Skip to content

Macht der gewoonte

11 juli 2023 | 19:00

Elke gewoonte die we ons aanleren zorgt ervoor dat we dingen automatisch gaan doen en blijven herhalen, zonder dat daar het denken nog aan te pas komt. Ben je in balans, dan loodsen gewoontes je als een goed geoliede machine door de dag heen. Het ontzorgt je voor een deel waardoor je ruimte hebt voor andere dingen. Niet iedereen heeft dan ook het verlangen om met gewoontes te breken.

Macht der gewoonte

Maar dat kan anders zijn als het gaat over slechte gewoontes.Bijvoorbeeld op het gebied van eten, drinken en bewegen. Of misschien weerhouden oude gewoontes je ervan iets nieuws te leren. Of hebben ze je leven volledig overgenomen waardoor je op de automatische piloot leeft, in plaats van het leven ten volle te beleven. Wil je met een gewoonte breken dan begint diezelfde machine ineens te piepen en te kraken en komt er weerstand. Wat je moet weten over gewoontes.

  • Goede gewoontes tillen je omhoog, je kunt er op bouwen.
  • Slechte gewoontes daarentegen halen je naar beneden.

Waarom lukt het niet altijd om met oude gewoontes te breken?
Zodra we gewoontes helemaal eigen hebben gemaakt. Zodra ze als het ware zijn ‘ingesleten’, lijken ze voor altijd te blijven hangen. Vooral gewoontes waarmee je jezelf identificeert en ongewenste gewoontes. Daar kun je last van hebben.
Het langzame tempo waarin gewoontes veranderen zorgt er vaak voor dat je, ondanks goede intenties, tóch afhaakt en weer terugvalt in je oude gedrag.
Zo heeft vrijwel elke cursist er in het begin moeite mee om dagelijks de mindfulness oefeningen te doen. De eerste paar dagen lukt het nog wel maar, dan wordt het al gauw gedoe. Het is niet dat ze er geen tijd voor hebben. Het is eerder een kwestie van er tijd voor vrijmaken. Jezelf de vrijheid geven om dit te doen. De macht der gewoonte kan soms zo sterk zijn dat het er dan bij in schiet. Toch zetten ze door. De regelmaat van het programma helpt ze hierbij.

Wat is er voor nodig?

  • Op de eerste plaats moet je bewust zijn van gewoontes die je in de loopt der tijd hebt ontwikkeld. En dan met name van gewoontes die je wilt veranderen. Maar het punt is dat ze vaak niet eens meer opvallen.
  • Richt je vervolgens op wie je wilt zijn in plaats van op het afleren van gewoontes. Telkens als je de neiging opmerkt terug te willen vallen in oud gedrag, stel jezelf dan bijvoorbeeld de vraag wat die persoon die jij wilt zijn zou doen.

Een schrift vol goede voornemens brengt nog geen verandering. Wil je jouw gedrag veranderen, maak het zichtbaar! Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen.

  • Zo wilde ik bijvoorbeeld weer wat vaker gitaar spelen en zette daarom mijn gitaar op een zichtbare plek in huis. Je kunt dus iets aan je omgeving veranderen om je te helpen nieuw gedrag te laten zien.
  • Een abonnement van een sportschool wil nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk gaat sporten. Door hier een plan voor te bedenken heb je meer kans dit ook te gaan doen. Bijvoorbeeld een plan dat gekoppeld is aan: tijd, gedrag en plaats. Dit wordt dan: ik ga op dinsdag en donderdag om 18:30 uur een uur naar de sportschool.
  • Je kunt nieuw gewenst gedrag ook aan een andere gewoonte koppelen. Bijvoorbeeld als je de wens hebt om elke ochtend te mediteren, een kwartier of half uur eerder opstaan en meditatie in je ochtendroutine opnemen.

Hou bij die alles wat je doet in gedachten de persoon die je wilt zijn en stel jezelf de vraag: brengt waar ik nu voor kies me telkens een stapje dichterbij degene wie ik wil zijn?

Rol van mindfulness
Mindfulness begint dan ook met bewust worden van de automatische piloot en alle gewoontes die daarmee samenhangen. Het maakt zichtbaar waar jij je mee identificeert, wat niet persé de persoon is die je wilt zijn. Je oefent oplettendheid en geduld en cultiveert vertrouwen wat je nodig hebt want je zult merken dat de energie van al je gewoonten soms sterker is dan je wil. Gelukkig is er ook de energie van oplettendheid om die energie van gewoonten te herkennen en de kracht van je vrije wil om bewuste keuzes te maken. En soms betekent dit dat je dingen anders gaat doen.

Welke gewoontes heb jij allemaal bij jezelf ontdekt?
Elke keer weer interessante thema’s om in coaching en mindfulness mee bezig te zijn.

Wil je graag de nieuwsbrief van praktijk Jij bent Oké ontvangen die ongeveer 1x per maand verschijnt. Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief. Je kunt hem op elk moment weer opzeggen.

Agenda

  • Dinsdag  22 augustus Ont-Moeten bij IKC Laar – open inschrijving.
  • Week 36/37 start groepstraining Mindfulness – open inschrijving.

Ik wens je alle goeds.

pastedGraphic.png


In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij
Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: 
Facebook , LinkedIn, Instagram.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Foto | PEP Photo
Alle deelnemers ontvangen de iconische Unox muts
23 december 2024 | 15:02
Veer-weite-mieer-as-eine-2
Hilarische video-podcast op komst!
23 december 2024 | 13:38
Lichtjes op Oorlogsgraven Nederweert 2022
Kerstavond, 24 december
23 december 2024 | 13:00
Foto | politie Weert
Bezit van dergelijk vuurwerk is levensgevaarlijk
23 december 2024 | 11:28

Advertentie