In deze raadpraat blikt D66 Nederweert met u terug op de raadsvergadering van 19 en 20 september 2023. Aan het begin van de vergadering werd Teun Heldens benoemd als tijdelijk wethouder als vervanging van Jorik Franssen. We wensen Teun veel succes en hopen dat hij snel het stokje weer terug kan overdragen aan Jorik.
Raadpraat
Schone lucht
Het belangrijkste agendapunt van deze raadsvergadering was het Programma Luchtkwaliteit. Het is niet te zien, maar de lucht in onze gemeente is vervuild. Nederweert heeft de slechtste lucht van Nederland. Het college erkent dat ook in hun voorstel. Er zit te veel fijnstof, stikstof en geur in de lucht. Er zit veel meer vervuiling in de lucht dan volgens normen van de EU en Wereldgezondheidsorganisatie gezond is. De luchtvervuiling is ook slecht voor natuur en milieu. Het Programma Luchtkwaliteit had hier oplossingen voor moeten bieden. Helaas was het voorstel van het college veel te mager. Er is te weinig gedaan. Maatregelen met breed draagvlak in de gemeenteraad zijn nog steeds niet uitgevoerd. We schrokken van de suggestie om de komende jaren af te wachten wat het rijk gaat doen en over vijf jaar pas te gaan kijken naar extra lokale maatregelen. Ondertussen werkt het college nog steeds mee met principeverzoeken voor uitbreiding van veehouderijen en wordt er nog steeds niets gedaan aan luchtvervuiling van industrie, houtstook en verkeer. Hierdoor kan een bedrijf als Kargro helaas uitbreiden.Samen met Nederweert Anders en het CDA hebben we een motie ingediend waarin we het college opdragen om meer werk te maken van de aanpak van schone lucht en hierbij niet alleen te kijken naar de agrarische sector maar ook naar andere vormen van luchtvervuiling. Deze motie is unaniem aangenomen door de raad. Het college moet begin volgend jaar met een aanvullend plan hiervoor komen.
We vinden het onacceptabel dat veehouderijen nog steeds kunnen uitbreiden, terwijl met miljarden aan belastinggeld veehouderijen worden opgekocht en gesloten om iets te doen aan de problemen rondom stikstof, fijnstof en geur. Terwijl het rijk en provincie aan het dweilen zijn, zet de gemeente de kraan open. Daarom hebben we samen met Nederweert Anders een motie ingediend om niet meer mee te werken aan uitbreiding van veehouderijen. Natuurlijk blijft maatwerk mogelijk, maar dan moet de ondernemer zélf zorgen dat elders in de gemeente de veestapel krimpt én aantonen dat de uitstoot van fijnstof, geur en stikstof omlaag gaat. Ons voorstel haalde met een hele krappe meerderheid van 9 tegen 8 gelukkig een meerderheid in de raad door de steun van JAN en GroenLinks.
Omgevingsvisie kernen en bedrijventerreinen
Voor de zomer hebben we in de raad de eerste versie van de omgevingsvisie voor kernen en bedrijventerreinen besproken. In die versie was al veel aandacht voor woningbouw, verkeersveiligheid en kansen voor ondernemers. Maar er waren ook nog onderwerpen waar geen of te weinig aandacht voor was. In de zomer is door de ambtenaren hard doorgewerkt en zijn veel opmerkingen van de raad en inwoners verwerkt. In de nieuwe versie was gelukkig meer aandacht voor sport, cultuur, erfgoed en groen. Daarom konden we instemmen met het voorstel.Een veilige oversteek op de N275
Tijdens de raadsvergadering van 11 juli hebben we onze verontwaardiging geuit over het aanpassen van de plannen voor de N275. Het project N266/N275 moet een enorme boost geven aan verkeersveiligheid. Door de aanleg van een tunnel bij Staat en een fiets- en voetgangersbrug bij het tankstation worden de minder veilige gelijkvloerse oversteken voor fietsers en voetgangers op de N275 tussen de A2 en de Hulsenweg weggehaald. Het college heeft er nu voor gekozen om bij de Lindenstraat toch een gelijkvloerse kruising te houden. Volgens onze fractie zijn er diverse veiligere alternatieven die niet of niet goed genoeg zijn onderzocht. We hebben tijdens die raadsvergadering een motie ingediend met Nederweert Anders om het college opdracht te geven naar veiligere alternatieven te laten kijken. Die motie hebben we uiteindelijk niet in stemming gebracht na een toezegging dat we aanvullende informatie zouden krijgen. Omdat we door die extra informatie nog steeds niet overtuigd zijn van de keuze voor een gelijkvloerse kruising bij de Lindenstraat hebben we onze motie opnieuw ingebracht. Helaas was er bij de coalitie geen steun voor onze motie en is deze verworpen.Denk mee en doe mee!
We vinden het altijd fijn als mensen ons willen steunen of mee willen denken. Opmerkingen, vragen of ideeën zijn altijd welkom, of word lid. Met uw steun kunnen wij een nog krachtiger geluid laten horen en Nederweert verder verbeteren.U kunt me bereiken via martin.vanmontfort@d66nederweert.nl
Martin van Montfort
Fractievoorzitter D66 Nederweert
8 Reacties
Wat ik me nu werkelijk afvraag, is met welke cijfers er gemeten wordt dat het hier zo’n vervuilde lucht is. Van welk jaar stammen deze af en wat is er in de loop vd tijd gedaan om te verminderen. Zijn deze cijfers dus nog relevant…
Nee volledig achterhaald .
ik vraag me wel een paar dingen af met wat d66 roept. als ik hun verhalen moet geloven dan leef ik in het slechtste gebied. ik woon in het buitengebied (ben geen boer etc) leef hier al mijn hele leven maar ik word amper ziek. nog niet 1 keer in de laatste 5 jaar. als ik om me heen kijk dan zie ik alleen maar gezonde mensen en sommige zeer oude heren en dames. als alles zo slecht is zoals zij zeggen dan zou ik toch op zijn minst iets moeten merken om mij heen kwa gezonheid…. ik zet vraagtekens met de zo geheten waarden en hoe slecht alles niet wel is. ik wil ook gelijk eens weten hoe de lucht in de stad is vergeleken met buitengebieden. daar heb je allerlei zooi constant in de lucht en dat word steeds meer omdat er constant beweging en groei is dus mm.
Aan Berry, Benno
Metingen zijn van 2021 (zoek maar op internet Atlas Leefomgeving dan kun je dat zelf controleren). Dat soort metingen/resultaten zijn 2 jaar later alleen irrelevant als er dramatische veranderingen hebben plaatsgevonden in die 2 jaar. Ik zie daar in jullie reactie geen voorbeelden van.
Nederweert, je kunt er niet omheen. De luchtkwaliteit zou in Nederweert al stukken beter zijn wanneer er geen verkeer meer doorheen zou hofvena te rijden. Een echte randweg mooi om Nederweert heen zou al voor veel minder emissie van CO2 en fijnstof zorgen wanneer aldus het optrekkende en afremmende verkeer over de N266 en N275 zou rijden. Een gemiste kans waaraan D66 zelf heeft meegewerkt.
En dan de luchtkwaliteit zelf Is ook al bekend wat de gevolgen hiervan voor de inwoners van Nederweert zijn? Met andere woorden; welke ziekten, kwalen en gebreken komen in Nederweert meer voor dan in de regio’s met de beste luchtkwaliteit? Hier zullen toch ook wel cijfers (GGD?) van zijn, zodat je veel beter gerichte maatregelen kunt nemen.
Het is slecht gesteld met de luchtkwaliteit in Nederweert maar de levensverwachting in Nederweert ligt wel enkele jaren hoger dan die in omliggende gemeenten. Doen we toch ook nog iets goed in Nederweert.
Bron: https://www.vzinfo.nl/levensverwachting/regionaal/bij-geboorte
Inderdaad, een gemiddelde levensverwachting tot wel 2 jaar langer dan de aangrenzende gemeenten. Zo slecht zijn die veehouderijen dus nog niet voor de gezondheid van de inwoners van Nederweert. Dit is een cijfermatige onderbouwing van een goed gemeentelijk beleid in het verleden en zou als richting voor de toekomst moeten dienen.
Je kunt ieder onderzoek in je eigen voordeel uitleggen, zo ook de leeftijd van mensen.
Ook uit onderzoeken blijkt de luchtkwaliteit in nederweert niet geweldig te zijn, maar of dit invloed heeft op de leeftijd is maar de vraag.