Skip to content

Waterkrachtcentrale Roeven is deze zomer honderd jaar

18 juli 2023 | 19:00

Een historisch jubileum dat zomaar ongezien voorbij dreigt te gaan. De in 1923 in gebruik genomen waterkrachtcentrale bij Sluis 15 in Roeven viert deze zomer haar 100-jarig bestaan. Dat woord ‘vieren’ moet overigens met een korreltje zout worden genomen, want het gaat eigenlijk helemaal niet goed met de eeuweling.

Waterkrachtcentrale Roeven

De start van de bouw was al in 1919, toen er voor die tijd een zeer moderne nieuwe sluis werd gebouwd in de Zuid-Willemsvaart. En niet alleen een sluis, maar ook een viertal woningen voor sluismeesters en sluisknechten. Ook kwam er een waterkrachtcentrale die maar liefst 36 kW aan elektriciteit leverde in een dorp waar iedereen nog gebruik maakte van olielampen en kaarsen. De huizen bij de sluis waren dan ook de allereerste in Nederweert die profiteerden van het ‘lektris leecht’ zoals deze uitvinding hier genoemd werd.

Uitgedoofd
De centrale maakte handig gebruik van het forse verval van het water van Sluis 15 en bleef tot 1949 in gebruik. Daarna brak een tijd van verval aan, hoewel het interieur en de techniek volledig bewaard bleef. In 1993 – lang voordat kleinschalige en milieuvriendelijke energieopwekking ‘hip’ was – werd de centrale weer bedrijfswaardig gemaakt en onderging het gebouw een grondige restauratie. Het beheer en de exploïtatie werden toevertrouwd aan de Stichting Waterkrachtcentrale Roeven Nederweert. Desalniettemin kon niet voorkomen worden dat de centrale weer stil kwam te liggen en dat het licht letterlijk en figuurlijk uitdoofde.

Rijksmonument
De waterkrachtcentrale van Roeven, een van de oudste waterkrachtcentrales in Nederland, is al vele jaren een officieel rijksmonument en staat dus onder grote bescherming. Dat geldt trouwens ook voor de aanliggende onderdelen van de militaire Peel-Raam-stelling zoals een vooroorlogse tankversperring die ook wel ‘asperges’ wordt genoemd.

Fietstoeristen
Een nieuwe toekomst voor de centrale, die volgens kenners met weinig technische inspanning weer operationeel kan worden gemaakt, is zeer gewenst. Het is ook een belangrijk toeristisch-recreatief object, zeker in werkende staat. Veel fietstoeristen stappen hier af, beklimmen het platform en turen via de stoffige raampjes naar het zeer indrukwekkende interieur met drijfriemen en stroomgeneratoren. Alsof men honderd jaar terug reist in de tijd. En dat is dus deze zomer ook precies het geval.

Energietransitie
Menige inwoner vraagt zich al jaren af waarom de centrale, die eigendom is van Rijkswaterstaat, niet meer draait. Ook in de gemeenteraad is er afgelopen jaren door partijen regelmatig een oproep gedaan om dit industrieel monument weer nieuw leven in te blazen, zonder dat dit opgepakt werd. In het huidige tijdsgewricht van energietransitie, van-het-gas-af, groene stroom en alternatieve energiebronnen is de 100-jarige waterkrachtcentrale een uniek icoon voor Nederweert, zelfs op nationaal niveau. Maar dan moet er eindelijk wel eens wat gebeuren met deze 100-jarige.

Alfons Bruekers, Stichting Geschiedschrijving Nederweert

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals historische tradities en folklore.

Advertentie

5 Reacties

  1. Prachtig artikel, helaas werd vandaag in diverse media gemeld dat de ziel van dit Rijksmonument gesloopt is, namelijk de turbine . Voor de zoveelste keer moedwillige vernietiging van waardevol en belangrijk Nederweerts erfgoed. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat ook nu weer in het geniep iets wordt vernield, en pas na voltooiing wordt gemeld. Te triest voor woorden….

  2. Huh? In het artikel van vanmorgen over dat gebouw lees ik dat het binnenwerk van die centrale gesloopt is, en in dit stukje gaat het erover dat dit dringend behouden en werkend moet worden.
    ik snap er niks meer van wat hier gebeurt. Het was toch een monument, nou dan! Zitten ze daar op de Geenestraat allemaal in winterslaap, zelfs als het hartje zomer is? Of zitten ze daar ook zonder stroom 🙂

  3. Ik heb gehoord van iemand die het weten kan dat het binnenwerk van de centrale onlangs gesloopt is. Daar is een vergunning voor nodig. Treurig hoe hier in Nederweert het ene na het andere monument wordt afgedankt.

  4. Het is gedemonteerd, nergens in het artikel staat gesloopt.

  5. Zitten ze op te scheppen over iets wat het niet meer doet schande
    Kom het zien kom het zien
    EEN VAN DE OUDSTE WATERKRACHTCENTRALE VAN NEDERLAND
    STAAT IN NEDERWEERT
    Hij doet het wel niet meer
    Proficiat


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Kersverse-wereldkampioenen-bij-Roeg-Kuijpers-van-IMPACT-Performance-Gym
Levi Minkenberg en Max Weekers
21 november 2024 | 20:52
Raadsinformatie-gemeenteraad-Nederweert
Goed nieuws voor woningzoekenden in Nederweert
21 november 2024 | 17:00
2024_11_21-Birgittinessen-zoeken-vrijwilligers
Maak de kerstperiode extra bijzonder
21 november 2024 | 15:00
2024_11_21-Limburgse-Winterkampioenschappen-2024
Met mooie uitslagen
21 november 2024 | 14:00

Advertentie