De recente militaire oefeningen in Nederweert in de buurt van de kanalenviersprong zijn voor de oudere inwoners een herinnering aan de tijd van oorlog en bevrijding. De Erfgoedgemeenschap Nederweert attendeert u daarom namens De Aldenborgh op een zeer interessante cultuurhistorische excursie. Die brengt u naar Overasselt, Nederasselt en Grave, op donderdag 27 juli. Daarin vormt de Peel-Raamstelling een belangrijk bezoekthema.
Peel-Raamstelling
De kanalen in Nederweert vormden kort voor de Tweede Wereldoorlog een belangrijk deel van de Peel-Raamstelling, een Nederlandse verdedigingslinie tussen Grave en de Belgisch-Nederlandse grens bij Lozen-Weert. Hoewel afgezien van enkele kazematten de meeste verdedigingswerken in Nederweert zijn gesloopt, zoals zelfs kortgeleden nog de zeldzame ‘aspergeversterking’ zijn er in andere plaatsen nog indrukwekkende delen van bewaard gebleven. Bijvoorbeeld in de omstreken van Grave, waar de oudste vestinggeschiedenis terug gaat tot de 17e eeuw. Er is daar zelfs het Graafs Kazemattenmuseum, helemaal aan het begin van de Peel-Raamstelling.
Deelname
Het aantal deelnemers aan de excursie is beperkt en afhandeling gebeurt in volgorde van aanmelding. Zie bijgevoegde flyer.
De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals historische tradities en folklore.
Nederlandse militairen in 1939 in actie bij de kanalenkruising in Nederweert.
1 Reactie
Lachen, “verdedigingslinie”.Het duurde inderdaad even voor de Duitse troepen er doorheen braken, maar meer door hilariteit van de kant van de Duitse soldaten dan door de tegenstand van de Nederlandse troepen, want het duurde even voor de Duitsers hun opmars voort konden zetten, zo vrolijk maakten ze zich over wat prikkeldraad, een mijnenveld van een paar meter breed en om de 100 meter een bunkertje met een paar doodsbange Nederlanders, die door een paar smalle kijkspleten moesten zien wat er voor en naast zich afspeelde.