Tijdens de landelijke Open Monumenten Dagen 2023 (met als thema Levend Erfgoed) organiseren de Weerter stadgidsen in het weekend van 9 en 10 september niet alleen een wandeling door de Weerter binnenstad én een fietstocht rond Weert maar presenteren ze ook de gloednieuwe wandeling door het Rijksmonument De Lichtenberg.
Lichtenberg-wandeling
De Lichtenberg-wandeling is de afgelopen maanden door Stadsgidsen Weert ontwikkeld en wordt tijdens de Open Monumentendagen 2023 officieel gepresenteerd. Waarom nu? In 2023 is het precies zestig jaar geleden dat koningin Juliana de nieuwe school van het Bisschoppelijk College aan de Kazernelaan én het Openluchttheater opende. Ook bestaat Het College 375 jaar en is daarmee een van de oudste middelbare scholen van Nederland. Maar misschien nog belangrijker; nu worden plannen ontwikkeld die beslissend zullen zijn voor de toekomst van De Lichtenberg. Tijdens deze wandeling worden de verschillende onderdelen van het complex bezocht, zoals de vroegere boerderij De Helmonder, de Boostenzalen, natuurlijk het openluchttheater (een van de grootste in West-Europa…) en de prachtige gerestaureerde Mariakapel. De wandeling vindt plaats in samenwerking met Stichting Behoud De Lichtenberg en met medewerking van eigenaar Horne Quartier (HQ).
Gegevens Lichtenberg-wandeling:
- Zondag 10 september van 14.00 tot 15.00 uur.
- Start en eindpunt: toegangspoort van de Lichtenberg aan de IJzerenmanweg.
- Er starten twee groepen. Elke groep heeft maximaal 20 personen
- Kosten: gratis
- Aanmelden (vóór vrijdag 8 september) is verplicht via info@stadsgidsenweert.nl
- Onder vermelding van: Lichtenberg-wandeling én het aantal deelnemende personen
Stadswandelingen
Op zaterdag 10 september starten om 11.00 én om 12.30 uur bij de St. Martinuskerk twee stadswandelingen. Beide wandelingen van maximaal ca. 20 personen per wandeling duren één uur en zijn gratis. Tijdens de wandeling wordt aandacht geschonken aan een aantal markante gebouwen in de Weerter binnenstad en de invloed van de Graven van Horne op de ontwikkeling van de stad in de late middeleeuwen. De welvaart nam toe dankzij de bloeiende lakennijverheid en -handel. Een welvaart die weerspiegeld wordt door het imposante bouwwerk in het hart van de stad, de Sint Martinuskerk. De gids vertelt het verhaal over de onthoofding van graaf Philips van Horne in 1568 met als gevolg dat de Van Hornestad wegzakt in een eeuwenlange winterslaap. Pas in de 19de en begin 20ste eeuw raakt de stad uit haar isolement en wordt de basis gelegd voor het Weert van nu, een middelgrote provincieplaats van 50.000 inwoners.
Gegevens wandeling ‘binnenstad’:
- Zaterdag 9 september, 11 of 12.30 uur
- Start: Markt, voor de kerk
- Duur: 1 uur
- Aantal: Maximaal 20 personen per wandeling
- Aanmelden per email (info@stadsgidsenweert.nl) voor vrijdag 10 september onder vermelding van Stadswandeling. Tevens voorkeurstijd aangeven 11 of 12.30 uur en het aantal deelnemende personen
Fietsen ‘Rondje Weert’
‘Weert, de groenste regio van de wereld’. Zo presenteert de gemeente zich graag aan de buitenwereld. Tikkeltje overdreven? Feit is dat de omgeving van Weert verrassend groen is. Kortom: deze fraaie omgeving vraagt om een verkenning per fiets onder leiding van een stadsgids. De route loopt door de prachtige natuur van de gemeente Weert. Er wordt niet alleen aandacht geschonken aan het bijzondere gevarieerde landschap in ‘de groenste regio van de wereld’, maar ook aan kerken en kapellen, schansen en grafheuvels.
Omdat het monumentendag is kan er ook een aantal monumenten bezocht worden. De route heeft een lengte van ca. 27 km. De start is zondag om 10.00 uur bij de poort van het kasteel ‘De Nijenborgh’ op de Biest.
Gegevens fietstocht:
- Zondag 10 september om 10.00 uur
- Start: Poort Nijenborgh, op de Biest
- Afstand: Ca. 27 km.
- Duur: Ca. 3 uur incl. koffiepauze
- Aantal: Maximaal 20 personen
- Meefietsen: Aanmelden per email (info@stadsgidsenweert.nl) voor vrijdag 8 september onder vermelding van Rondje Weert. Tevens vermelden het aantal personen per aanmelding.
1 Reactie
Als er geen groepje bevlogen enthousiastelingen was geweest, was het al lang met de grond gelijk gemaakt en waren we een stukje Historisch Weert kwijtgeraakt wat bij de meeste Weertenaren amper bekend is.