Skip to content

Openluchtmuseum Eynderhoof is geopend tijdens het Erfgoedweekend op 9 en 10 september

Redactie
16 augustus 2023 | 17:00

Advertentie

Tijdens het Erfgoedweekend van de Coöperatie Erfgoed Limburg op 9 en 10 september a.s. maakt het publiek kennis met immaterieel erfgoed. Het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is hiervan een goed voorbeeld want het toont het leven in de Peelstreek van 1850 – 1950, waarin ambachtslieden werken op de wijze van toen.

Eynderhoof

Het museum heeft de afgelopen maanden op een bijzondere wijze vlas onder de aandacht gebracht. Dit erfgoedproject is, op vraag van de provincie Limburg, tot stand gekomen via een samenwerking van het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind met het Openluchtmuseum de Locht in Melderslo en de Kantfabriek in Horst.

Er is op de akkers van Eynderhoof en in veel potten verspreid over het terrein, door vrijwilligers en bezoekers lijnzaad gezaaid, de basis van de vlasplant. De bewerkingen van het proces zijn te zien en worden gedemonstreerd door de ambachtslieden, spinners, wevers en kantklossers van Eynderhoof. In de Gaffel is een passende expositie van antiek linnengoed ingericht, die nog te bezichtigen is tot eind oktober. Leerlingen van basisschool ‘De Tweesprong’ uit Nederweert-Eind hebben de afgelopen maanden actief en enthousiast deelgenomen aan het vlasproces en aan hen werd hiervoor onlangs een certificaat uitgereikt door: beleidsmedewerker van sport en onderwijs Erik Mestrom en wethouder Carla Dieteren.

Het vlasproject op Eynderhoof wordt op een feestelijke manier afgesloten met o.a. een aantal modeshows waarin historische kleding uit de waardevolle collectie van het museum wordt getoond. Deze collectie bestaat uit meer dan 750 authentieke en vaak zeldzame kledingstukken, die door Eynderhoof wordt gekoesterd. Interessant is het om te zien hoe men gekleed was in Limburg, maar ook in deze Peelstreek waar veel mensen een armoedig bestaan leidden.

Het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 13.00-17.00 uur, tijdens het Erfgoedweekend op 9 en 10 september 2023 is het museum het hele weekend geopend, dus op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur. De modeshows zullen op beide dagen plaatsvinden, op zaterdag om 15.00 uur en op zondag om 14.00 en 15.30 uur. Kijk voor meer informatie op de website of bekijk onderstaande video om meer te leren over van vlas tot linnen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie