Skip to content

GroenLinks Nederweert wil een echt goede leefomgeving

Redactie
24 augustus 2023 | 14:53

Advertentie

Ingestuurd door de fractie GroenLinks Nederweert

Eind juli publiceerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat Nederweert in 2021 de hoogste blootstelling aan fijnstof van Nederland liet zien. Tot januari 2023 nam de uitstoot van fijnstof, ammoniak en stank door de veehouderij in Nederweert verder toe. Ondertussen is het augustus en verwacht GroenLinks dat veel agrarische ondernemers in Nederweert gebruik zullen maken van de landelijke beëindigingsregeling veehouderij. Fractievoorzitter Marieke Manders: “Het is de verantwoordelijkheid van ons als gemeentebestuur om deze kans zo goed en slim mogelijk te benutten. Nu kunnen we kiezen voor een toekomst met een gezonde, veilige en fijne leefomgeving voor iedereen.” 

Stoppersregeling veehouderij
Het rijk heeft miljarden klaarliggen voor stikstofsanering. Bedrijven die gebruik kunnen maken van stoppersregelingen liggen in de buurt van Natura 2000-gebieden die gebukt gaan onder een veel te hoge stikstofneerslag. Als een boer dit wil, koopt het Rijk zijn vergunningen inclusief de stallen voor varkens, runderen en pluimvee op. De grond blijft in bezit van de boer. Nederweert heeft maar liefst drie Natura 2000-gebieden die zwaar gebukt gaan onder overbelasting door stikstof. De Groote Peel heeft daarnaast ook veel last van verdroging. Sarsven en de Banen heeft last van een slechte waterkwaliteit. “Wat we niet willen is dat boeren uit Nederweert op grote schaal overschakelen naar gewassen waarbij nóg meer grondwater en bestrijdingsmiddelen gebruikt worden”, zegt Manders. “Het gemeentebestuur heeft nu de kans om al deze problemen tegelijk aan te pakken”. 

Luchtkwaliteit Nederweert
De Limburgse GGDs rapporteerden over 2019 dat problemen met luchtkwaliteit in geen enkele andere Limburgse gemeente als Nederweert zo vaak resulteerden in longkanker bij 50-plussers of vroegtijdige sterfte bij 30-plussers. Het is dan ook geen toeval dat Nederweert begin 2020 als eerste Limburgse gemeente het Schone Lucht Akkoord tekende. Toch werd vorige maand bekend dat de luchtkwaliteit de afgelopen jaren verder verslechterde. Hierop zegde wethouder Boris Meessen toe om het Schone Lucht Akkoord prioriteit te geven en op zeer korte termijn te gaan vertalen naar toetsbaar beleid. De verwachting is echter dat het een aantal jaren zal duren voordat dit daadwerkelijk gaat leiden tot een verminderde totale uitstoot van fijnstof, ammoniak en stank in Nederweert. 

Landschapskwaliteit
Op 11 juli vroeg GroenLinks het college op zoek te gaan naar een bureau van landschapsarchitecten. Op de VVD na, steunden alle raadsfracties deze oproep van GroenLinks. Marieke Manders: “Er bestaan in Nederland goede landschapsontwerpers. Zij kunnen een integrale omgevingsvisie vertalen naar een ruimtelijk voorstel waarin álle opgaven en wensen voor Nederweert op een zo goed mogelijke manier ingepast worden. Als je nu door de gemeente Nederweert fietst of wandelt, zie je het resultaat van allerlei particuliere initiatieven. Bedrijventerreinen liggen verspreid over de gemeente. Veehouderijbedrijven liggen vlak bij woningen. Nederweert is in feite veranderd in een stallenlandschap. De verkeersveiligheid laat op veel plaatsen in Nederweert ook nogal wat te wensen over. Als we de stoppersregeling nú aangrijpen om een goed ruimtelijk voorstel te laten maken voor heel Nederweert, dan kunnen ook onze kinderen en kleinkinderen daar nog plezier van hebben.” 

Samenhangende groenstructuur
Als verbindend element denkt GroenLinks aan een robuuste groenstructuur die de kern van Nederweert, door middel van groene wandel- en fietscorridors verbindt met bedrijventerreinen, met andere dorpskernen én met de natuur in het buitengebied. “Zo’n groenstructuur nodigt niet alleen uit tot ontmoeten, wandelen en fietsen, maar kan nieuwe bebouwing ook min of meer in zich opnemen. Als zo’n groenstructuur goed ontworpen wordt, kan deze de woningen en gebouwen die in de structuur worden ingebed, eenvoudig overleven. Daarom vinden wij dit een goede investering in de toekomst van Nederweert”, zegt Manders. “Bovendien sluit dit voorstel heel mooi aan bij de opdracht vanuit Rijk en Provincie om 10% van het landschap te laten bestaan uit groenblauwe dooradering. Bij een gemeente als die van ons hoopt men dit al in 2030 te hebben gerealiseerd. Dus laten we hier in Nederweert met elkaar de schouders onder zetten!

Advertentie

8 Reacties

  1. Interessant idee ; de bio-industrie boeren uitkopen (met belastinggeld) en aangezien de grond hun eigendom blijft kunnen ze daar zonnepaneelparken (grotendeels gesubsidieerd met belastinggeld) of windmolenparken (grotendeels gesubsidieerd met belastinggeld) aanleggen en zo een inkomen hebben dat minimaal gelijk is aan hun vroegere inkomen als boer en gezien het feit dat door het – sterk – verminderde aanbod van vlees en eieren de prijzen daarvan substantieel zullen stijgen zullen die ook wel gesubsidieerd worden, als er tenminste nog ergens geld gevonden wordt en zo niet drukken we wel een 100 miljard bij.Per jaar.

  2. Allemaal hartstikke leuk.
    Hebben jullie ook onderzocht hoeveel banen deze heksenjacht in gemeente Nederweert en omstreken gaat kosten? En dan heb ik niet over de boeren bedrijven die jullie allemaal aanmoedigen om te stoppen. Wat denken jullie van de mechanisatie bedrijven, loonwerkers, grondverzet, voerbedrijven, bouwbedrijven, elektro-installatiebedrijven, transportbedrijven, boekhoud kantoren en alles wat ik nog niet opgenoemd heb.
    Waarschijnlijk niet. Alles heeft voorrang in de gemeente Nederweert behalve het belang van de inwoners. Uitgezonderd eigen belang van de hoge heren (en vrouwen).

  3. Altijd wel pro’s en contras….het fijne van Marieke en haar Groen Links team leden is dat er gesproken en geluisterd wordt. Dat staat ook als laatste vermeld. SAMEN. Dat betekent dat ook de inwoners hun zegje kunnen doen. Zie hiervoor de uitnodigingen ook hier op Nederweert24. Het is niet alleen een zaak van raadsleden en college. Gelukkig is deze voor Nederweert nieuwe aanpak steeds meer gewaardeerd!

  4. Samen moeten we het wachtgeld van GroenLinks/PvdA opbrengen. voor de rest is er niks samen aan.

  5. Goed bezig Groen Links.
    Alles vernietigen .
    De prijzen van het etenswaar vliegen omhoog.
    Import groente en fruit die met vliegtuigen naar hier komen.
    Vlees uit Oostblok laden waar de dieren totaal geen leven hebben.
    Ziekte kosten onbetaalbaar.
    Werkeloosheid nog meer armoede

    Vraag me af waar uw verstand zit!!

  6. Natuurlijk zijn er Pro’s & Contra’s maar dit is allemaal wel vanuit een erg roze wolk bekeken……

    We moeten zeker iets doen aan Dierenwelzijn en aan Fijnstof, maar vergeet niet dat, zoals Niek zegt, heel veel bedrijven op de Nederweerter / Weerter Industrie terreinen ook een directe Link naar Agro en Agroproducten hebben.

    Kortom je kun de agro sector wel saneren, maar dan saneer je deze bedrijven ook mee met dito verlies aan Banen.
    Het is niet alleen de Boer die dan een andere job moet zoeken, dat zijn vele malen meer mensen in deze omgeving!!

    Schone lucht is fijn, maar daar kun je niet van leven,… Er zal ook voor iedereen betaalbaar voedsel moeten zijn, en geld om dat te bekostigen.. Daar kun je bijna gif op innemen dat het deel van de Nederlandse bevolking met “een minder grote beurs” hier de dupe van gaat worden…..

  7. @Roy,
    het is waar wat je zegt: “Schone lucht is fijn, maar daar kun je niet van leven,… “.

    Maar je zult het met me eens zijn dat je van schone lucht ook niet ziek wordt of vroegtijdig dood gaat.

  8. Niek
    Belang van de inwoners of van de boeren?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie