Skip to content

Gemeenteraad wil vooruit en stemt unaniem in met Kadernota 2024-2027

Redactie
17 juli 2023 | 13:00

Advertentie

Om Nederweert de komende jaren serieus vooruit te kunnen helpen, zijn scherpe keuzes in het beleid onvermijdelijk. Door een gebrek aan ambtelijke capaciteit moet de gemeente prioriteiten stellen. En dat doet ze ook. Naast het bevorderen van de gezondheid, de transformatie van het buitengebied en economische gebiedsontwikkeling, staat woningbouw voor de gemeenteraad bovenaan de prioriteitenlijst. Om onze dorpskernen leefbaar te houden, zijn nieuwe woningen noodzakelijk.

Kadernota 2024-2027

De gemeenteraad in Nederweert wil graag vooruit en stemde daarom op dinsdag 11 juli unaniem in met de Kadernota 2024-2027. De kadernota geeft richting aan de nieuwe begroting voor 2024 en de meerjarenraming die de raad in november behandelt.

Zoals zoveel gemeenten in ons land kampt ook Nederweert met personele krapte. Hierdoor is het lastig om alle plannen en maatschappelijke taken tegelijkertijd uit te voeren. De gemeente zoekt met een brede en creatieve blik naar extra menskracht. Tegelijkertijd onderzoekt Nederweert de mogelijkheden voor een efficiëntere aansturing van de ambtelijke organisatie. Het CDA diende hiervoor een motie in die door alle raadsfracties werd omarmd. Ook het beleid voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) wordt in dit onderzoek geëvalueerd.

Zolang de organisatie niet op volle sterkte is, maakt de raad duidelijke keuzes. Ambities die voor Nederweert het belangrijkst zijn en ook slagvaardig kunnen worden opgepakt, krijgen voorrang.

Woningbouw als topprioriteit
Voor de ontwikkeling en welvaart van onze gemeente vindt de raad het cruciaal dat er snel nieuwe woningen worden gebouwd. Via breed gesteunde moties werd het college van B & W dinsdagavond 11 juli opgeroepen om van wonen een majeur programma te maken. Een topprioriteit dus. Burgemeester en wethouders gaan nu in kaart brengen in welke kernen de woningbehoefte het grootst is en maken op basis daarvan een prioriteitenlijst voor de raad. Hierbij wordt ook bekeken of er ruimte is voor vernieuwende woonconcepten. Verder wordt de gemeente actiever in het verwerven van grondposities. Op die manier kunnen we woningbouwplannen gerichter sturen en ook gronden inzetten voor de ontwikkeling van natuur of als ruilgrond voor agrariërs.

Positieve gezondheid
Eerder stelde de gemeenteraad al drie andere majeure programma’s vast voor deze raadsperiode. Met het programma Positieve Gezondheid proberen we de gezondheid van inwoners te bevorderen. Bijvoorbeeld door gerichte initiatieven te ondersteunen op het gebied van ziektepreventie en het vroegtijdig signaleren van gezondheidsproblemen. In dit kader vroeg de raadsfractie van GroenLinks dinsdag met klem aandacht voor de luchtkwaliteit in Nederweert die, zo leren recente metingen, ondermaats is. Alle politieke fracties in de raad zijn het er mee eens dat de uitstoot van fijnstof, geur en ammoniak omlaag moet. Wethouder Meessen (duurzaamheid, natuur en klimaat) deelt die opvatting. De gemeente gaat de uitgangspunten van het Schone Lucht Akkoord vertalen naar toetsbaar beleid. “De luchtkwaliteit heeft onze volle aandacht”, zo verzekerde de portefeuillehouder.

Transitie buitengebied
Verder gaat Nederweert vaart zetten achter de geplande transitie van het buitengebied. Via eenvoudige en makkelijk toegankelijke procedures willen we onze agrarische gemeente omvormen tot een toekomstbestendige plattelandsgemeente. Met de toenemende druk op landbouwgronden en de uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en natuurbehoud hebben we behoefte aan een duurzame gemeente waarin landschap, natuur, woningbouw en (agrarische) bedrijvigheid goed met elkaar in balans zijn.

Economische gebiedsontwikkeling
Met het programma Economische gebiedsontwikkeling geven we prioriteit aan de ontwikkeling van het centrum, in het bijzonder Lambertushof, het noordelijke deel van de Kerkstraat en het gebied aan de Kapelaniestraat waar deze raadsperiode de nieuwe MFA De Pinnenhof wordt gebouwd. Verder brengen we, mede op basis van de behoeften van ondernemers, de kwaliteit en toekomstbestendigheid van onze bedrijventerreinen in kaart.

Belastingverlaging
Hoewel Nederweert financieel kerngezond is, behoren we op dit moment in Limburg tot de gemeenten met de hoogste lastendruk. Dat moet veranderen, vinden de raadsfracties van CDA, JAN, de Nederweerter VVD en D66. Via een gezamenlijke motie gaven zij het college dinsdag opdracht om plannen uit te werken voor een verlaging van de lokale belastingen. “Financieel staan we er heel goed voor. Het geld dat overblijft hoeven we niet allemaal op de bank te zetten, dat kunnen we bijvoorbeeld ook gebruiken om de lasten van onze inwoners te verminderen”, zo zette Martin van Montfort namens D66 deze motie kracht bij. Nader onderzoek moet uitwijzen wat er op dit gebied mogelijk is en welk belastinginstrument (bijvoorbeeld OZB of afvalstoffenheffing) de gemeente hiervoor wil inzetten.

Groenfonds – ruimte voor eigen initiatief
Op initiatief van JAN en D66 onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor de oprichting van een groenfonds. Op die manier worden inwoners zelf verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer en onderhoud van het groen in hun wijk. Het idee voor zo’n fonds is ontstaan na positieve ervaringen in Hoebenakker in Nederweert, waarbij wijkbewoners actief meedachten over de inrichting van de wadi Akkerplas.

De gemeente juicht eigen initiatief vanuit de lokale gemeenschap van harte toe. Op alle beleidsterreinen dagen we mensen uit om zelf met ideeën te komen, denken we mee in kansen en ondersteunen we waar mogelijk. De recente aanleg van een crossbaan in Ospel is hier een goed voorbeeld van. Vanuit diezelfde grondhouding gaat de gemeente nu ook bekijken welke mogelijkheden er zijn voor het organiseren van een kermis in Nederweert-Eind en Leveroy. Een gezamenlijke motie van D66, Nederweerter VVD, CDA, Nederweert Anders en GroenLinks hiertoe kon dinsdag rekenen op de steun van de voltallige gemeenteraad.

OLS 2024
Diezelfde raad sprak tijdens de vergadering vol lof en bewondering over Sint Antonius. De schutterij uit Nederweert sleepte op 8 juli na een zinderende finale D’n Um in de wacht. “Een ongelooflijk knappe prestatie die heel Nederweert trots maakt”, zo klonk het unaniem in de raadzaal. Via een motie, die door alle partijen werd gesteund, heeft het college nu de opdracht gekregen om samen op te trekken en Sint Antonius te ondersteunen bij de organisatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest in 2024.

Download hier de Kadernota 2024-2027

Door De Gemeenteraad

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie