Skip to content

Geologische Vereniging Mente et Malleo organiseert Geologiedag

16 september 2023 | 11:00

De Geologische Vereniging Mente et Malleo organiseert op zondag 1 oktober weer haar jaarlijkse Geologiedag. Van 13.00 uur tot 17.00 uur in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert (NMC).

Geologiedag

Wat is er te doen?
Binnenactiviteiten:

  • Je kunt luisteren, kijken naar een expert die laat zien hoe vuursteen bewerkt wordt tot werktuigen waarmee onze voorouders jaagden en hun vlees sneden. Er wordt een speer gemaakt met vuursteen en vuursteenschrapers om een vel schoon te schrapen. Misschien kun je helpen om een vel schoon te schrapen. Ook een demonstratie speerwerpen. O.a. in gebruik bij de jacht op mammoets.
  • In een grabbelton kun je grabbelen naar kleine fossiele zee-egeltjes. Je krijgt uitleg van een deskundig lid van de geologische vereniging.
  • Er worden mooie fossielen en mineralen voor een leuke prijs aangeboden;
  • De rivier de Maas is de grote vormgever van het Limburgse landschap; in een film wordt uitgelegd hoe dat proces is z’n werk ging;
  • De Maas maakte tijdens zijn loop uit Frankrijk veel soorten gesteente los; een van de leden van de vereniging laat zien welke soorten gesteente in de Maas kunnen worden gevonden. In sommige kun je nog fossielen zien zitten;
  • De Maas was soms een woeste rivier, soms een kalme. Er kwam in ieder geval veel zand vrij; je kunt een aantal proefjes doen met zand die je laten ervaren hoe sommige geologische processen werken;
  • Dennenbomen verliezen soms kleverig hars. Daarin kunnen insecten vast komen zitten. Als dat hars fossiel is geworden en hard, is het barnsteen. Daarin kun je, met een beetje geluk, de insecten of restanten ervan zien zitten. Met een microscoop en samen een deskundige ga je op zoek gaan naar die fossiele insecten in barnsteen.

Buiten kunnen kinderen en volwassenen opgravingen doen naar fossielen, mineralen en haaientanden. Ervaren leden helpen je bij het op naam brengen van je vondsten. Er is een beperkt aantal schopjes en harkjes aanwezig. Heb je zelf een tuinharkje of -schopje, breng dat dan mee.

Meld je bij aankomst in het NMC aan bij de balie en je wordt de weg gewezen naar de activiteit van jouw keuze.

Advertentie

1 Reactie

  1. In eerste instantie zou ik zeggen, “Leuk”, maar ik kan me nog de kijk- en verkoopexposities in een zaal van de “Philips van Horne Scholengemeenschap” herinneren die groots uitpakten met veel handelaren in mineralen en fossielen.Naar het zich laat aanzien is dat qua schaal flink omlaag geschroefd, wat ik betreur, maar ik heb daar wel de nodige mineralen en fossielen gekocht, waaronder het scheenbeen van een mammoet en twee schitterende versteende ammonieten voor heel redelijke prijzen.Ach, er zijn elders in het land veel grotere mineralen- en fossielenbeurzen, maar daar moet je minimaal voor de trein in en naar deze kan ik te voet.Nu, met wat mazel zit er wat geschikts tussen nu 1 oktober.Ik hoop het !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie