Skip to content

Bezoek uit Leeds op Britse begraafplaats

Redactie
16 september 2023 | 20:00

Advertentie

Vrijdag 15 september 2023 bezochten Barbara en Chris Jordens-Harris uit Leeds, onder een stralende zon, het graf van korporaal Harry Jordens op de Britse begraafplaats in Nederweert. Harry kwam uit Liverpool en was de opa van Barbara. Bestuursleden van de Stichting Adoptiegraven verwelkomden het echtpaar samen met de adoptant Math Dirkx uit Heythuysen en onderzoeker Henk Penders uit Dieteren. Hierna volgde een korte ceremonie waarbij een Poppy krans en bloemen werden gelegd.

Adoptiegraven Nederweert War Cemetery

Emotioneel bezoek voor kleindochter Barbara en haar man Chris
Na de ceremonie bezocht het gezelschap de boerderij in Dieteren waar het eerste graf was gelegen waar nu de familie Hellebrekers woont. Een van de toenmalige bewoners Sef Hoorens was ook aanwezig en samen bezochten ze de plek van dit eerste graf.

Harry werd dus, nadat hij sneuvelde in Dieteren, naast de boerderij van de familie Hoorens begraven. Op zijn tijdelijke veldgraf stond op het kruis zijn naam en de datum 16 januari 1945 vermeld. Op deze dag werd Dieteren bevrijd door zijn eenheid de 9th battalion/Durham Light Infantry. Later toen Harry werd herbegraven in Nederweert werd die datum herzien naar 19 januari. Uit informatie die de familie na de oorlog ontving zou hij gesneuveld zijn nadat zijn tank (vermoedelijk een zgn. Kangaroo) geraakt werd door een explosief. Vanwege de eerste datum werd lang gedacht dat hij in Dieteren sneuvelde maar met deze nieuwe informatie kan de conclusie getrokken worden dat hij iets ten noorden van Dieteren in Echt/Sint Joost sneuvelde.

Foto’s: Henk Penders en Stg. Adoptiegraven Nederweert

Harry Jordens met echtgenote Joyce Pearce en zoon Peter in Liverpool in 1943.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie