Wat voor de een avontuur is, kan voor de ander een groot obstakel zijn omdat die misschien alleen maar problemen en ongemakken ziet. Maar dat kan ook anders. Hoe ga jij om met wat er allemaal op je pad komt?
Wat is jouw strategie?
Niet iedereen is zich bewust van de strategie die ze inzetten als ze dealen met de waan van alledag. Reageer jij nog steeds primair op wat je allemaal wordt voorgeschoteld? Of heb je in de loop der jaren iets anders ontwikkeld wat beter voor je werkt? Maar misschien ben je nog zoekende en kan mindfulness iets voor je betekenen.
Vierentwintig uur per dag komt er via onze zintuigen informatie binnen en wordt automatisch gefilterd. Onze mind maakt hier talloze scenario’s van en doet voorspellingen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er staat te gebeuren. Dit presenteert zich automatisch aan je, in de vorm van gedachten, beelden, sensaties, et cetera. Bedoeld om je te helpen. In zekere zin doet het dit ook. Het gevaar is dat je overal automatisch in meegaat in de strategie van de automatische piloot. Dan word je geleefd. Het leven krijgt steeds minder kleur en kan een sleur worden. Of je voelt dat je wordt voortgedreven en niet mag rusten. En zo zijn er nog heel veel andere reacties te noemen.
In mindfulness programma’s cultiveren we een aantal intenties die als fundamenteel worden beschouwd. Een daarvan is de ‘beginnersmind’. Persoonlijk vind ik dit een hele mooie omdat hij veel verder draagt dan kijken met de blik van een beginner. Het prikkelt verwondering en dankbaarheid wat voor mij kleur geeft aan het leven.
Het start met de bereidheid om te kijken en nieuwe ervaringen toe te laten. Met de blik van een beginner je dagelijkse routines doen maakt er een andere beleving van. Kan een relatie die in een sleur is geraakt weer nieuw leven in blazen. Of zorgt er juist voor dat je deze durft te beëindigen. Nieuwsgierig met een open blik kijken naar iets wat moeilijk is en hierdoor nieuwe opties zien.
En er is nog iets interessants dat er gebeurt als je die beginnersmind cultiveert. Er ontstaat bewustzijn van mentale gebeurtenissen zoals het denken. Het merendeel van gedachten zijn grote onzin. En doordat onze programmering gebaseerd is op overleving, is het merendeel van die gedachten vaak negatief. Het mentale systeem produceert automatisch gedachten die je kunnen doen twijfelen als je besluiten te nemen hebt. Ze kunnen je mind vertroebelen, wanneer je meegaat in het automatische verhaal dat je voorgeschoteld wordt.
Welke strategie zet jij in om niet geleefd te worden door de automatische piloot?
28 september en 3 oktober
28 september start Mindfulness Frame by Frame, 8 sessies.
3 oktober start Mindfulness in de maalstroom van je leven, 8 sessies.
Ik wens je alle goeds.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl.
Social media links: Facebook , LinkedIn, Instagram.
Er zijn nog geen reacties geplaatst