Skip to content

Herdenking slachtoffers van crash Lancaster DS834 én as verstrooiing in Tungelroy

Redactie
24 september 2023 | 12:00

Advertentie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er veel geallieerde bommenwerpers naar Duitsland gestuurd om hun bommen boven de grote Duitse steden af te gooien om zo het Duitse Rijk te verzwakken. Vaak zagen de Limburgers de hemel zwart worden van de bommenwerpers.

Crash Lancaster DS834

Vanuit Witchford in Engeland vertrokken veel bommenwerpers met de bestemming Duitsland. Zo ook de DS834 die op 29 december 1943 van hieruit opsteeg met de bestemming Berlijn. Nadat hij zijn bommen had afgegooid op de stad keerde hij terug naar Engeland, maar kwam in slecht weer terecht. Hij raakte van de reguliere vliegroute en werd opgepikt door zoeklichten van de Duitsers in St.Truiden. Een Messerschmitt van de Duitsers steeg op en viel de Lancaster DS834 aan waarin zich op dat moment 7 bemanningsleden bevonden.

De Lancaster raakte door de aanval beschadigd en bij een tweede aanval raakte hij in brand. Het vliegtuig stortte neer in een veld in Tungelroy en 4 van de 7 bemanningsleden verloren op zeer jonge leeftijd hun leven. Het betroffen Keith Selwin Bell, Havard Jones, Graham Johnson en Arthur Morley Wilkinson, resp een Australiër, twee Britten en een Canadees. Allen werkzaam voor de Britse RAF. 
De overige 3 bemanningsleden, waaronder de piloot J.L. Lee konden zich met een parachute bevrijden, maar in bezet gebied hadden zij weinig kans. Zowel piloot Lee als bemanningslid Pike werden tussen Tungelroy en Ell al snel door de Duitsers ingerekend. De laatste inzittende die zich met een parachute kon bevrijden was Anthony Gunnell. Hij kwam terecht in Ell (Laagstraat) op een paaltje in een wei en raakte gewond aan zijn knie.
 Met behulp van de bewoners van Ell lukte het hem om, buiten het bereik van de Duitsers, in Ell in een kapschuur te herstellen van zijn verwondingen en uiteindelijk via een pilotenlijn zijn vrijheid terug te krijgen.

Flight sergeant Anthony Gunnell. Ontsnapte na de crash van de Lancaster in Tungelroy WOII op 29 december 1943

Anthony Farey Gunnell werd op 6-11-1923 in Liverpool geboren als zoon van Sydney Farey Gunnell en Gladys Roberts. Zoals gezegd overleefde hij de oorlog en keerde terug naar Engeland en kwam uiteindelijk in New York terecht. Op 94-jarige leeftijd overleed hij aldaar. Daarna werd hij op zijn verzoek beschikbaar gesteld aan de wetenschap via het Einstein Institute in New York. Vervolgens werden zijn assen (urn) naar Tungelroy gestuurd. Zijn laatste wens betreft een as verstrooiing bij zijn kameraden in Tungelroy.

Herdenking
De 80 jarige herdenking van de slachtoffers van deze crash én de as verstrooiing zal plaatsvinden op zaterdag 30 september 2023 in Tungelroy. De kerkelijke dienst en de aansluitende ceremonie is vanaf 11.00 uur in de St. Barbarakerk van Tungelroy. 
Op 30 september is er in de avond vanaf 19.30 uur ook een lezing over deze gebeurtenis in Café-Zaal de HoêsKmr (Barbaraplein). Tijdens de lezing zullen we dieper ingaan op de crash van het vliegtuig en vertellen over het leven van de bemanningsleden die het overleefden. Ze gaan uitgebreid in op de vluchtroute van Anthony Gunnell. De lezing is vanwege buitenlandse gasten zowel in het Engels als in het Nederlands. Entree gratis.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38
default
Maandag lezing
5 oktober 2024 | 19:00
2024_10_05 Compititiedag Brandweer Limburg Noord 2024-29
Teambuilding onder de brandweerkorpsen
5 oktober 2024 | 18:30

Advertentie