Skip to content

De zes ondernemende dorpsraden in onze gemeente

14 augustus 2023 | 13:21

In alle kernen van de gemeente Nederweert zetten dorpsraden zich in voor het behoud van de leefbaarheid. Wat dat inhoudt, wat zij daarvoor doen en waar zij trots op zijn, vertellen zij jou in dit artikel.

Het college van B&W bezocht de zes dorpsraden in de gemeente (collegetour) en gaf als blijk van waardering een publicatie in Dat magazine cadeau waar elke dorpsraad zijn verhaal kon doen. Kort en krachtig. Wil je meer weten? Neem dan contact op met de dorpsraad in jouw kern.

Dorpsraad Budschop

Bij dit interview vertegenwoordigen Joke Oostdijk (voorzitter) en Danny Hoeben (secretaris) de overige vijf leden van de in 2005 opgerichte dorpsraad Budschop. Joke: “We willen de leefbaarheid in de kern behouden en vergroten. Onder andere door partijen met elkaar te verbinden. Maar ook door mensen te stimuleren dingen zelf te organiseren.” Aan de dorpsraad ging de buurtvereniging vooraf. Het bestuur van de buurtvereniging wilde de belangen van Budschop onder de aandacht brengen bij de politiek, maar voorzag daarin gen rol voor zichzelf. De Landelijke Vereniging Voor Kleine Kernen ondersteunde hen bij de oprichting van een dorpsraad. Thema’s zijn onderhoud van het groen, leefbaarheid en aandacht voor senioren. Via speciale projecten zoals Kansrijk in de Wijk of de Klusbus werd een tuin opgeknapt of klussen gedaan bij mensen die dat niet meer zelf kunnen. Jong Nederland maakte op verzoek ‘cadeautjes’ voor vluchtelingen uit Oekraïne, die dat zeer waardeerden. Via het Eetpunt in de kerk in Budschop kunnen mensen wekelijks gezellig samen eten. En in het kader van veiligheid in de wijk is er jaarlijks een wijkschouw samen met de politie. Onveilige situaties worden besproken en aangepakt.

Danny: “De dorpsraad fungeert als de oren en ogen van de inwoners. We vertalen wat we horen in het dorp richting de leefbaarheidsregisseurs van de gemeente, of we pakken het zelf op.” Wat de dorpsraad nog graag zou willen? Meer reuring in het park met muziek of activiteiten én de lang beloofde voetgangersbrug over het kanaal naar Nederweert.

Gemeenschapsraad Leveroy

‘Leivere Laeftj!’ Een hartenkreet van dorpsraad Leveroy. Een verenigingsboekje met de gelijknamige titel is het concrete bewijs van de levendigheid van deze kern. Door en voor elkaar. Het vijfkoppige bestuur van de gemeenschapsraad, waar Harrie Heijnen en Peter-Paul Köster deel van uitmaken, houdt de leefbaarheid in deze kern goed in het oog. Daar waar gaten vallen, wordt dit gemeld aan de leefbaarheidsregisseur van de gemeente. Harold van der Haar, de leefbaarheidsregisseur staat, uitgezonderd de schoolvakanties, elke week op het plein bij de kerk. Deze dorpsraad is ontstaan vanuit de kerk. In 1974 vond pastoor Nijhof dat er een lokale raad moest zijn die waakte over het belang van de kern en z’n inwoners richting de gemeente. Een van de eerste resultaten was de komst van riolering. Een sprong in de vooruitgang. Een ander thema was toen al het verkeer in de kom. Dit thema staat voortdurend op de agenda in overleggen met de gemeente, maar helaas met weinig succes. Het is de dorpsraad een doorn in het oog. De bestuursleden zijn daarentegen erg trots op de kermis die via de onder de gemeenschapsraad vallende kermiswerkgroep nieuw leven is ingeblazen. Het resultaat is een jaarlijkse kermis op de dan voor het verkeer afgesloten doorgaande weg. Andere succesvolle werkgroepen zijn het repaircafé, de open eettafel, de leesservice in gemeenschapshuis Pestoerskoel en het inloopcafé voor mensen met een hulpvraag.

Op de wensenlijst van de dorpsraad staat onder andere bouwen. Harrie: “Er is behoefte aan woningen. Alleen als we inwoners een plek kunnen blijven bieden, kunnen voorzieningen blijven bestaan.”

Dorpsraad Ospel

Twee van de zes bestuursleden, Jo Hermans en Ramon Vaes, vertellen over dorpsraad Ospel. Ramon: “We bestaan al twintig jaar. Ons doel is leefbaarheidsinitiatieven aanmoedigen die bijdragen aan verbetering van het woon-, leef- en werkklimaat in onze prachtige kern. De belangen van de inwoners staan voorop. We leggen verbindingen, helpen bij subsidieaanvragen of stellen ons strijdbaar op richting gemeente. Zo zetten wij Ospel op de kaart. We bundelen krachten en profileren ons sterk.” Jo: “Resultaten zijn kleurrijke bloembakken en sfeervolle verlichting langs de doorgaande weg. Bij de oversteekplaatsen op de O.L.Vrouwestraat zijn we nauw betrokken geweest.”

Andere initiatieven en samenwerkingen ondersteund door dorpsraad Ospel zijn: digitale infoborden (waarop verenigingen en stichtingen gratis activiteiten kunnen plaatsen), het netwerk ‘Doospel Verenigt’ dat verenigingen en stichtingen verbindt, de Beweegroute, de Open Inloop en ‘t Ospels Steunpunt. Ramon: “We merken dat onze mening gewaardeerd wordt. Zonder onze inmenging was bijvoorbeeld het crossbaantje in Ospel niet in de huidige vorm aangelegd. Samen met de initiatiefnemer hebben we een plan uitgewerkt dat past bij de doelstelling en de doelgroep. Dit is precies de ondersteunende rol die de dorpsraad wil vervullen.” De daadkrachtige profilering en de constructieve manier van samenwerken leidt ertoe dat Ospel met regelmaat als pilotkern wordt aangewezen. “We zijn allang niet meer het best bewaarde geheim van Ospel”, aldus Ramon.

Onze droom? “Ospel levendig houden door enthousiaste vrijwilligersinitiatieven. Als we de inwoners laten meedenken, kunnen we Ospel nog meer een eigen ‘gezicht’ geven.” Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dörpsoverlegk Ni-jwieert (en Schoor)

Het bestuur van de in 2011 opgerichte dorpsraad bestaat momenteel effectief uit twee bestuursleden: Maurice Brouns (voorzitter) en Rini van Velthoven (secretaris/penningmeester). Theo Burgers is vaste back up. In de afgelopen jaren waren er regelmatig bestuurswisselingen, waardoor aanvulling gewenst is. Maurice: “Wil je iets betekenen voor de kern Nederweert? Meld je dan aan voor de dorpsraad. Je kunt echt het verschil maken!” Rini: “Wij zien het als onze taak om mensen met elkaar te verbinden en zaken aan te kaarten bij de gemeente. Zoals verbetering van de verlichting op de Wessemerdijk en andere praktische dingen die voortkomen uit de jaarlijkse wijkschouw met de politie. Anderzijds heeft de gemeente ons ook nodig. Zij betrekken ons regelmatig bij ontwikkelingen in de kern.”

De dorpsraad is trots op hun werkgroepenstructuur, waarbij zij als verbindende factor fungeren. Maurice: “De werkgroepen leveren een belangrijke bijdrage in de leefbaarheid van de kern Nederweert. Bovendien vervullen ze een maatschappelijke functie door mensen actief te betrekken. Zo proberen we vereenzaming te voorkomen.” Bij de dorpsraad horen onder andere een wandelwerkgroep, de werkgroep voor het dierenweitje aan de Florastraat, de huiskamer van Nederweert en het Eetpunt bij de Pinnenhof. Ook Pop Up Galerie Nederweert viel onder de dorpsraad. Werkgroepen die financiële ondersteuning nodig hebben, kunnen dit via de dorpsraad bij de gemeente aanvragen. Andere mooie initiatieven zijn het repaircafé en de ruilwinkel. “Door hergebruik en reparatie kunnen we ervoor zorgen dat er minder weggegooid wordt.

Onze stip op de horizon is dat de werkgroepen zoals ze bestaan, succesvol kunnen blijven voortbestaan.

Dorpsraad Ospeldijk

Hubert Huijerjans en Linda Zuurbier nemen de honneurs waar van dorpsraad Ospeldijk. Dertig jaren geleden opgericht onder de noemer ‘Comité Ospeldijk’, ontstaan vanuit het kerkbestuur. “We proberen dingen te regelen voor de inwoners.” Denk dan aan burendag en opschoondag, samen met het Thomashuis. Of de cadeaubon van Bakkerij Kessels die ieder gezin ontving tijdens corona. Elke nieuwe inwoner ontvangt van ons een uitnodiging om op de koffie te komen en kennis te maken. ”Het is meteen een goede gelegenheid om interesse in bestuurslidmaatschap te polsen, aangezien het lastig is om nieuwe bestuursleden te vinden.” De dorpsraad buigt zich over onderwerpen zoals de verlichting naast het fietspad, of juist de aanleg van een fietspad naar Bezoekerscentrum De Peelen. Ook de verkeersveiligheid op de Meijelsedijk is een terugkerend thema.

De bestuursleden koesteren een grote wens: toestemming tot bouw op de vrijliggende percelen langs de Meijelsedijk. “Er zijn relatief veel jongeren die na hun studie terug naar d’n Diêk willen om er een huis te kopen of te bouwen. We hebben navraag gedaan. Grondeigenaren zijn bereid percelen te verkopen voor woningbouw, maar de gemeente steekt daar een stokje voor omdat het de bestemming buitengebied heeft. Daardoor raken we jongeren kwijt en loopt Ospeldijk leeg.”

Het speelveldje aan de Nieuwebaan is een resultaat waarop de dorpsraad trots is, hoewel de speeltoestellen verouderd zijn. Hier is ook een samentuin gerealiseerd voor inwoners. En hoewel de kerk er niet meer is, is de klokkentoren in stand gebleven. Mede door de dorpsraad mooi verlicht in de avonduren.

Dorpsraad Eind

Voorzitter Roel Lempens voert het woord. Hij is een van de zes bestuursleden. Bestuursleden werven is lastig. Het is geen onbekend fenomeen in het dorp. Diverse verenigingen kunnen altijd ondersteuning gebruiken en inwoners kunnen zich melden bij interesse!

Het begon met het Parochieel Comité dat eind 2015 officieel de titel dorpsraad kreeg. Roel: “Omdat de gemeente steeds meer van ons als dorpsraad vraagt, hebben we samenwerkingspartners nodig. We zijn immers allemaal vrijwilliger die het bestuurslidmaatschap erbij doen. Op initiatief van diverse vrijwilligers is in het verleden de organisatie van de open inloop opgepakt en hebben we ondersteuning geboden bij de start van de open eettafel. Andere activiteiten worden door werkgroepen opgepakt, zoals de Sinterklaasintocht, het Eynder Pieck Festeyn en ‘Meer Bewegen voor Ouderen’. Wij fungeren dan voor hen als entiteit om subsidie aan te vragen. De dorpsraad is trots op het Festeynder, en tegenwoordig op Eynder Pieck. “Deze evenementen zorgen voor inkomsten voor de verenigingen die meehelpen. Daardoor zorg je voor continuïteit in de kern.” De coronatijd was voor de dorpsraad een extra moment van creativiteit. Ieder gezin ontving toen een mooi vormgegeven kwartetspel met foto’s van specifieke locaties in Eind er op. Met Pasen organiseerde de dorpsraad een paaseierenwandeling voor gezinnen en bij het 40-jarig bestaan van Festeynder ontving ieder huishouden een Eindse vlag, ter versterking van de saamhorigheid.

Een wens van de dorpsraad is woningbouw, vo.or senioren en starters. “Dat is goed voor de verenigingen die er samen voor zorgen dat Eind een fijne kern blijft om te wonen.”

Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Dion Zwartjens / Amber Uiterwijk Winkel / Glendi – Digital Solutions
Drukwerk: Drukkerij van Deursen

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Kersverse-wereldkampioenen-bij-Roeg-Kuijpers-van-IMPACT-Performance-Gym
Levi Minkenberg en Max Weekers
21 november 2024 | 20:52
Raadsinformatie-gemeenteraad-Nederweert
Goed nieuws voor woningzoekenden in Nederweert
21 november 2024 | 17:00
2024_11_21-Birgittinessen-zoeken-vrijwilligers
Maak de kerstperiode extra bijzonder
21 november 2024 | 15:00
2024_11_21-Limburgse-Winterkampioenschappen-2024
Met mooie uitslagen
21 november 2024 | 14:00

Advertentie