Skip to content

Ray Wilson uitblinker op dag 2 van Bospop

Redactie
9 juli 2023 | 9:49

Advertentie

Mochten de campinggasten het vrijdag in de 24-uurstent wat later hebben gemaakt, dan zijn ze toch zeker de volgende dag om 11 uur wakker geworden. Was het niet van de al hoge temperaturen, dan toch zeker wel door de openingsklanken van Voltage. De southern rock van deze Nederlandse band klinkt weliswaar authentiek, maar heeft genoeg herkenningspunten om toch de oren te bereiken. Gewoon een fijne wekker.

Bospop 2023

De 17-jarige zangeres Ise uit het Belgische Bree mocht optreden in haar eigen achtertuin bij Bospop. Enkel gesteund door haar gitaar doet deze blondine haar mond open en blaast je omver. Verdiend applaus alom, niet alleen vanwege haar eigen nummers, maar ook voor covers als “Weak As I Am” van Skunk Anansie en “Zombie” van The Cranberries.

Trekzakkenist Tren van Enckevort van Rowwen Hèze heeft dit jaar een extra optreden met zijn feelgood formatie Träcksäck. De toon werd gezet met het eertste nummer “Laeve In De Brouwerie”. Liedjes uit diverse landen zorgden voor een internationaal tintje, zoals “Bella Ciao”, “Lambada” en “Piano Man”. Lokale inbreng werd verzorgd door Linda Smeets, een van de zangeressen in de groep.

Het Duits-Nederlandse samenwerkingsverband Ten Times A Million brengt stevige rock, waarbij vooral de ruige stem van de zanger opvalt. Weliswaar een uitstapje naar vroeger tijden, getuige “Paperback Writer” van de Beatles, maar dan toch in een rockjasje. Fijn om op mee te swingen.

Sven Hammond, bij het grote publiek inmiddels bekend door zijn deelname aan het programma Mathijs Gaat Door, trakteerde het publiek op een mix van Funk, R&B en jazz. En dat met uiteraard zijn hammondorgel, geflankeerd door bas, gitaar en drums. Niet te versmaden divers pakketje.

De groep Stahlzeit staat bekend om zijn uitzinnige podiumpresentatie. Diepe basstem, gecombineerd met eigenzinnige instrumenten, zorgt voor een sfeer die veel toeschouwers in extase brengt. Dat daarbij ook nog een grote dosis vuurwerk aan te pas komt kan de vreugde bij het publiek alleen maar verhogen. Tja, en dan mag het obligate nummer “Du Hast” natuurlijk niet ontbreken om de tent op zijn kop te zetten.

Onderhand traditie en ondanks de gestegen prijzen, maar feit is wel dat Rowwen Hèze er met de nodige bierdouches een groot feest van weet te maken. Alle inmiddels bekende klassiekers komen voorbij, van “Met De Neus Omhoeëg” tot “Auto, Vleegtuûg” en in de reprise, want ook al gehoord bij Träcksäck, komt ook de “Kwestie Van Geduld”, gevolgd door “Bestel Mar” nog een keer door de luidsprekers. In Weert zeggen ze dan: “Fieëst, fieëst, fieëst!”

Al eerder in Weert, in 2019, maar niet erg om nog een keer mee te maken is het optreden van Jake Smith. Gewoon zalig om naar de liedjes luisteren van deze zanger met zijn diepe stem, die beter bekend is als The White Buffalo. Gewoon een genot om deze mengeling van Americana, blues en folk te beleven. Smaakt naar meer.

Bij het optreden van Nile Rodgers hoor je meermaals in het publiek de opmerking “Is dat liedje ook van hem?” voorbij komen. En dan kun je alleen maar bevestigend antwoorden, want voor wie heeft deze grootheid geen nummers geschreven? Uit zijn oeuvre komen in hoog tempo werken voorbij, die hij geschreven heeft voor Diana Ross, Madonna, Beyoncé en David Bowie om maar enkele grootheden te noemen. En dat met een hoog Amerikaans showgehalte. Rodgers weet zich vergezeld van een trouwe begeleidingsband met ook nu een hoofdrol voor zangeres Kimberly Davis.

Ray Wilson, die een aantal jaren heeft meegedraaid in Genesis, was van uitzonderlijke kwaliteit. Dat hij nummers uit deze periode speelt, is dan ook niet verwonderlijk: “That’s All”, “In The Air Tonight” en het vooral akoestisch uitgevoerde “Follow You, Follow Me” komen voorbij. Hij maakt zelfs een duik naar het verleden, toen Peter Gabriel nog deel uitmaakte van deze band, met een sterke versie van “Sledgehammer”. En met “Yet Another Day” refereert hij aan zijn samenwerking met Armin van Buuren. Absoluut hoogtepunt van dag 2 van Bospop.

Of het nu solo was of zoals nu met zijn band Live, Ed Kowalczyk heeft al meerdere keren op het plankier in Weert gestaan. En telkens weer weet hij zijn toeschouwers te boeien, of die nu voor de eerste keer getuige zijn van zijn optreden of als oudgediende alle podiumsessies hebben meegemaakt. Nummers als “Lightning Crashes”, “I Alone” en “Overcome” zijn bij het grote publiek genoegzaam bekend en juist door deze grote mate van herkenning voelen de toeschouwers zich in hun samenzang met elkaar verbonden.

Laatste optreden in de tent is op deze dag dat van Riverside. Deze groep uit Warschau brengt progressieve rock en metal, die misschien niet voor iedereen in eerste instantie de favoriete muziek is, maar die toch weet te boeien door de grote mate van afwisseling. Frontman en zanger Mariusz Duda heeft echter een grote talent. Hij is een uitstekende bassist, die zijn instrument ook solo perfect weet in te zetten.

Het grote gevoel van herkenning, zoals bij Live, geldt duidelijk minder voor afsluiter Porcupine Tree, dat het vooral moet hebben van plotselinge geluid- en lichteffecten. Smullen voor de heus wel aanwezige liefhebbers, die geboeid blijven kijken en luisteren naar “Anesthetize”, voor de overigen is er de weg naar de uitgang.

Tekst: Jan Lormans
Foto’s Johan Horst

Wil je alles weten over Bospop 2023 in Weert? Kijk dan op de Bospop 2023 pagina van Nederweert24. Op de Bospop pagina van Nederweert24 vind je alles over het Bospop festival in Weert van de afgelopen jaren.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie