Skip to content

INGEZONDEN BRIEF | Nederweerter raadsleden pakken niet door

Redactie
21 september 2023 | 9:17

Advertentie

INGEZONDEN BRIEF

Daar gingen we weer…
Ondanks een mooi voorstel tot aanhouding van een tweede intrekkingsverzoek vergunningen windpark Ospeldijk, werd het evenals het vorige van Stichting Behoud Leefmilieu Limburg, afgewezen.. maar niet nadat eerst nog bediscussieerd moest worden of aanhouden technisch gezien wel kon..

Ondanks dat bekend is, dat de gemeten windturbines de toelaatbare decibellen overschrijden en aldus de wijde omgeving, 24/7 blootgesteld wordt aan geluidsoverlast.

Ondanks dat, er van groepen burgers 3 beroepen bij de rechtbank lopen, omdat we in ons recht staan. Immers heeft op 30 juni 2021 de Raad van State de omgevingsnormen voor industriële windturbines nietig verklaard.

Ondanks dat onherroepelijkheid van de vergunning niet aan de orde is, dat zou pas het geval zijn, indien intrekking aanzienlijke gevolgen zou kunnen hebben voor de elektriciteitsvoorziening in Nederland c.q. er sprake zou zijn van een noodsituatie.

Dat als we ons gezond verstand gebruiken, we zelf ook wel tot de conclusie kunnen komen, dat de impact van deze turbines zo groot is, dat je iemands leefomgeving daarmee onbewoonbaar verklaard?

Dat in de raad dan de keuze gemaakt wordt voor de rechtszekerheid van de initiatiefnemers van dit industriegebied en burgers zelfs geadviseerd wordt een kort geding aan te spannen, is werkelijk het omgekeerde van volksvertegenwoordiging ( is daar ook een woord voor?)

Dat gedurende deze raadsvergadering van 19 september het woord ‘dialoog’ vaak gevallen is.

Of er dialoog gevoerd is met de omwonenden?
In de raadsvergadering werd ‘geteld’ wat er reeds aan procedures loopt en niet te vergeten wat dit kost, natuurlijk aan de gemeente maar ook aan burgers. Dus nee geen dialoog maar van meet af aan juridisch indekken. Zuidenwind voert geen dialoog, maar heeft het over communicatieplannen, Zuidenwindmethode etc. Mensen overtuigen dat ze het beste met hen voor hebben. Dat is geen dialoog…

Wat zien we wel van Zuidenwind?
Hetgeen ze sponsoren aan goede doelen, naar aanleiding van mega-winsten van 1.5 miljoen per turbine in de krant etc. Om nog meer ‘reclame’ te maken, organiseerde Zuidenwind afgelopen weekend een windexcursie met een fietsroute langs de vele wind’parken’ hier. ( Hoe denk je trouwens dat dit voelt voor de mensen die er wonen?) Er was niet ingepland dat de fietsers de andere kant van het verhaal konden horen..

Desondanks pakken Nederweerter raadsleden niet door naar aanleiding van de intrekkingsverzoeken van buren rond het windturbinepark Ospeldijk. Sterker nog. Ze hebben allemaal ingestemd met de afwijzing van dit tweede intrekkingsverzoek. En er wordt ‘gesust’ met: “dat we zo vaak intrekkingsverzoeken kunnen indienen als we willen”… Dus, de vraag waar de inspreekster mee begon dringt zich op: “Of direct- of indirect belanghebbenden van de windindustrie zich onthouden van deze stemming en zich terug trekken”.. Want ook wij weten van de ook vanavond weer genoemde wind-initiatieven. En dat nog geen 3 jaar geleden, leden van deze raad, aan anderen in deze raad, een presentatie gaven over windpark 2.0 Nederweert… Met de stellingen:

  • Coöperatieve windprojecten slagen vaker en komen er sneller
  • Burgers voelen zich betrokken en willen meedenken en meewerken
  • Een sterke energiecoöperatie die helpt de duurzaamheidsdoelstellingen realiseren
  • Financiële opbrengsten die in de gemeente blijven
  • Bevordering sociale dynamiek in buurtschappen door omgevingsfondsen
  • Mogelijkheden voor gebiedsontwikkeling door duurzaamheidsfonds
  • NIMBY mensen willen best veranderen maar niet veranderd worden!

Wordt vervolgd..

Bestuur
Stichting Behoud Leefmilieu Limburg

Advertentie

6 Reacties

  1. Helemaal mee eens.
    Zuidenwind is de enige die profiteert van die dingen.
    Deze energie leverancier maakt reclame dat in ze Weert/Nederweert 100% groene stroom kunnen leveren…
    Die “groene” stroom komt als het donker is gewoon uit een verbrandingsoven of gascentrale.
    Ze hebben grote zonneparken die alleen overdag (als er al een overschot is) leveren. Die “overbodige” stroom wordt ingeruild voor certificaten, en hiermee kopen ze grijze stroom.

  2. Dan de fondsen voor de omgeving ….Ospeldijk en de andere kant is omgeving nu gaat het geld naar nederweert ,die hebben geen last van die krengen

  3. Beleggers die investeren in Zuidenwind en die niet in de buurt wonen hebben als argument dat alle rechtszaken en procedures van de omwonenden zijn afgewezen. Klopt dat eigenlijk wel?

  4. Ja, Stichting BLL was inderdaad ook aanwezig tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag.
    Wij voelden ons gesteund door de komst van u beiden.
    Bedankt voor het delen van uw visie hierboven.

    Wij voelden ons ook gesteund door de warme opkomst van de vele anderen die aanwezig waren om ons een hart onder de riem te steken en zijn daar dankbaar voor.

    @Annemarie Wernink, nee hoor daar klopt helemaal niks van. Er is niks afgewezen.

  5. Het blijft echt onbegrijpelijk dat dit kan blijven doorduren. Bizar… ieder die een bouwovertreding doet of ten koste van anderen bouwt of geld verwerft mag dat dus? Onbegrijpelijk. Met het geld dat ze verdienen kunnen ze de juridische processen betalen. Dienen daar die subsidies voor?

  6. Zo, nu is RIVM klaar bij TATA Steel, kunnen ze direct aan de slag om de dames en heren in het gemeentehuis te helpen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie