Skip to content

Proeven aan cultuurhistorie en een heerlijk nieuw bier

9 juli 2023 | 15:00

Houts Hendrik komt na twee eeuwen terug in Nederweert om het naar hem genoemde nieuwe bier te proeven. Wees erbij en beleef het mee, op donderdagavond 13 juli 19.30 u op het Horecaplein. Proef de sfeer, de historie en het bier.

Heldendaden
Zeven jaar lang was hij weg van huis en haard in Nederweert. Als dienstplichtige bij de cavalerie van Napoleon had Hendrik Raemaekers – alias Hout Hendrik – uit Nederweert-Eind de ‘kleine generaal’ gevolgd op al diens veldtochten. Hendrik werd enkele malen onderscheiden voor zijn heldendaden aan het front en liep daar ook een verlamd been op. In de zomer van 1815 keerde hij na een maandenlange voettocht terug in Nederweert.

Franse slag
Veel was er veranderd voor Hendrik: Nederweert was inmiddels kaarsrecht van west naar oost doorsneden door een nieuw kanaal, het Grand Canal du Nord van Napoleon. En tot zijn grote verdriet waren zijn ouders in Nederweert-Eind waren enkele maanden eerder overleden. Daar stond hij nu met zijn medailles, sabel en lamme been. En iedereen praatte ineens heel chique met de Franse slag. Een etensbord was nu een telleur, een vork heette nu ferket in het Nederweerter plat.
Piet noemde zich Pjaer, Jan werd Zjang en Wielke was nu Guulke geworden. Hendrik kende zich bijna niet terug.

Boeren, burgers en buitenlui
Aanstaande donderdag 13 juli is een memorabele en historische dag. Hout Hendrik komt dan na bijna twee eeuwen opnieuw terug naar Nederweert. Op donderdagavond 19.30 u arriveert deze stoere Nederweerter oorlogsheld uit het leger van Napoleon opnieuw in Nederweert. Op het Horecaplein (tussen Guulke Eten&Drinken en De Kleine Winst) wordt dan ter ere van hem het nieuwe ‘Houts Hendrik’-bier ten doop gehouden. 

Alle boeren, burgers en buitenlui, jong en oud, zijn van harte welkom op dit korte, hilarische spektakel, dat vanzelfsprekend gratis toegankelijk is en dat wordt georganiseerd in samenwerking tussen de bierbrouwers van Eijnderhoof, de genoemde horeca, Drukkerij Van Deursen, de Krottepoffers en leden van de Erfgoedgemeenschap Nederweert.

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals historische tradities en folklore.

Door Alfons Bruekers

Advertentie

1 Reactie

  1. Mooi leuk project van de heemkunde. Geen kak of bobo’s maar gewoon volk, dat is weer eens wat anders.
    Benieuwd naar dit erfgoedproject en nog benieuwder naar het bier.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Open-wandeling-door-binnenstad-Weert
Met de e invloed van de Graven van Horne
5 januari 2025 | 7:00
Foto: Johan Horst Fotografie
Bekijk hier de foto’s!
4 januari 2025 | 20:16

Advertentie