Skip to content

To science or not to science

Redactie
21 september 2023 | 18:30

Advertentie

De wetenschap; Het is een onderwerp wat mij fascineert maar tegelijkertijd ook in verwarring brengt. Het is een woord wat (vaak onterecht)  gebruikt wordt om diverse claims mee te onderstrepen.

To science or not to science

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je met onze creme een tot 30% strakkere huid kunt krijgen.” “Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat het consumeren van asbest niet bevorderlijk is voor de gezondheid.” Goh.. Etc.. etc..

Mensen die kritiek uiten op de wetenschap hebben vaak als belangrijkste argument ‘Ja maar voor elke claim is wel een wetenschappelijk artikel te vinden.’ En dat klopt vaak ook! Een goed voorbeeld is: Aspartaam kan volledig veilig geconsumeerd worden (1), en aspartaam verhoogd de kans op lymfomen en hersentumoren (2).

Alleen is het vervolgens de kunst om goed wetenschappelijk onderzoek eruit te filteren. Kijk, als je niet eens het verschil weet te herkennen tussen een meta-analyse en een niet-geblindeerd onderzoek dan ben je al af in de discussie. Dat ben je ook als je blind af gaat op een bepaald merk, product of persoon omdat deze claimen wetenschappelijk te werk te gaan, of omdat ze een ‘dokter’ zijn. Je dient altijd kritisch te zijn. Altijd!

De kennis in wetenschap is sowieso ondankbaar. Immers, hoe meer je leert, hoe minder dat je weet. Bovendien wordt keer op keer bewezen dat de wetenschap van vandaag niet die van morgen hoeft te zijn. Daarbij helpt een aflevering van het programma RAMBAM over het beïnvloeden van onderzoekers ook niet echt mee (3).

Desalniettemin blijft het mij boeien en zal ik me altijd inzetten om op de hoogte te blijven van de laatste onderbouwde feiten. Een punt wat ik mee wil geven is: Wees altijd kritisch. Wees bedacht op charlatans die essentiële oliën, detoxkuren, afslankpillen etc. verkopen. If it sounds to good to be true, it probably is! En als je er nou echt niet aan uit komt, dan kun je altijd contact opnemen met mij!

Vragen? Stel ze mij via Instagram.

Roeg Kuijpers

(Top) sportcoach, diëtist en CrossFit lvl1 trainer. Kijk op de websites van IMPACT Performance Gym en Activate Personal Training & Coaching.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Carnaval algemeen 1
Impuls aan de lokale culturele infrastructuur
29 september 2024 | 9:00
2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05

Advertentie