Skip to content

Groep ouders zet schouders onder nieuw wooninitiatief in Weert

Redactie
17 juli 2023 | 16:00

Advertentie

Een woonplek waar jongvolwassenen met een (verstandelijke) beperking een zo gewoon mogelijk leven kunnen leiden, in de nabije omgeving en samen met andere jongeren waarmee ze mogelijk al opgegroeid zijn. Dat is de droom van een groep ouders uit Weert en omstreken. Samen zetten zij hun schouders eronder om dit voor hun kinderen te realiseren. Haast is er niet. Belangrijker is dat het goed gebeurt en dat de aanpak toekomstbestendig is.

Nieuw wooninitiatief in Weert

Sandra is een van deze ouders. “Voor onze kinderen Esmee (21) en Martijn (19) vinden we het belangrijk dat ze een fijne woonplek krijgen waarover we zelf de regie hebben; kleinschalig en persoonlijk waarbij ze kunnen kiezen waar en met wie ze gaan wonen. We willen graag dat ze in Weert blijven wonen, waar ze ook opgegroeid zijn; een omgeving die bekend is voor ze. Ze gaan samenwonen met andere jongvolwassenen die ze al kennen van dagbesteding, school of sporten. Het is fijn dat we met deze groep ouders dezelfde visie hebben en dat we samen een mooie, vertrouwde en gezellige woonplek gaan creëren voor onze kinderen, kijkend naar wat ze nodig hebben. En we zijn erg blij met de donaties die we al ontvangen hebben en de hartverwarmende woorden van mensen die ons initiatief steunen.”

De groep
De groep bestaat op dit moment uit ongeveer tien jongvolwassenen met een beperking. Allen thuiswonend en aangewezen op 24-uurs zorg. Zij gaan naar speciaal onderwijs of hebben dagbesteding. Leeftijd en zorgvraag kunnen uiteenlopen, maar wat vooral van belang is, is dat de bewoners goed met elkaar ‘door een deur’ kunnen en dat de ouders een gedeelde visie te hebben.

Inclusieve samenleving
Iedereen doet ertoe. De verschillen tussen de toekomstige bewoners en hun persoonlijke mogelijkheden en talenten kunnen juist van waarde en helpend zijn voor de groep. Dat is ook de reden waarom de plannen van de groep ouders nog een stapje verder gaan. Het ideaalplaatje is een woonvorm met andere inwoners van Weert die de gezelligheid verkiezen boven het alleen-wonen en waarbij de diverse doelgroepen van meerwaarde zijn voor elkaar en elkaar kunnen helpen. Bijvoorbeeld als het gaat om boodschappen doen, samen eten, samen spelletjes doen, et cetera.

Prisca, moeder van Jilliz (16): “We geloven in een inclusieve samenleving waarbinnen iedereen zijn eigen bijdrage levert en blij wordt van elkaars gezelschap. Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen met plezier samen hun zelfstandigheid ontwikkelen met de begeleiding en zorg die nodig is, en omkijken naar elkaar. Hoe mooi zou het zijn als ze zelf hun boodschappen kunnen doen of zelf te voet een terrasje kunnen bezoeken. Nabijheid van winkelaanbod en sociale voorzieningen is daarom een wens. En niet alleen vanuit praktisch oogpunt, maar ook voor het behoud van sociale connecties. Voor Jilliz zéker! Zij is een sociaal meisje dat opleeft bij het treffen van bekenden.”

Maatwerk
De ouders behouden graag zelf de regie over huisvesting, zorg, huiselijke sfeer en onderlinge betrokkenheid. Zij kunnen bij de te ontwikkelen woonvorm de zorg blijven inkopen die voor hun kind het meest passend is en kiezen zelf welke rol ze willen pakken in de ondersteuning van hun kind. Begeleiders die al jaren bekend zijn bij de bewoners vanuit de thuissituatie, kunnen mee naar het wooninitiatief.

Eerste stappen zijn gezet
Om gelden te genereren (voor onder andere het oprichten van de stichting, bouw/verbouwing en gemeenschappelijke inrichting van het pand, et cetera) is door de ouders een doneeractie gestart. De eerste gesprekken met onder andere de gemeente, woningcorporatie en andere partijen hebben inmiddels plaatsgevonden. Voor financiële ondersteuning schrijven de ouders op korte termijn fondsen aan. Ook gaan de ouders andere, soortgelijke wooninitiatieven bezoeken om te leren van hun valkuilen en successen.

Goed werk heeft tijd nodig. En die tijd gunt de groep ouders zich. Ideeën genoeg om er iets moois van te maken. De eerste stappen daartoe zijn gezet.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie