Skip to content

De wereld is ons speelveld, met producten ‘made in Nederweert’ | Stienen Bedrijfselektronica

12 augustus 2023 | 17:00

Erwin Stienen (46) is bevlogen en spraakzaam. Hij is daarin overduidelijk een zoon van zijn vader die in 1977 een onderneming in bedrijfsautomatisering begon voor de agrarische sector. Erwin heeft een duidelijk beeld over de wereldconjunctuur en hoe dit de bedrijfsvoering van Stienen Bedrijfselektronica beïnvloedt. “De wereld is ons speelveld. Nederland – België – Duitsland is onze thuismarkt.”

“De veehouderij kent geen grenzen. Dus ons bedrijf ook niet.”

Stienen Bedrijfselektronica is een grote speler op de wereldmarkt waar het bedrijfsautomatisering betreft voor de agrarische sector. Zij leveren wereldwijd innovatieve automatiseringsoplossingen voor pluimvee-, varkens- en rundveestallen. Klimaatoplossingen, automatiseringssystemen, managementsoftware en bijbehorende randapparatuur worden in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. Erwin: “De veehouderij kent geen grenzen. Dus ons bedrijf ook niet. Omdat de thuismarkt steeds meer onder druk staat, wordt de export steeds belangrijker. We leveren aan 40 landen, met onder andere een sales & servicecentrum in China.”

Waar de zakelijke reizen zich in de tijd van vader Michel Stienen nog veelal beperkten tot Noordwest-Europa, reist Erwin nu de hele wereld af om productdealers te bezoeken en bouwprojecten te bekijken. “Als je de wereld bereist zoals ik, dan zie en leer je veel. Je krijgt een andere kijk op de wereld. Ook over werkomstandigheden en politiek. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld slapen bouwvakkers ’s nachts in de stallen op isolatieplaten en onder een kartonnen doos om maar zoveel mogelijk uren te kunnen maken, tegen een mager loon. Dat staat in schril contrast met hoe goed we het in Nederland voor elkaar hebben; waar overwerken een uitzondering is en de nieuwe generatie vier dagen in de week werken genoeg vindt.”

“Wat wij willen is eigenlijk gewoon stallen bouwen”

Het is slechts een van de ‘perikelen’ die Erwin aanstipt in het gesprek. Perikelen die van invloed zijn op de manier waarop boeren in de wereld ‘ons’ voedsel produceren. Zo zijn er nog de oorlog in de Oekraïne, de energiecrisis, corona, stikstof, vogelgriep, varkenspest, de valutacrisis… ”Het is altijd wat. Door de oorlog in Oekraïne zijn er nu graantekorten. Klimaatverandering zorgt voor droogte in grote delen van de wereld. Ik voorzie dat de oorlog van de toekomst gaat over zoet water en dus voeding. Al met al maakt het ons werk lastiger maar ook uitdagender. Wat wij willen is eigenlijk gewoon stallen bouwen, maar dat is door alles wat er gebeurt in de wereld niet meer zo eenvoudig.”

Ondanks zijn gezonde pessimisme ziet hij de toekomst positief tegemoet, want “als je al aardig wat van de wereld hebt gezien, kom je er achter dat het in Nederland goed georganiseerd is. Relatief gezien maken we ons in Nederland druk om niks. We hebben een goede infrastructuur en deskundige dierenartsen, de dieren krijgen goede voeding én daardoor produceren we in Nederland het beste vlees. En ja, een groot deel van dat vlees wordt geëxporteerd, maar realiseer je: Nederland produceert ook staal om maar eens wat te noemen. Ook dat hebben we niet allemaal zelf nodig en exporteren we dus. We produceren immers voor de wereldmarkt.”

“We produceren voor de wereldmarkt.”

De opkoopregeling van de Nederlandse overheid biedt boeren die nadenken over bedrijfsbeëindiging een goede kans om hun bedrijf te laten opkopen. Zo is er minder stikstofemissie. Bovendien kan de boer in de bedrijfswoning blijven wonen als de stallen zijn gesloopt en de weilanden of akkerbouwgronden zijn verkocht. Er gaan echter steeds meer stemmen op om gronden in te zetten voor een zelfvoorzienend Nederland, waarbij alleen geproduceerd wordt wat zelf geconsumeerd wordt. Erwin: “Dat is een heel goed idee, maar dan moeten we ook geen koffie of thee meer importeren. En wat dacht je van de inkoop van gas en olie uit het Midden-Oosten? Europa is de grootste economie ter wereld, door het vertrek van grote bedrijven en technologie naar Azië wordt dat steeds minder. Europa en Nederland zijn steeds meer afhankelijk van andere landen. Of dat slim is…? Anderzijds zijn we in Europa heel goed in agrotechniek. Europa heeft de beste landbouwgronden ter wereld, we produceren kwaliteitsvlees met oog voor dier en milieu. Dus willen we producten kopen van de Chinezen of de Saoedi’s, dan moeten we ook iets terugleveren. Dat heet economie, zo houden we elkaars economie in stand.

Erwin is realist. Dierenwelzijn is van belang, maar voedselproductie ook. “Hoe je het ook wendt of keert, het varken en de kip is al eeuwenlang een consumptiedier. Ik kan het niet romantischer maken dan het is. De producent produceert wat de consument consumeert. Onze consumptiepatronen worden aangedreven door de supermarkten, niet door ethiek of daadwerkelijke voedselbehoefte. Dit ontslaat ons echter niet van de verplichting om dieren met respect te behandelen. Een dier groeit alleen goed als het zich goed voelt en gezond is. Met onze automatiseringsproducten dragen wij bij aan het dierenwelzijn. We regelen het klimaat, de verlichting, het voer, het water en de data erachter, alles om te zorgen dat het dier zich happy voelt binnen de grenzen van het realisme in een stal.

Erwin deed de hts en trad vervolgens in dienst bij Hertek BV, een bedrijf in veiligheid en brandbeveiliging. In oktober 2002 maakte hij de overstap naar het familiebedrijf, waar hij startte op de verkoopafdeling. In 2008 werd hij mede-directeur. Acht jaren later is Erwin CEO en staat hij zelf aan het roer van dit florerende bedrijf. Zijn vader Michel startte zijn bedrijf in ‘Hal A’, ofwel het tuinhuisje in de achtertuin op de Kruisstraat in Nederweert-Eind. Automatisering van voeder- en klimaatsystemen stond toen nog in de kinderschoenen. Toen het tuinhuisje te klein werd, verhuisde Michel zijn onderneming naar het bedrijventerrein aan de Hulsenweg in Nederweert. Er kwam meer personeel en een wagenpark, productielijnen werden groter en de totale organisatie groeide. Met als gevolg dat er na verloop van tijd een etage op het bedrijfspand werd gebouwd, want de tijd dat Michel alleen voor lokale en regionale boeren producten leverde was snel voorbij. Klanten uit heel Europa meldden zich voor innovatieve oplossingen in de bedrijfsautomatisering. ‘Nooit meer honger’ was het motto van de Europese Unie. Daardoor groeide de intensieve veehouderij in rap tempo en dus ook de vraag naar bedrijfsautomatisering.

Een modern bedrijfspand op industrieterrein Pannenweg II: strategisch op een zichtlocatie vanaf de Randweg en de A2

Het bedrijfspand aan de Hulsenweg werd diverse keren uitgebreid en verbouwd om de groei van het bedrijf mogelijk te maken. Toen verdere uitbreiding op die locatie niet meer mogelijk was, werd in 2004 een modern bedrijfspand gebouwd op industrieterrein Pannenweg II: strategisch op een zichtlocatie vanaf de Randweg en de A2. Sindsdien is ook dit pand diverse malen uitgebreid. Met het toenemen van het succes van het bedrijf werd de montage en installatie meer en meer bij externe partners in binnen- en buitenland neergelegd. Overzichtelijke productbladen met informatie over het product en de montage werden bij de producten geleverd. De praktijk is anno 2023 anders. Automatisering is complexer geworden en specifieke kennis is gewenst. Het bedrijf investeert daarom continu in kennis en kunde bij hun partners. Dit doen zij via seminars in hun Competence Center (instructielokaal) in Nederweert of ter plaatse. “Onze dealers krijgen informatie uit eerste hand. Hierdoor kunnen we alle ‘ins and outs’ van onze apparatuur rechtstreeks met hen delen.”

Het bedrijf investeert hoofdzakelijk in betrouwbaarheid. “Dat is cruciaal”, zegt Erwin. “Wij zijn een betrouwbaar familiebedrijf met roots in de intensieve veehouderij. We hebben klanten, maar we noemen hen partners. Dealers overal in de wereld hebben vertrouwen in ons en onze producten. Hun belang is ons belang. We begrijpen elkaar. Die relatie moet je opbouwen, zodat je elkaar weet te vinden voor de lange termijn, in goede én in slechte tijden.

“Wij zijn een betrouwbaar familiebedrijf met roots in de intensieve veehouderij.”

De wereld is ons speelveld. De ontwikkelingen in de landbouw zijn vaak politiek gedreven. Voeding is een primaire industrie. Het is voor regeringen belangrijk om de mensen tevreden te houden en de inflatie laag. Zeker in de armere delen van de wereld. Verreweg de meeste Europese subsidie gaat naar de landbouw. “Al met al gaat er in de agrarische sector veel meer geld om dan in bijvoorbeeld Apple, telefoons en de digitale markt. Maar je hoort er nooit iemand over.”

“De wereld is ons speelveld.”

Erwin is getrouwd met Janneke. Samen hebben ze drie prachtige dochters. Sinds hij vader is, begrijpt hij de struggle van zijn ouders die beiden in het bedrijf werkten. Hij wil het immers goed doen voor zijn bedrijf, maar ook voor zijn gezin. De balans tussen privé en zakelijk is belangrijk. Gevraagd waar Erwin blij van wordt, antwoordt hij: “Thuis bezig zijn in en om het huis, met het gezin, aan auto’s sleutelen en op zijn tijd een goed glas bier.” Anderzijds is hij verantwoordelijk voor de medewerkers die er alles aan doen om de voedselproductie via automatisering zo soepel mogelijk te laten verlopen. “We ontwikkelen, produceren en vermarkten onze producten zelf, wereldwijd. Dat maakt ons bedrijf divers en complex. Ik ben nondedjuus trots op alles wat wij samen met onze collega’s realiseren. We verzetten veel werk overal in de wereld. In Nederland en België worden niet zo veel stallen meer gebouwd, elders in de wereld nog wel. Neem China of Zuid-Afrika. Daar hebben we prachtige projecten mogen maken voor kippen- en varkensboeren. Dan spendeer je dus veel tijd in het vliegtuig en rijd je vervolgens nog eens uren hobbelend en schommelend over slechte wegen om vervolgens in the middle of nowhere jouw producten en bedrijfslogo in de stallen te zien. Het blijft bijzonder. Ik vind het nog steeds geweldig dat ze ons aan de andere kant van de wereld kennen. Of het nou China is, in Zuid-Afrika of in Mexico. De besturingen zijn allemaal ‘Made in Nederweert’.”

“Ik vind het nog steeds geweldig dat ze ons aan de andere kant van de wereld kennen.”

Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Dion Zwartjens / Amber Uiterwijk Winkel / Glendi – Digital Solutions
Drukwerk: Drukkerij van Deursen

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-auto-schuift-talud-af-bij-ongeval-op-Rijksweg-Noord-in-Nederweert-1
Beide auto’s liepen forse schade op
23 december 2024 | 1:24
2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00
livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
22 december 2024 | 20:00

Advertentie