaers
Arléne Uitvaart
25 november 2024 | 10:29

Advertentie