Skip to content

Het verhaal over het kanaal

11 augustus 2023 | 16:00

Iedere Nederweertenaar kent de Zuid-Willemsvaart. Maar wie heeft ooit een overkoepelend verhaal gehoord over alle facetten van deze historische waterweg? Het verhaal over het kanaal is een uitleg over mislukte Spaanse kanaalplannen, een Napoleontische droom, het plan van de koning-koopman Willem I en van de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zuid-Willemsvaart

Mini-symposium
De Erfgoedgemeenschap Nederweert nodigt je uit voor een minisymposium over de historie van kanaal de Zuid-Willemsvaart. Datum: Donderdag 17 augustus 2023. Aanvang: 14.00 uur in de grote zaal van Parochiehuis Bocholt, Kerkplein 11, 3950 Bocholt (B).
Entree is helemaal gratis. Reistijd per auto vanaf Nederweert slechts 25 minuten. Carpoolen is handig! Parkeersuggestie: Kerkplein of parkeerplaats Matthijsplein Bocholt.

Verbindend
De geschiedenis van onze regio is de laatste twee eeuwen onlosmakelijk verbonden met de Zuid-Willemsvaart. Het kanaal dat scheidt en verbindt. Wie meer wil horen over de geschiedenis van dit kanaal is welkom op het mini-symposium “Het verhaal over het kanaal”.

Programma
Vijf presentatoren vertellen over verschillende facetten van de geschiedenis van het kanaal:

  • Alfons Bruekers: Fossa Peellandia, het oudste onvoltooide kanaal.
  • Joost Welten: Le Grand Canal du Nord, een droom van Napoleon.
  • Wim Cuppens: Het kanaal lokaal, invloed en gevolgen voor de lokale bevolking.
  • Frans Medaer: Het kanaal: een bootje vol verhalen…
  • Philip Moreau: De strategische rol van de Zuid-Willemsvaart in de Tweede Wereldoorlog, aansluiting met de Peel-Raamstelling.

Tussendoor zal Roel Kwanten, waterkwaliteitsbeheerder Rijkswaterstaat, enkele actuele wetenswaardigheden over de Zuid-Willemsvaart vertellen.

Nog meer te zien
Voorafgaand en na afloop van het mini-symposium is de monumentale St.-Laurentiuskerk van Bocholt open waar de tentoonstelling te zien is met foto’s van de zusters van Priorij Klaarland.

Organisatie mini-symposium: Heemkundige Kring Bocholt, de Aldenborgh en kring Weert van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals historische tradities en folklore.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Archieffoto
Kavels variëren in grootte van 1.500 tot 10.000 m2
11 januari 2025 | 12:45
20250111_Vrachtwagen-en-auto-botsen-op-A2-bij-Weert_2
Twee personen raakten gewond.
11 januari 2025 | 12:42
2025_1_11-Verleefd
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
11 januari 2025 | 12:01
Vizier-op-Nederweert-Alfons-Bruekers-geschiedenis-
Vizier op Nederweert
11 januari 2025 | 11:00

Advertentie