Skip to content

Energie besparen met Pierre | De salderingsregeling

15 augustus 2023 | 18:00

Ik ben Pierre Verhees uit Meijel. Ik ben energiecoach en probeer de mensen te helpen bij het besparen op energie en kosten. Ik vind dit belangrijk om mijn kennis te delen zodat de mensen er hun voordeel mee kunnen halen en het is goed voor het klimaat. Gezien mijn bouwkundige achtergrond heeft dit vele raakvlakken en ik vind het leuk. Hiervoor heb ik dan ook de benodigde cursussen gevolgd. Met regelmaat zal ík jullie tips een nieuwtjes laten zien.

De salderingsregeling

Na het bespreken van zonnepanelen, wil ik jullie nu informeren over de salderingsregeling. Dit is met name van belang voor degenen die zelf stroom opwekken. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het geleidelijk afbouwen van de terugleververgoeding vanaf 2025. De wet moet echter nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Aangezien er nu veel mensen zijn die een zonnepanelen-installatie hebben, soms in combinatie met een (hybride) warmtepomp, kan dit voor hen nadelige gevolgen hebben. Warmtepomp-installaties verbruiken veel stroom en zijn alleen rendabel als men zelf stroom opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Met de salderingsregeling verandert dit. Nu kan men de opgewekte stroom verrekenen met het eigen verbruik, zelfs als dit op andere tijdstippen plaatsvindt. Een warmtepomp verbruikt bij een vrijstaande woning ongeveer tussen de 5000 en 6000 kWh per jaar, en bij een half vrijstaande woning 2500 tot 3000 kWh. Hier komt het huishoudelijke stroomverbruik nog bij. Het is wel belangrijk dat de woning een goede isolatiewaarde heeft, bijvoorbeeld een Rc-waarde van 3 tot 4, en een lage temperatuur installatie. De Rc-waarde staat voor de thermische weerstand van de constructie.

Bij het salderen werkt het anders: de zelf opgewekte stroom wordt maandelijks aan het net teruggeleverd, verschijnt in het overzicht en wordt verrekend. In de zomermaanden wordt waarschijnlijk veel stroom teruggeleverd omdat verwarming niet nodig is. Maar in de wintermaanden is er meer stroomverbruik vanwege verwarming. De opbrengst van de zonnepanelen zal dan niet voldoende zijn, dus moet men stroom duur terugkopen tegen het leveringstarief. Kort gezegd houdt dit in dat de in de zomer niet gebruikte stroom wordt vergoed tegen ongeveer 6 tot 7 cent, terwijl in de winter stroom moet worden ingekocht tegen 35 tot 40 cent per kWh. In dit geval profiteren de energiebedrijven. Dit is bedacht door onze bestuurders in Den Haag. Bovendien is het momenteel op sommige plaatsen problematisch om stroom terug te leveren. De salderingsregeling is in het leven geroepen omdat gebruikers van zonnepanelen een voordeel zouden moeten hebben ten opzichte van degenen die geen zonnepanelen hebben, aangezien deze laatsten meebetalen aan de stroomnetinfrastructuur. Deze infrastructuur is echter niet goed genoeg voor de huidige stroomtransporten, zoals die van windmolens en zonnepanelen en elektrische auto’s. Experts hebben hier al tien jaar geleden voor gewaarschuwd, dat de infrastructuur eerst op orde moet zijn voordat we afscheid nemen van aardgas. Helaas hebben klimaatminister Jetten en klimaatpauze in Brussel, Frans Timmermans, dit in de war gebracht. Hierdoor betalen nu mensen die geen stroom opwekken extra om het stroomnet op te waarderen. Het kan vergeleken worden met het aansluiten van een elektrische kachel van 2500 watt op een schemerlampkabel, wat problemen zal veroorzaken. Dit geldt ook voor sommige stroomnetplaatsen nu. Hoewel het klopt dat mensen die stroom opwekken voordelen hebben, wordt over het feit dat de bestuurders een fout hebben gemaakt door te pleiten voor het stoppen met aardgas zonder eerst de voorzieningen op orde te hebben, vaak heen gekeken.

Volgende keer zal ik het hebben over de problemen met teruglevering in onze eigen omgeving. Ik zal contact opnemen met netwerkbeheerder Enexis om meer te weten te komen over hoe dit zit. Ook zal ik aandacht besteden aan het prijsplafond en het energielabel.

Pierre Verhees
Energiecoach Meijel

Advertentie

5 Reacties

  1. Een warmtepomp met een hoge COP is ook rendabel als men géén zonnepanelen op het dak of in de tuin hebt, stroom is per saldo veel goedkoper dan het gas en voor elke kW stroomverbruik door een warmtepomp krijg je bij een COP van 5 dus 5 kW aan energie terug, tevens kan men de warmtepomp in de zomer ook gebruiken om te koelen..in deze tijden geen overbodige luxe..
    Dus onze voorlichter moet géén onwaarheden verkondigen in zijn voorlichtingscampagne.
    Ik zou mijn bodem gebonden warmtepompen die ik al vele jaren tot volle tevredenheid gebruik absoluut niet willen missen…

  2. De stelling dat de energiebedrijven profiteren in de wintermaanden is onzin. Waar denkt Pierre dat de energiebedrijven met de teruggeleverde energie in de zomermaanden blijft? Juist, die moeten ze veel te duur terugkoper van de leverancier (consument met zonnepanelen). Natuurlijk wordt er dan geld terugverdiend in de wintermaanden, anders is er geen bestaansrecht. De salderingsregeling is ooit in het leven geroepen om zonnepanelen financieel interessant te maken, en om daarmee een impuls te geven aan duurzame opwek. Dat punt zijn we inmiddels voorbij. Panelen worden goedkoper en zijn ook zonder regeling aantrekkelijk. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van energie wanneer de zon schijnt
    (vaatwasser, boiler, wasmachine, etc.). De regeling is daarom niet meer nodig en zal afgeschafd worden. Let op, uiteindelijk hebben wij (de belastingbetaler) deze regeling ook
    gewoon altijd zelf betaald! Het is een sigaar uit eigen doos.

    Dit artikel is zo enorm warrig en eenzijdig geschreven. Het vorige artikel idem.

  3. Goed en begrijpelijk verwoord, complimenten!
    Ik kijk uit naar je volgende presentatie.

  4. Ben het met Inwoner eens. Dit stukje ‘voorlichting’ is warrig. Zelf ben ik bekend met het onderwerp. Maar voor iemand die dit als nieuwe info krijgt is het onhandig om bijvoorbeeld pas in de 3e alinea uit te gaan leggen hoe de salderingsregeling werkt. Terwijl dit stukje helderheid zou moeten geven over het onderwerp “De salderingsregeling”. Daarnaast heeft de schrijver blijkbaar niet begrepen dat het afbouwen van de salderingsregeling niet te maken heeft met een tekort aan transportcapaciteit in het huidige netwerk maar met marktwerking (naast politieke overwegingen). Door het succes van deze regeling daalt de prijs die energieleveranciers nu op de markt krijgen voor stroom naar zelfs een negatieve prijs. Daarom is het tegen elkaar wegstrepen van kWh aangeleverd in de zomer tegen kWh geleverd in de winter voor die bedrijven bedrijfseconomisch niet vol te houden.

  5. Wat ik niet begrijp is dat de kennelijk bestaande overmaat aan teruggeleverde stroom niet onmiddellijk wordt ingezet voor de productie van waterstof middels elektrolyse. Dit procedé levert zuurstof (voor ziekenhuizen) en waterstof voor auto’s en andere verbrandingsprocessen op. De vraag is dus waarom men kiest voor een lastenverzwarende methode voor de burger en niet voor de productie van groene!!! waterstof waaraan nu en in de toekomst zoveel behoefte is.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Sluit-het-jaar-af-met-een-lekker-lange-Peelwandeling-Marijke-Vaes
Eindejaarwandeling vanaf buitencentrum De Pelen
22 december 2024 | 12:00
Foto | Francien Verheijen
Prachtige bloemstukken van Mario en Andre
22 december 2024 | 11:00
2024_12_22-Grote-Kerst-sale-bij-Bloemstyling-t-Roosje
Én extra openingstijden!
22 december 2024 | 10:00
Koopzondag-kerst-2
Samen maken we er een warme, sfeervolle kerst van
22 december 2024 | 9:00

Advertentie