Bij hoofdroos is er sprake van een versnelde aanmaak en afstoting van de cellen van de hoofdhuid. Normaal gesproken duurt dit proces ongeveer drie weken. Bij hoofdroos gaat dit proces veel sneller. Bovendien is de productie van talg (huidvet) groter, waardoor de dode huidcellen aan elkaar klonteren.
Hoofdroos
Klachten en symptomen
Hoofdroos komt vaak voor. Rond de leeftijd van twintig jaar heeft de helft van de mensen last van hoofdroos. Zonder behandeling zijn de verschijnselen min of meer constant aanwezig. De voornaamste klacht bij hoofdroos is een zichtbare schilfering van de behaarde hoofdhuid. Afwisselend kan deze schilfering gepaard gaan met jeuk. Vooral op donkere kleding vallen de schilfers erg op. De meeste mensen vinden dit erg vervelend.
Oorzaken
Het ontstaan van hoofdroos wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een gist. Deze gist maakt deel uit van de normale huidflora en veroorzaakt alleen hoofdroos als er ook nog sprake is van andere factoren:
- Uitwendige factoren: kleding, plaatselijke irritatie door zepen of cosmetica, een droog klimaat.
- Inwendige factoren: aanleg, stress, voeding, verminderde afweer.
Hoofdroos is geen teken van een slechte gezondheid of een voorbode van een ernstiger aandoening. Ook bestaat er geen verband tussen hoofdroos en haaruitval of kaalheid. Hoofdroos is, hoe hinderlijk ook, een puur cosmetisch probleem. Zuigelingen kunnen in de eerste levensmaanden gelige schilfers en korsten op de hoofdhuid hebben. Dit wordt ‘berg’ genoemd.
Wanneer arts raadplegen?
Het is verstandig een arts te raadplegen:
- Als de hoofdhuid ontstoken is, bijvoorbeeld door krabben.
- Als de hoofdroos gepaard gaat met haaruitval.
- Als de schilfering er zilverachtig uitziet en ook op andere plekken van het lichaam voorkomt.
- Als ondanks het goed opvolgen van het behandeladvies na zes weken geen verbetering is opgetreden.
Wat kun je er zelf aan doen?
Wanneer je aanleg hebt voor hoofdroos of continu wordt blootgesteld aan één van de andere factoren die genoemd zijn, is het nooit helemaal te voorkomen. Je kunt de klachten wel beperken door de uitlokkende factoren zoveel mogelijk te vermijden en door een goede verzorging van het haar en de hoofdhuid.
- Was je haar, liefst iedere dag, met een milde shampoo.
- Masseer de hoofdhuid goed voor vermindering van de schilfering.
- Spoel de shampoo goed uit om eventuele irritatie van de hoofdhuid door achtergebleven zeepresten te voorkomen.
Hoofdroos wordt doorgaans minder door de zon. Bij lagere temperaturen en lagere luchtvochtigheid wordt de hoofdroos juist erger. Maak hier dus verstandig gebruik van.
Er zijn verschillende soorten anti-roosshampoo verkrijgbaar. Alphega apotheek kan je adviseren welke shampoo het beste bij jou past. Als de roos terugkomt na het staken van de behandeling, kan het gebruik van een anti-roosshampoo weer worden hervat.
Haarverzorgingsproducten zijn geen oorzaak voor het ontstaan van hoofdroos. Producten zoals gel, lak en mousse kunnen tijdens de behandeling gewoon worden gebruikt.
Meer informatie en advies
Heeft u over bovenstaande vragen, of bent u op zoek naar andere informatie? Loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen. We staan u graag met een passend advies te woord. Uiteraard bent u ook voor andere vragen van harte welkom.
Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Op werkdagen van 08.30 – 13.00 en 14.00 – 18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00 – 14.00 uur. Bezoek ons ook op Facebook.
Er zijn nog geen reacties geplaatst