Skip to content

‘De gouden druppels’ – het potentiële gevaar van de verkoop van supplementen

Redactie
5 oktober 2023 | 18:30

Advertentie

Je wordt doodgegooid met allerlei supplementen die te koop aan worden geboden op het internet. Magnesium voor minder spierpijn, fatburners, collageen elixer voor een jonge en stralende huid of simpelweg een multivitamine (want in groenten en fruit zitten een pak minder vitamines en mineralen in vergelijking met vroeger… toch?)

‘De gouden druppels’

Een van de supplementen die door een Facebookvriend wordt verkocht zijn de zogenaamde ‘gouden druppels’ van Isagenix. Het blijkt om een kurkuma extract te gaan. En hier worden fantastische claims aan gegeven door de verkoper. Het helpt bij slaapproblemen, psoriasis, reuma, angststoornissen, ingegroeide teennagels, schurft, diabetes, hoge bloeddruk en draagt bij aan gewichtsverlies. Oke.. wellicht heb ik een van de bovenstaande claims verzonnen. Ik kan het ook niet meer exact teruglezen aangezien ik geblokt ben door deze persoon sinds kort. Deze claims klinken natuurlijk te mooi om waar te zijn, en dat zijn ze ook.

Kijk, ik heb er geen problemen mee dat iemand wat geld probeert te verdienen. Dat moeten we allemaal. Maar de verkoop van dit product en de claims die erbij worden gemaakt zijn potentieel gevaarlijk.

Een voorbeeld: Iemand met diabetes meld zich bij de verkoper want hij heeft gelezen over de gezondheidsvoordelen van de gouden druppels. Wonderbaarlijk genoeg is zijn bloedsuiker een stuk stabieler nadat hij enkele dagen deze druppels heeft geconsumeerd. Let op: dit hoeft niks te maken te hebben met de consumptie van deze druppels. Allerlei factoren kunnen hierin een rol spelen. Desondanks legt hij de link tussen deze druppels en zijn stabielere bloedsuiker en besluit vervolgens te stoppen met zijn medicatie hiervoor. Enkele dagen later ligt hij in het ziekenhuis door een hevige hypo.

Ik zeg niet dat dit daadwerkelijk is gebeurd. Ik heb het over een potentieel (!) gevaar.

Als ik vraag aan de verkoper wat zijn medische achtergrond is, dan geeft hij aan dat deze niet bestaat. Als ik vervolgens vraag of hij met mij in gesprek wilt gaan over de zin en onzin van dit soort supplementen wordt er aangegeven dat zijn kennis zeer beperkt is en niet meer bevat dan wat hij op social media deelt. Lees: onwaarheden en niet onderbouwde claims.

Een vaak gebruikt argument is ‘baat het niet dan schaadt het niet.’ Bovenstaand voorbeeld maakt dat deze vlieger niet opgaat. Daarbij weten maar weinig mensen dat je wel degelijk een teveel aan vitamines en mineralen binnen kunt krijgen die vervolgens kunnen zorgen voor gezondheidsklachten.

Daarbij is het gebruik van supplementen een vorm van micro-management. Als het al bijdraagt aan je gezondheid dan is dit maar heel minimaal, terwijl er bovendien veel beter aan macro-management gedaan kan worden. Als je slecht slaapt bijvoorbeeld, kijk dan eens kritisch naar je gsm gebruik, of je voeding later op de avond. Of probeer stress te verminderen waardoor je slaap verbeterd. Maar ja, het is natuurlijk veel makkelijk om je portemonnee te trekken voor een supplement wat hier tegen zou moeten helpen.

Wil je je gezondheid verbeteren, dan zul je hiervoor moeten werken. Kijk uit met verkopers die de wildste gezondheidsclaims maken. Zij zijn niet begaan met jouw gezondheid. Enkel met hun eigen portemonnee. Als je echt goed onderbouwd voedingsadvies wilt, of je wilt weten welke voedingssupplementen wel en welke niet werken, dan kun je altijd een diëtistisch consult bij mij inplannen. Dit zit in de basiszorg en wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar!

Roeg Kuijpers

S&C coach en diëtist

(Top) sportcoach, diëtist en CrossFit lvl1 trainer. Kijk op de websites van IMPACT Performance Gym en Activate Personal Training & Coaching.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Carnaval algemeen 1
Impuls aan de lokale culturele infrastructuur
29 september 2024 | 9:00
2024_09_28 Kermis Weert twee minuten stil voor overleden Hans van Tol jr-3
Ter nagedachtenis aan 28-jarige Hans van Tol jr.
28 september 2024 | 21:45
2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05

Advertentie