We leven in het jaar 2023. Het jaar waarin de daders van seksueel misbruik of seksueel geweld met een simpele straf van 18 maanden lang vastzitten wegkomen, en de slachtoffers voor de rest van hun leven met trauma rondlopen wat hun leven beheerst. Waar gaat de wereld heen?
Myrthe Pellemans
We leven in het jaar 2023. Het jaar waarin als er geen (voldoende) bewijs is voor seksueel misbruik of seksueel geweld ze er niets mee kunnen en de daders er gewoon mee weg komen.
We leven in het jaar 2023. Het jaar waarin als je nichtje het verhaal naar buiten brengt door jouw oom, of jouw vader te zijn misbruik, het nichtje per definitie een leugenaar is want jouw oom, zoon of vader zou zo iets nooit doen. Waardoor deze persoon die slachtoffer is geweest van seksueel misbruik aan de kant wordt geschoven en als leugenaar neergezet wordt.
Het fenomeen seksueel misbruik is iets wat al jarenlang bezig is. Het is een probleem wat generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is iets wat wereldwijd bekend is en toch houdt 80% van de bevolking hun ogen hiervoor gesloten. Ik vraag me al heel erg lang af waarom dat dit gebeurd. Hoe meer ik er over nadenken hoe helderder ik het antwoord voor mijzelf krijg: het is te pijnlijk om te kunnen geloven dat een volwassen man of vrouw, die ook nog een heel dichtbij staat en vaak zelf een gezin heeft, een kind zo iets aan zou doen. Lieve mensen wordt nu eens wakker. Want hoe pijnlijk het voor jou als buitenstaander is, wil ik je toch vragen om eens in de schoenen te gaan staan van die persoon die het heeft moeten meemaken. Hoe pijnlijk zou het voor hem/ haar zijn geweest?
Mijn eigen proces en de cliënten in mijn praktijk
Als ik kijk naar wat het seksueel misbruik bij mij teweeg heeft gebracht is dat iets wat ik hoop dat niemand anders zou hoeven mee maken. Ik ben aan de kant gezet als leugenaar. Ik wordt niet geloofd door diegene waarvan ik gehoopt had ze ook open zouden staan voor mijn kant van het verhaal. Ik heb PTSS ontwikkelt, val regelmatig terug in een depressie waarbij ik suïcidale gedachten krijg, ik heb een enorme verlatingsangst ontwikkelt, kamp dagelijks met paniek aanvallen, ik krijg herbelevingen en slaap niet tot weinig. Jarenlang heb ik gedaan wat de man wou op intiem gebied omdat ik dacht dat dit zo hoorde en val ik terug in zelfdestructief gedrag als ik weer met dit trauma geconfronteerd wordt. Ik verdoof mezelf met middelen wanneer het ondragelijk wordt en ik kom in aanmerking met mannen die dezelfde kenmerken/eigenschappen hebben die de persoon die mij misbruikt heeft ook bezit.
Al langer dan drie jaar doe ik mijn best deze persoon te kunnen vergeven zodat ik verder kan, en tot op de dag van vandaag lukt het mij nog steeds niet. Waarom niet? Omdat hij de schijn hoog houdt om niet alles kwijt te raken wat hij nu heeft waaronder zijn gezin. Als ik kijk naar cliënten in mijn praktijk zie ik dat velen tegen dezelfde dingen aanlopen waar ik ook tegen aanloop. Zelfdestructief gedrag, het verzachten, angst om het uit te spreken, depressieve gevoelens en een grote stevige muur om hun heen gezet waar niets of niemand doorheen komt. Zo een trauma kan jaren duren voor het echt verwerkt is, en dan nog zal het je tot een zekere hoogte tekenen voor het leven.
Delen is helen
Ik merk dat er te weinig is voor de mensen die slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Wanneer ik in gesprek ga met de gemeente wordt alles doorgestuurd naar slachtofferhulp Nederland. Dit is als je het aan mij vraagt een ‘ver van mijn bed show’. Want je kunt daar met ze chatten en that’s it. Begrijp me niet verkeerd, deze mensen doen ook veel mooie dingen. Echter ben ik van mening dat er iets lokaals mag komen. Zonder lange wachttijden en waar je niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Vanuit dit oogpunt heb ik de knoop doorgehakt en heb ik besloten om per oktober 2023 een zelfhulpgroep te starten. De zelfhulpgroep start ik met als doel dat je, mocht je in aanraking gekomen zijn met seksueel misbruik of seksueel geweld, je je stem terug krijgt. Dat je de veiligheid en geborgenheid mag voelen om je verhaal te delen.
De zelfhulpgroep zal plaatsvinden op iedere woensdag avond van 19:30 – 21:00. Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar info@myrthepellemans.nl. Vooraf zal er een korte intake plaatsvinden waarin besproken wordt wat je wilt bereiken voor jezelf, wat je hoopt uit de zelfhulpgroep te kunnen halen, wat je spannend vind of wat je juist niet spannend vind. Het allerbelangrijkste vind ik dat er een klik is en dat jij je bij mij als begeleider hiervan veilig genoeg voelt. De groep zal niet groter zijn dan 6 personen. Het is ook een gesloten groep. Is er meer animo? Zullen er meerdere groepen opgericht worden. Ben jij ouder van een kind dat seksueel misbruikt is geweest? Ook hier zal een groep voor gaan starten zodat je steun onderling bij elkaar kunt vinden. Wil je hier info over? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Dit kan per mail: info@myrthepellemans.nl of door mij te bellen naar het telefoonnummer 06-83788636. De zelfhulpgroepen zijn kosteloos en zullen plaatsvinden in mijn praktijkruimte in Weert.
Liefs, Myrthe
Heb je het gevoel dat je vast zit? Heb je het gevoel dat dezelfde soort situaties maar blijven gebeuren? Wil je verder met het leven en kom je maar niet vooruit? Neem dan eens een kijkje op mijn website of neem eens vrijblijvend contact met mij op per mail: info@myrthepellemans.nl.
Er zijn nog geen reacties geplaatst