Skip to content

Nederweert Anders | Omslag in Nederweert

26 september 2023 | 13:00

Omslag in Nederweert

Op 19 september heeft Nederweert het licht gezien. Althans, zo was te concluderen op het einde van de raadsvergadering. Na vele jaren van voortborduren op wat men gewend was te doen als het ging over agrarische activiteiten, met name bij de intensieve veehouderij, werden in een open en eerlijke discussie tussen alle fracties in de gemeenteraad frisse standpunten geformuleerd. Dit komt voort uit het besef dat het doorgaan op de oude voet niet meer van deze tijd is. Een ondernemer vroeg een bedrijfsuitbreiding aan, voldeed aan de wettelijke eisen en kreeg een vergunning, ondanks dat Nederweert de gemeente in Nederland is met de hoogste luchtverontreiniging. Een grote overmaat aan fijnstof, stikstof en geur leidt al jaren tot aantasting van de gezondheid van haar inwoners, en van de natuur in het buitengebied. Dit ondanks het feit dat de gemeente in 2021 het “schone lucht akkoord” heeft ondertekend. Zowel het College van Burgemeester en Wethouders als alle raadsfracties waren, ieder op hun eigen wijze, van mening dat het zo niet langer verder kon.

Er is wel de nodige zorg over de wijze waarop beschikbare overheidsinstrumenten kunnen worden toegepast, en vaak heeft de gemeente niet zelf het heft in handen maar de Provincie, zoals bij de vergunning voor de bandenfabriek Kargro. En de opkoopregelingen voor varkens-, en pluimveebedrijven zijn ook geen primaire verantwoordelijkheid van de gemeente. De raad wil niet langer dat de gemeente achterover leunt in afwachting van wat het Rijk of de Provincie gaan besluiten.

Dit betekent wel dat de gemeente haar eigen verantwoordelijkheden beter moet nemen, op basis van eigen politiek beleid. Daarmee kan beter geoordeeld worden over nieuwbouw,- en uitbreidingsaanvragen. Ook als aan alle vergunningvereisten lijkt te worden voldaan kan een dergelijke ontwikkeling strijdig zijn met het bredere beleid om bijvoorbeeld de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarmee wordt de maatschappelijke wens van een betere gezondheid en leefomgeving beter meegenomen. Het “schone lucht akkoord” is zo’n handvat. Ook de nieuwe Omgevingswet gaat uit van deze bredere aanpak.

Een raadslid benoemde de huidige kans op sanering van een veebedrijf met gemeenschapsgelden aan de ene kant van de weg, waar tegelijkertijd een ander bedrijf een grote nieuwe megastal aan de andere kant van de weg mag realiseren. “Hoe is dat toch mogelijk ?” vroeg hij zich vertwijfeld af. In samenspraak met de wethouder is besloten snel een projectbureau op te richten dat concreet werk maakt van de mogelijkheden die de gemeente ten dienste staan om de luchtkwaliteit in de gemeente nu snel en sterk te verbeteren.

Zo leidde een raadsgesprek over luchtkwaliteit, in combinatie met gecombineerde voorstellen van Nederweert-Anders en D66, aangevuld met een voorstel van het CDA tot een legendarische bijsturing in de luchtproblematiek van de gemeente.
Nederweert Anders zal er alles aan doen om deze ontwikkeling in gang te houden.

Nederweert Anders,
info@nederweert-anders.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_10_06 Koopzondag Nederweert-10
Samen maken we er een warme, sfeervolle kerst van
22 december 2024 | 9:00
Foto | VitalikRadko - depositphotos.com
De politie is op zoek naar informatie
22 december 2024 | 8:22
Drugspand-Bientjesweg-op-slot-1
De meestgelezen berichten van maart 2024
22 december 2024 | 8:00
20241221_Brand-bij-transportband-in-meelfabriek-Weert_12
Moeilijk bereikbare brand
21 december 2024 | 17:27

Advertentie